Followers

Tuesday, 25 October 2011

ROTI GULUNG HERBA BERINTI


Assalamualaikumm sahabat2 sumeee.. i cube buat roti gulung nih, sebenarnya i nk menghabiskan herba2 omputih nih haa..byk giler kt umah nih..mase membeli x henggat..mainn beeeeeliiiiiii aje..sekali bile spotcek makk ooii kemain byk lgg..setahun guna pun x abis kot hahahha..resepi nih i dpt masa masuk kelas roti dolo dolo..tp i dh tokok tambah mcm2..lantak la ko peahh..nasib baikk jadikk koo..kalu x membaziorrr aje kan..u all kalu nk ikut bule ikut kalu xde brannnn xyah yaa hehhe..jom tgkk..


nih la dia menu petang kami anak beranak..


doh baru kuar dr breadmaker..


u all canaikan cenggini tau..


pastu u all letak la inti tu mcm nih..nk letak inti ape2 pun bisaa aja bukk..


pastu u all gulungkan n lipat tepi..gulung sampai abis yaa puan2..


pastu u all cubit2kan doh tu bagi dia jangan tertanggal yaa..


dapat laa 2 biji macam bantal peluk nih haa..pastu hiris2 atasnya tu yaa..n biarkan naik skali ganda..pastu bakorrr..


haaaa..bantal peluk dh siap dh heheh..atas tu gelap sbb i sapu telur kuning tp u all jgn ler sapu telur kuning yaa, lepas siap bakar u all sapukan butter n tabur herba cket okkee..pastu u all potong la kecik2 yaa..

Bhn2..
200 ml air sejuk
500 gm tepung protin tinggi - ayakkn
11 gm yis kering
20 gm susu tepung
50 gm gula castor
1/2 sdk bread improver
1/2 sdk garam
80 gm butter
2 biji telur
1 sdk rosemary
1 sdk thyme
1 sdk oregano
1 sdk parsley
1 sdk basil

Cara2nya..
KAEDAH BREADMAKER
1. Satukan semua bahan2 dlm loyang breadmaker mengikut urutan.
2. Masukkn loyang dlm mesin breadmaker n tekan ''setting'' doh mengikut breadmaker msg2.
3. Tunggu hingga siap n kuarkan dr mesin n tumbuk2kan doh utk mengeluarkan angin.
4. Canaikan doh atas meja secara memanjang, letakkn inti di tengah2 doh n gulung perlahan2.
5. Tekankan di tepi2 supaya tdk bocor.
6. Gunakan pisau utk membuat hirisan di atas doh. Biar doh naik sekali ganda dlm 30 minit.
7. Bakar dlm oven yg telah di panaskan dgn suhu 190C selama 30 mnt ato shingga masak.
9. Keluarkan roti, sapukan butter atas roti n tabur sdkt herba2 n potong kecil2, siap utk dihidangkan.

KAEDAH TANGAN
1. Gaulkan tepung protin tinggi, yis kering, susu tepung, gula castor, bread improver, rosemary, thyme, oregano, parsley n basil n gaul rata.
2. Masuk garam n gaul lg, kemudian masukkan telur n trus gaul lg.
3. Tuang air sdkt2 sambil di uli shingga rata.
4. Masukkn butter n gaul hingga doh jadi licin. Rehatkan doh selama 1 jam.
3. Tumbuk2kan doh utk mengeluarkan angin.
4. Ikuti cara2 KAEDAH BREADMAKER dr nombor 4 sampai nombor 9.

Bhn2 inti..
3 biji kentang - buang kulit - potong dadu - cuci bersih
200 gm daging kisar
1 biji bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2 sdb udang kering - rendam air panas - toskan* - * ditumbuk
2 sdb cili kering kisar
2 sdb serbuk kari daging**
1/2 cwn air** - satukan n gaul sebati
1 cwn air panas
Garam n perasa
2 tangkai daun kari

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bhn2 tumbuk shingga naik bau.
2. Masukkn cili kering kisar n biar garing, baru masukkn serbuk kari daging yg dgaul bsama air, gaul lg.
3. Masukkn daging kisar n biar separuh masak.
4. Di ikuti dgn kentang, air panas, garam, perasa n daun kari, gaul biar semua bahan2 sebati.
5. Renehkan dgn api yg kecil selama 30 mnt ato shingga kering.
6. Angkat n sejukkn sebentar.

No comments:

Post a Comment