Followers

Thursday, 14 April 2011

ASAM LAKSA

Bhn2 A - rebus..
4 ekor ikan kembong - besar
4 ekor ikan sardin - besar

Bhn2 B - kisar sume.. 
20 bj cili kering - gunting buang biji - cuci - rendam dlm air pns - toskn
6 bj bwg merah
3 bj bwg putih
2 btg serai
2 cm lengkuas
2 cm halia
3 sdb belacan
1 genggam daun pudina
1 genggam daun kesom
Beberapa helai daun bunga kantan

Bhn2 C..
3 keping asam gelugor
2 sdb asam jawa
1 mangkuk daun pudina - hiris halus
1 mangkuk daun kesom - hiris halus
2 kuntum bunga kantan - belah dua
Garam, gula n pak aji

Bhn2 D..
1 paket mee laksa lembut - cuci - rebus + minyak zaiton cket - toskn
10 bj cili padi - hiris halus
1 bj timun - buang biji - hiris halus mgunakn piller
1 bj bwg besar - hiris halus
6 bj limau kasturi - hiris pangkalnya
1 mangkuk nenas - hiris kecil
6 bj telur - rebus, buang kulit n belah 2
10 helai daun salad - cuci - tos - hiris halus

Cara2nya..
1. Bhn2 A : Ikan kembong n ikan sardin dsiang, cuci bersih n rebus hngga masak. Keluarkn ikan, ambil isi n kepala ikan n buang tulang2nya.
2. Tapis air rebusan ikan td n kisar ikan bsama air rebusan smpi ikan hancur n masukkn dlm periuk besar.
3. Bhn2 B : Kisar halus bhn2 B n satukn dlm periuk besar bsama ikan yg dkisar td.
4. Masak bhn2 A n B hngga mdidih.
5. Masukkn bhn2 C n air secukupnya. Masak dgn api plahan slama 30 mnt. Tmbh air jka perlu.
6. Masukkn garam, gula n pak aji secukupnya. Biar mdidih lg dlm 15 mnt. Kuah laksa siap.
7. Masukkn mee laksa scukupnya dlm mangkuk, ambil sdkt tiap2 bhn2 D n tuangkn kuah laksa td.
8. Pastikn kacau dulu sblm mceduk kuah laksa.
9. Siap n bole la dmkn.
asam laksa..

No comments:

Post a Comment