Followers

Thursday 1 January 2015

OMBRE SNOW CHEESECAKE

Assalamualaikum & Selamat Petang semua..
Orang lain dah buat kek nih berkurun lamanya. Kek ini popular pun sudah lama. I jer yang tak terbuat-buat. Tak sampai seruu..hehehe..

Keknya i sudah buat dari semalam dan pagi nih baru kita pakai bedak segala bagai. Bila dah siap semua, kita sejukkan dulu. Siap sejuk kita pun potong la dan cuba rasa.

Ya! Ampunn..enak banget dunkk! Emang rugian lambet dicoba..ngapain jadi gitu lorh? Oh iya belom sampe jodohnya barangkali yah..serius..emang enak banget sih..dengan kejunya..cheddarnya yang masin-masin gitu..dengan keknya yang amat sponggy..waduhhh kalian yang belum bikin wajib coba deh!

Tetiba lak aku tulis ayat Indon kan hahahha..ok la..resepi kita ambil di Google yang bertaburan bagai daun-daun kering yang gugur tuu..hehehe..terima kasih semua..terima kasih pada yang punya idea asal ya.








Bahan-bahan..
4 biji telur
2 kuning telur
100 gm gula kastor
50 gm air sejuk
2 sdb ovallete
1 sdk perasa vanilla
100 gm tepung hong kong*
60 gm tepung jagung*
1 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
75 gm mentega - cairkan
Pewarna ungu
200 gm cheddar KRAFT - sagat halus - hiasan

Bahan-bahan krim..
450 gm cream cheese - suhu bilik*
200 gm susu pekat* - *satukan dan pukul sehingga tidak berketul

Cara-caranya..
1. Dalam bekas pengadun, masukkan kesemua bahan-bahan kecuali mentega cair dan pewarna ungu. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga bahan sebati kemudian naikkan kelajuan tinggi dan pukul sehingga naik sekali ganda.
2. Tuang mentega cair dan pukul sebati dengan kelajuan perlahan sahaja.
3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan tambahkan pewarna pada setiap bahagian mengikut warna ombre.
4. Tuang setiap adunan dalam 4 loyang bersaiz 8 inci dan ratakan.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 150C selama 45 minit atau sehingga masak mengikut kesesuaian oven masing-masing.
6. Keluarkan dan sejukkan sepenuhnya.
7. Sediakan sekeping papan kek, letakkan sekeping kek berwarna pekat.
8. Masukkan krim dalam piping bag, potong sederhana kecil hujungnya dan pipe rata pada sekeliling kek dan sapu nipis krim serta ratakan.
9. Buat pula pada kek kepingan ke dua yang berwarna sedikit pekat, ulangi langkah-langkah bernombor 8 diikuti dengan kek kepingan ketiga dan keempat.
10. Ratakan krim pada keseluruhan kek dan lepa biar kemas.
11. Taburkan cheddar KRAFT pada keseluruhan kek dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.
12. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 2 jam kemudian baru dipotong dan dihidangkan.






4 comments: