Followers

Wednesday, 10 December 2014

STEAM BROWNIES LEMON CHEESE

Assalamualaikum..
Kek ini i buat minggu lepas untuk dibawa ke KL untuk anak bawa balik hostel dan beri pada mak. 

Bila pergi KL atau Selangor mestilah nak singgah kampung yer tak..tengok makk kitaaa..ghinduuu hehhe..sekarang dah balik JB dah. Insyaallah ada rizki balik lagi dan buat kek lagi untuk mak.

Resepi sama macam STEAM BROWNIES STRAWBERRY cuma yang ini i olahkan jadi lemon. 

Kisahnya hati nih dah membuak-buak nak pergi Indon hahahha..macam-macam barang tertinggal kat sana cuma masih tak berkesempatan nak terbang. Jadinya terindu-rinduan dengan Amanda Brownies..tu la i bikin ini lemon brownies hihihi..ok dahhh..tak boleh sembang lebih..sakit belakang dok kusi kayu nih..





Bahan-bahan brownies..
80 gm mentega - suhu bilik
50 gm coklat compound - potong kecil
130 gm gula kastor
5 biji telur
1 sdk coklat emulco
50 gm tepung superfine*
30 gm serbuk koko*
1 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak

Bahan-bahan cheese..
50 gm gula kastor
30 gm ovallete
3 biji telur
50 gm tepung superfine*
30 gm tepung jagung* - *satukan dan ayak
200 gm cream cheese
3 sdb susu pekat manis
1 sdk lemon emulco
1 biji lemon - sagat kulit - ambil jusnya
1 sdk pewarna kuning
60 gm minyak jagung

Cara-cara brownies..
1. Satukan mentega dan coklat compound dalam bekas aluminium dan cairkan mengikut kaedah 'waterbath'. Biarkan sejuk.
2. Pukul telur dan gula sehingga kembang sekali ganda.
3. Masukkan adunan coklat yang telah sejuk bersama coklat emulco dan pukul lagi sehingga sebati.
4. Masuk pula adunan kering yang telah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan paling perlahan sehingga rata.
5. Tuang dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik kertas minyak dan telah dioles sedikit mentega.
6. Panaskan periuk kukusan sehingga berasap dan kukus brownies selama 30 minit.
7. Sementara itu sediakan adunan lapisan atas.
8. Dalam mangkuk pengadun, pukul gula kastor, ovallete dan telur sehingga naik sekali ganda.
9. Masukkan adunan tepung superfine dan tepung jagung dan gaul rata dan sebati. Ketepikan.
10. Dalam bekas lain, pukul cream cheese sehingga sedikit lembut.
11. Tambahkan susu pekat, lemon emulco, kulit lemon, jus lemon dan pewarna kuning, pukul sehingga sebati.
12. Tuang adunan nombor 9 kedalam adunan cheese dan pukul lagi bagi rata.
13. Akhir sekali tuang minyak jagung dan pukul dengan kelajuan paling perlahan sehingga adunan betul-betul rata dan sebati.
14. Keluarkan brownies dari pengukus, lorek-lorekkan brownies dengan garfu, ini supaya adunan cheese melekat dengan brownies dan tuang adunan cheese diatas brownies dan ratakan.
15. Kukus semula selama 40 minit atau sehingga masak.
16. Keluarkan dan sejukkan atas redai.


No comments:

Post a Comment