Followers

Tuesday 23 December 2014

KUIH SAGU @ BRONOK

Assalamualaikum..
Lama sungguh seru nak sampai untuk i buat kuih ini. Berkali-kali juga beli kelapa putih dan akhirnya kelapa sedekah ke cik tong. Kali ini kelapa pun hampir seminggu sudah i beli dan i gagahkan juga buat. Alhamdulillah dapat buat. Seumur hidup inilah pertama kali i buat.

Bila mencari-cari resepi nih, kita pelik..kenapa namanya Bronok..yang i tahu namanya Kuih Sagu jer. Bronok tu kan ulat gedik-gedik warna putih tu kan? Ooooo agaknya sebab kuih sagu nih lembik gededek sama macam bronok..itu sebab depa panggil bronok..ye ke? hahah ampunn kalau silap nooo..hehehhe..

Resepi i dapat dari rumah sis SUE ALEEN.., sebenarnya dah lama tengok resepi sis Sue nih..tapi asyik tertangguh aje kan..Makasih sisss..i kongsikan disini pula ya..





Bahan-bahan..
3 cawan air
2 sdk perasa sirap ROS
1 helai daun pandan - diikat
1 cawan sagu putih
3/4 cawan gula kastor
1/2 biji kelapa putih*
1 sdk garam* - *satukan - gaul - kukus sebentar

Cara-caranya..
1. Tuang air, perasa sirap ros dan daun pandan dalam periuk, masak sehingga mendidih.
2. Masukkan sagu putih dan gaul sebati.
3. Masuk pula gula dan gaul sehingga kental.
4. Buang daun pandan, tuang adunan dalam loyang bersaiz 7 inci atau loyang yang sesuai yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus dalam pengukus telah telah dipanaskan terdahulu selama 20-30 minit atau sehingga sagu menjadi jernih.
6. Keluarkan dan sejukkan.
7. Kukus pula kelapa putih dan garam selama 5 minit.
8. Potong kuih bronok@sagu dengan pisau atau acuan yang telah dicelup air dan gaulkan dalam kelapa putih.
9. Siap dihidangkan.



No comments:

Post a Comment