Followers

Monday 22 December 2014

SALMON QUICHE WITH POTATO PASTRY

Assalamualaikum danSalam Sejahtera..
Semalam mencuba satu lagi resepi dari buku yang di beli di Big Bad Wolf. Setakat ini i telah mencuba resepi-resepi dari 2 buah buku. Memang sungguh bagus dan resepi-resepi semuanya menjadi.

Kali ini dengan Quiche pula dan kebetulan suami memang suka makanan-makanan begini. Juga merangkap buat hidangan untuk tetamu hari ini. Habiss youu depa makan! rugi kalau u all tak cuba tau..










Bahan-bahan pastry..
115 gm kentang - buang kulit - rebus - lenyekkan sehingga hancur - biarkan sejuk
1/2 biji telur
225 gm tepung gandum - ayakkan
115 gm mentega - suhu bilik
2 sdk air sejuk - JIKA PERLU

Cara-caranya..
1. Satukan kentang dengan telur dan gaul sebati. Ketepikan.
2. Satukan pula tepung gandum dan mentega dan gaul sehingga menjadi habuk roti.
3. Masukkan adunan kentang dan gaul supaya adunan sebati dan menjadi doh.
4. Masukka air sejuk JIKA PERLU. Jika doh kelihatan sedikit lembik TAK PERLU masukkan air sejuk.
5. Sediakan loyang 'tart springfoam' bersaiz 8 inci atau yang kalian rasa sesuai. Oles sedikit mentega pada dasar loyang. keluarkan dasar loyang dan gelek doh diatas dasar loyang sehingga melebihi dasar loyang tersebut.
6. Angkat doh yang sudah digelek masuk kedalam rangka loyang, kemudian ratakan pula doh sehingga ketepi-tepi loyang.
7. Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.

Bahan-bahan inti..
275 gm ikan salmon - potong kecil - cuci bersih
6 biji telur
150 gm susu segar
300 gm uht whipping cream
3 sdb dill segar*
2 sdb capers* - *cincang halus
1 sdk garam
1 sdk serbuk lada hitam
1 biji cili benggala - potong dadu
100 gm cheddar

Cara-caranya..
1. Dalam bekas besar, satukan telur, susu segar dan uht whipping cream dan pukul sehingga sebati dan rata.
2. Masukkan dill segar, capers, garam dan serbuk lada hitam, kacau lagi.
3. Masuk pula salmon dan cili benggala dan gaul sebati.
4. Keluarkan pastry dari peti sejuk, cucukkan pastry dengan garfu pada sekeliling dan dengan perlahan tuang adunan salmon ke dalam pastry.
5. Taburkan cheddar diatasnya.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 40 minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar atas redai.
8. Potong dan hidangkan.




bagi yang tak mengenali dill segar..haa inilah dia..cari kat AEON ya..nampak aje yang berbulu-bulu haa tu la dia..


ini pula capers..i beli kat Mydin..AEON pun adooo..alaa kalau dill dan capers nih takde pun takpe ya..


2 comments: