Followers

Tuesday, 14 October 2014

SIAKAP STIM LEMON

Assalamualaikum..
Hidangan 3 hari yang lepas juga. Menu ini sebenarnya adalah 2 atau 3 kali i dah buat..cuma tak pernah dan tidak berkesempatan nak kongsikan dan i tak gunakan lemon sebaliknya i gantikan limau nipis atau jus segera.

Kali ini i gunakan yang betul-betul ikut resepi. Resepi i ambil dari 1 blogger nih tapi i dah pening mencari. dah tak tahu mana satu i lihat. Tambahan pula macam-macam resepi i lahat dan i ada buat penambahan juga. Maaf sangat-sangat dan jika anda lihat resepi ini sama seperti resepi anda saya ucapkan jutaan terima kasih ya dan izinkan saya kongsikan disini pula ya.




Bahan-bahan..
1 ekor ikan siakap - rendan dengan air asam - cuci bersih
4 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 batang serai*
10 biji cili api hijau*
5 biji cili api merah*
1 batang lobak merah*
3 helai daun limau purut* - *hiris halus
1 biji lemon - sagat kulit - ambil jus
1 1/2 cawan air panas
1 sdb sos ikan
1 sdb gula
Garam dan perasa
8 biji tomato ceri - belah dua
1 poko daun ketumbar - hiris halus
1/2 biji lemon - hiris - hiasan

Cara-caranya..
1. Masukkan ikan siakap dalam bekas casserol atau piring panjang.
2. Taburkan bahan-bahan yang telah dihiris halus dan kukus selama 10 minit.
3. Dalam kuali kecil, panaskan jus lemon bersama kulit yang disagat bersama air panas, biarkan didih sebentar.
4. Tambah sos ikan, gula, garam dan perasa dan tutup api.
5. Tuang kedalam mangkuk ikan bersama tomato ceri dan kukus lagi selama 7 minit.
6. Keluarkan dari kukusan, tabur daun ketumbar dan hiaskan dengan hirisan lemon.



No comments:

Post a Comment