Followers

Monday 21 April 2014

ROTI SARANG LEBAH

Assalamualaikum..
Fuhhhh!!! Memang sekarang musin SARANG LEBAH mengganas. I pun sampai tak keruan dibuatnya. Hati bagai disentap-sentap bila melihat sahabat-sahabat terus-terusan membuat ROTI SARANG LEBAH nih.

Dalam keletihan, i paksa juga buat..tak nak ketinggalan dan i rasa sangat-sangat berbaloi dan pasti menyesal kalau tak buat. Memang gandingan yang serasi bila roti digandingkan bersama sos butterscoth dan bijan-bijan serta kekuaci.


memang mengancam!





Terima kasih yang tak terhingga buat sahabat FB sis LYDIA HONEY yang memperkenalkan ROTI SARANG LEBAH ini. Cuma dalam resepi i buat pertukaran mengikut keperluan yang ada dalam simpanan. Untuk resepi asal boleh lihat gambar dibawah ya..dan resepi dibawah i telah ubah menjadi sukatan gram.


gambar diatas adalah hak milik sepenuhnya kepunyaan sis LYDIA HONEY..




sebelum dibakar..

Bahan-bahan ROTI..
200 gm air suam
50 gm minyak jagung
1/2 sdk garam
450 gm tepung roti
50 gm susu tepung
80 gm gula kastor
1 sdb yis kering

Cara-caranya..
KAEDAH BREADMAKER
1. Masukkan air, minyak jagung dan garam dalam loyang 'breadmaker'
2. Masukkan pula kesemua bahan-bahan kering.
3. Tekan setting 'bread dough' dan biarkan 'breadmaker' jalan sepenuhnya selama 1 jam 30 minit.
4. Keluarkan doh dan tumbuk-tumbukkan sedikit agar angin keluar.
5. Ambil doh dalam anggaran 15-20 gram dan uli menjadi bulat dan susun dalam loyang yang sesuai.
6. Biarkan doh naik sekali ganda, kemudian sapukan kuning telur dan taburkan kuaci, bijan putih dan bijan hitam.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu dengan suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak mengikut kesesuain oven masing-masing.
8. Keluarkan roti yang telah siap dibakar dan tuang perlahan-lahan sos butterscoth diatasnya hidangkan.

Bahan-bahan BUTTERSCOTH SAUCE..
80 gm mentega
150 gm gula perang
160 gm uht whipping cream
30 gm corn syrup
1 sdk vanilla
1/4 sdk garam

Cara-caranya..
1. Cairkan mentega dalam periuk sederhana sehingga sedikit mendidih dengan api yang kecil.
2. Masukkan gula perang sambil gaul rata sehingga gula larut dan menjadi cecair yang pekat.
3, Masukkan whipping cream, corn syrup, vanilla dan garam dan kacau dengan whisk berterusan sehingga mendidih dan sedikit pekat.




2 comments:

  1. salam kak..

    roti sarang lebah makin top sekarang ni ya..sya tengok banyak juga blogger yang tayang roti ni..menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis Bbwana..
      Mmg sedang mengetop roti nih skrg..kann..

      Delete