Followers

Wednesday 23 April 2014

ROTI SARANG LEBAH CHEESE

Assalamualaikum..
Wahhh!! Masih lagi bersama ROTI SARANG LEBAH kann..tapi kali ini i sudah tukar 'topping'..i cuba letak cheddar cheese bersama manisan rempah ratus yang dibuat sendiri...

Memang tersangatlah terasa-rasa akan adunan cheese yang disagat beserta manisan rempah ratus.




Bahan-bahan ROTI..
200 gm air
500 gm tepung protein tinggi
50 gm susu tepung
100 gm gula castor
11 gm yis
5 gm bread improver
2 bj telur A
100 gm minyak jagung

Bahan-bahan topping..
2 sdb mentega - cairkan
50 gm cheddar cheese
2 sdb gula kastor*
2 sdk spekuk* - *satukan dan gaul rata @ (boleh gantikan dengan rempah kulit kayu manis + nutmeg)
2 sdk bijan hitam



Cara-caranya..
KAEDAH BREADMAKER..
1. Masukkan semua bahan-bahan dlm mangkuk breadmaker mengikut urutan.
2. Tekan setting "dough" mengikut breadmaker masing-masing dan tunggu sehingga siap.
3. Keluarkan adunan tumbuk-tumbukkan bagi mengeluarkan angin bersama sedikit tepung, ambil adunan dalam 15 gm, bulat-bulatkan dan susun dalam loyang yang sesuai.
4. Biarkan adunan naik sekali ganda, baru beruskan adunan dengan mentega yang telah dicairkan.
5. Sagatkan cheddar cheese keatas doh sehingga rata keseluruhannya kemudian taburkan manisan rempah ratus bersama bijan hitam.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dgn suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.
7. Keluarkan adunan dan tuang sos butterscoth.

Bahan-bahan BUTTERSCOTH SAUCE..
80 gm mentega
150 gm gula perang
160 gm uht whipping cream
30 gm corn syrup
1 sdk vanilla
1/4 sdk garam

Cara-caranya..
1. Cairkan mentega dalam periuk sederhana sehingga sedikit mendidih dengan api yang kecil.
2. Masukkan gula perang sambil gaul rata sehingga gula larut dan menjadi cecair yang pekat.
3, Masukkan whipping cream, corn syrup, vanilla dan garam dan kacau dengan whisk berterusan sehingga mendidih dan sedikit pekat.




sebelum dibakar..


selepas dibakar..


setelah dituang butterscoth sos..


No comments:

Post a Comment