Assalamualaikum..
Permintaan adik..kek pisang memang menjadi kegemaran adik tapi adik panggil roti pisang. Kek pisang nih memang sangat gebu. I belajar dengan Chef Peter Lim sewaktu waktu dahulu. Dah berkali-kali i buat, salah satunya DISINI..
Bahan2..
230 gm pisang berangan*
1 sdk esen vanilla*
1 sdk perasa pisang* - *satukan - lecek lumat - simpan dalam fridge 1 jam
335 gm tepung superfine**
1/2 sdk garam halus**
1/2 sdk baking powder**
1 sdk baking soda** - **satukan dan ayak
265 gm telur
60 gm susu segar
320 gm gula castor
17 gm ovallete
215 gm marjerin daisy@minyak - cairkan
Cara2nya..
1. Dalam mixer dengan kelajuan perlahan, pukul telur, susu segar dan gula castor sehingga sebati.
2. Masukkan adunan tepung sedikit2 sambil terus pukul.
3. Tambahkan ovallete, naik kelajuan pada tahap yang laju, pukul sehingga naik 2 kali ganda.
4. Masukkan pisang yang telah di lecek dan pukul dengan kelajuan sederhana.
5. Masih kelajuan sederhana, tuang marjerin cair atau minyak dan pukul sehingga sebati sahaja.
6. Tuang dalam loyang yang di rasakan sesuai.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai. Siap di hidangkan.
No comments:
Post a Comment