Followers

Sunday, 3 November 2013

RED VELVET OREO FUDGE BROWNIES

Bismillahhirrohmannirrohhim..
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Macam cantikkkk ajewww..
Macam cooomeeellll ajeeww..
 hahahha..
Tak habis-habis dengan anak remaja cute tu kan..
Ok tutup kisah anak cute tu..
Jom tengok brownies nih..

Malam ini i dapat juga meng'update' satu resepi untuk bulan November. Hari-hari yang lepas kerja i asyik meng'gugel' aje..akhirnya i terjumpa la resepi nih kat blog minah salleh. Berbunga-bunga rasanya ingin mencuba resepi nih, lagi pula i memang suka tengok red velvet (tengok aje..makan kurang suka hihi) dan stok 'oreo crushed' pula banyak jadinya memang sesuai amat membikinnya..

Untuk sahabat-sahabat yang ternanti-nantikan resepi ini..dipersilakan ya, jangan malu jangan segan, kalau malu alamatnya apa pun tak bule..alaaa yang skodeng senyap-senyap pun i tahu tauuuu hihi..takpe takpe..kita kongsi aja ya..


amacamm mak ngah? ok ke tidak nih??
i rasakan kalau potong esok pagi lagi nampak cun sikit kan..sikit jewww..












Bahan-bahan brownies..
100 gm mentega
250 gm gula kastor
2 biji telur A
1 sdk esen vanila
15 gm serbuk koko*
35 gm pewarna merah*
1 sdk esen vanila* - *satukan dan gaul sehingga menjadi pes
180 gm tepung gandum*
1/4 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
50 gm oreo hancur

Cara-cara brownies..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji sebiji, diikuti dengan esen vanila dan terus pukul sehingga benar-benar rata.
3. Tambahkan pes serbuk koko bersama pewarna yang digaul tadi dan pukul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik sedikit-sedikit dan kaupbalik bagi rata.
5. Akhir sekali masuk oreo hancur, gaul rata.


6. Tuang dalam loyang bersaiz 8 x 8 x 3 inci yang dialas dengan kertas minyak yang panjang dikiri dan kanan seperti gambaran diatas dan oleskan dengan mentega.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai tanpa mengeluarkan brownies dari loyang.


9. Tuang adunan cheese (resepi dibawah) dan ratakan dengan menggunakan perata fondant serta padat-padatkan. Sejukkan 30 minit dalam peti sejuk.


10. Akhir sekali, tuang coklat yang telah dicairkan sehingga rata dan masukkan semula di dalam peti sejuk sehingga coklat mengeras.


11. Keluarkan brownies dari peti sejuk, keluarkan juga brownies dari loyang dengan menarik keatas kertas minyak dikiri dan kanan dan potong mengikut citarasa masing-masing serta hias mengikut kreativiti anda.


Bahan-bahan cheese..
200 gm krim cheese - suhu bilik
1 sdk jus lemon
20 gm gula aising - ayakkan
200 gm oreo hancur

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul krim cheese, jus lemon dan gula aising sehingga sebati.
2. Masukkan oreo hancur dan pukul lagi sehingga sebati dan lembut.

Bahan-bahan coklat..
200 gm coklat kompound - cairkan secara double boiler

10 comments:

  1. macam sedapppppp jew ni JC adus buat akak telriur lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sis..u pun terkena virus ya hehehe..

      Delete
  2. Replies
    1. cuba la ya..i sudah betulkan resepi..

      Delete
  3. minta share ya..menarik tertarik ni

    ReplyDelete
  4. Bole cuba ni..mohon share ye..jemput singgah blog saya.. www.vit4health.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah ya..terima kasih sudi singgah sini..

      Delete