Followers

Wednesday, 21 March 2012

STRAWBERRY CHOCOLATE CAKES

As-salammm semuaa..
Fuyooooooooooo kek nih memang banyak menggunakan strawberry..sebenarnya fikir banyak kali jugak nak buat kek nih..sebabnya fikirkan buah tu hehhehe, nih i menggunakan 2 bungkus buah strawberry..kat sini mahal tau..tadi i beli 1 pek tu rm11.90..i beli 2 pack..itu pun ada baki strawberry yang lame i dah tambah..maknanya untuk kek nih i menggunakan 2 1/2 pek hahahha..pengsan 5 saat tadii..tapi di sebabkan dah lama teringin nak buat style macam nih i pejam mataaa jee heheheh..keknya pulak alhmadulillah memang moistt..tapi u all jangan terlebih bakar pulak kangg hilang ke'moist'an diaa..laaa ape ayat i nih huhuhuhu..tak pe janji semua faham kann hehehe..tapi kalau u all dah terlebih bakar i xtau aekkk..untuk resepi kek nih i dapat kat SINI..cube la klik tengok yaa..pastu idea menghias i dapat kat SINI.. tapi i ade la ubah sana sini sikit mengikut kesesuaian..


i pun sukee tengok kek nih hehehhe..beratnya 2.3kg..


boleh tahan sedapp dan memang moist..


jeng jeng jenggg..haaa kann dah nampak dahh dalamnyaa..

Bahan2 kek..
1 1/2 cawan gula castor
1 1/3 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan buttermilk (1 1/2 cawan susu segar + 2 sdb cuka + 2 sdb jus lemon - rehatkan 20 minit)
3 biji telur A
1 1/2 cawan air panas + 2 sdk nescafe
1 sdk esen vanilla
3 cawan tepung gandum*
1 sdb + 1 sdk baking soda*
1/2 sdk garam halus*
1 cawan serbuk koko hershey* - *satukan dan ayak
2 pek strawberry segar - hiasan

Bahan2 buttercream..(pukul sebati)
100 gm gula aising*
15 gm air* - *satukan dan gaul sebati
250 gm krimwell
1 sdk coklat emulco

Bahan2 ganache..
250 gm whipping cream (tawar)
500 gm coklat compound - hiris halus

Cara2 ganache..
1. Panaskan whipping cream dalam periuk kecil dengan api yang kecil sehingga berbuih2 di tepi2 periuk.
2. Tuang dalam bekas yang berisi coklat, gaul sehingga coklat larut.

Cara2 kek..
1. Dalam mixer pukul sebati gula castor, minyak jagung, buttermilk, 3 biji telur, air panas yang telah di bancuh bersama nescafe dan esen vanilla.
2. Masukkan bahan2 ayak sedikit2 dengan kaedah kaupbalik, jika berbiji2 pukul dengan kelajuan paling rendah dalam 10 saat.
3. Sediakan 2 biji loyang saiz 8 inci, lapikkan dengan kertas minyak dan sapu butter sedikit.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan tuang ke dalam loyang tadi.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 40 minit.
6. Sejukkan kek atas redai.
7. Potong setiap kek kepada 2 bahagian, kalau atasnya merekah, buang sedikit, biar rata.
8. Letak lapisan bawah pada papan kek, sapu buttercream dan susun strawberry yang telah di hiris halus.
9. Susun kek lapisan kedua, di ikuti dengan sapuan buttercrean dan susunan buah strawberry.
10. Untuk lapisan ketiga, ikuti cara2 nombor 9, di akhiri dengan kek lapisan teratas dan sapu buttercream keseluruh bahagian kek.
11. Sejukkan kek dalam peti sejuk dan biarkan buttercream keras.
12. Keluarkan kek, letak atas redai bersama talam, buat adunan untuk ganache, terus tuang atas kek.
13. Lap di tepi2 bahagian papan kek dan sejukkan semula sehingga coklat mengeras.
14. Celup strawberry dalam baki coklat tadi dan hias di atas kek mengikut kreativiti masing2.


cara2 nombor 8..


nombor 9..


nombor 10..


nombor 14..


nakkk..kalu nak cube buat ya hehehe..



coklat nih la yang i susun bawah2 kek tu..hehehe..pandai x hehehe..

30 comments:

  1. terbaekkkk..jue....
    -kak suraya-

    ReplyDelete
  2. terbaeekk kak...fuh mmg kene tnm pokok strwberry ni dlm umah ekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha tu laa..pikir 10 kali nak buat sis eyna..tqtqttq..

      Delete
  3. wow k jue...makasih2.. akan ku try test suatu masa nanti.....yeaaahaaaa... wani

    ReplyDelete
    Replies
    1. waniii..arwani yaa hehehe..okok try test tauuu..same2 kasihhh..

      Delete
  4. Terliurnya kita....
    Napa la I tersinggah ke sini tadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheeh u tertekann aekk hehhehe..kan dah terliur..

      Delete
  5. bestnya......kalau buat selalu kek macam ni bertambahlah berat badan.apa pun memang terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe tambah + berlebey2an berat badan sis..makasih yaa..

      Delete
  6. salam juicy..
    nampak tinggi kek tue..meriah dgn strbrrw..mesti sedap..wahhh terliurr sudah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis zila..
      btol sis tinggi gak kek nih..setiap layer pun ade starwberry..mgkn sbb tu jd lg tinggi kot sis..insyaallah sedap sis..

      Delete
  7. sedpppppnyaaaaaa....yg nengok pun xthnnnn...strwa tu mmg mahal kt cni sepeket je 16rm tau...huhu....tp belasah je if nak try....bpe kg setelh siap ni kak jue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah sedapp kek nih sis..dgn coklat2nya + strawberry macem2nye heheh..dah siap kek nih jd 2.4kg sis..mahal lg strawberry kt sana yaa..

      Delete
  8. oh no! tak tahan tengok.. wuwuuu.. nak try, modal besar gak ni.. tapi nak try gak la nanti! hehe.. akak pakai loyang saiz apa ni nk dpt tinggi mcm ni? kotak kek muat ke masuk tinggi2 segini kak? ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh nooo i pun xtahan hehehe..modal ada lebey cket sis..tp puashati buatnya..nih bule guna loyang 8 atau 9 inci yaa..mmg muat2 dgn kotak..

      Delete
  9. As Salam, sis leh bg tips caner nak tunag ganache? Saya tengok ganache sis elok dan licin je camner nk bg licin tu? huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis liana..
      utk tuang ganache sis tuang terus aje jgn teragak2 yaa nti ganache akan turun dgn sendiri, dan kita goyang2 sikit biar rata..dan pastikan ganache tu tdk cair dan tdk pekat, kalu tercair sejukkan sebentar dlm peti sejuk dlm 5 minit ya..

      Delete
    2. lepas turun tu caner nak bagi tak berapa comot papan kek ye? Sbb saya pernah try kalau kek tu diletakkan atas besi jarang2 lepas tuang kek coklat nampak elok tapi bila nak angkat kek tu guna spatula besar pun mesti akan pecah dua pasal kek tu moist sgt. lepas tu macam serik lak huhu...akak ada guna spatula utk ratakan choc ganache tu?

      Delete
    3. Ooo..
      mula2 gunakan papan kek sama saiz dgn kek, letak talam kemudian redai kemudian letak mangkuk (apa2 mangkuk la) atas mangkuk tu br letak kek, tuang ganache pastu angkat n letak atas papan kek yg besar sikit..

      Delete
    4. oooo...rasanya leh bayangkan kak. Maknanye papan kek yg sama saiz tu letak je atas papan kek yg besar tu eh? Nanti saya cuba. Terima kasih kak sebab share recipe :-)

      Delete
    5. iyaa betol2 tu sis, itu antara tip2 yg lain yg biasa i buat..mangkuk tu pula biar kita nti senang nk angkat kek tu xla tangan kita nti kena byk coklat sbb nk angkat dari redai tu kan..harap dpt membantu sis ya..sama2 kembali..

      Delete
  10. Mcmner nk buat coklat yg mnyelaputi kek tu?..mcm kek kt kedai tu?..bleh bgi resepi tk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi utk salut choc ada diatas ya sis..

      Delete