Followers

Saturday, 3 March 2012

GARRETT'S CARAMEL POPCORN

As-salammm semuaa..
Hehehehhe apa2 hal..i nak gelak dulu hehehhe..sebab apee..sebab nama popcorn nih laa..laaa ade ke rupa dan rasa macam yang kat garrett tu hahahha..kalu beli kat garrett tu memang laa sedap sangat2..pastu bila dah makan x boleh dah nak share2 dengan sape2..soriiiiii laaaa..macamane nak share..start makan sejibik aje pastu dah x boleh benti dah..sampaii laa popcorn tu abis..ekekkekek..

so tadi sambil tengok2 tv dengan secara tiba2 kawan i cakap..katanya
kawan :  "jom buat popcorn"
saya     : "nak ke"
kawan : "nak leeerr..ko pandai buat kee??"
saya    : "pernah buat dulu..xpe kali nih aku terai buat ala-ala garrett..amacam nak x?"
kawan : "iyerr keee..macamane buattnyaaa??"
saya    : "jom buat sebelum tu gugel dulu cari resepi popcorn ala-ala garrett hehhehe"

bile i dah gugel2 i jumpe la resepi tu kat dubai hohohoho dubaiii jauhhnyerrr..x caya tengok KAT SINI terima kasih pada ANJU'S KITCHEN TREASURES..


amacam..ade ke rupe macam kat garrett ekekekke..


ehh..macam sama jer laa..hehhehe..kalu nak tau u all cuba la yaa..

Bahan2..
1 sdb minyak jagung
1 cawan popcorn
2 sdk garam halus
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan butter
1 cawan light corn syrup
1/2 sdk baking soda

Cara2nya..
1. Panaskan minyak jagung dengan api yang kecil dalam periuk besar. Untuk percubaan letakkan 6 biji popcorn dan tutup periuk.
2. Tunggu popcorn dalam periuk meletus, kalau sudah meletus tuang semua popcorn.
3. Tunggu semua popcorn2 meletus, kalu sudah tidak berbunyi, ertinya popcorn sudah siap.
4. Sambil menunggu popcorn siap, dalam periuk, satukan gula perang, butter, light corn syrup dan baking soda, masak atas api yang kecil sehingga mendidih. Tutup api.
5. Angkat popcorn, letak dalam dulang, buang baki2 popcorn yang tidak meletus.
6. Tuang syrup karamel dalam dulang berisi popcorn tadi dan gaul sebati.
7. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 120C selama 1 jam, gaul popcorn setiap 10 minit.
8. Keluarkan, gaul supaya popcorn tidak melekat antara satu sama lain.
9. Hidangkan sambil menonton tv dan simpan dalam bekas kedap udara.


popcorn yang belum di pop kan lagi..


cara2 nombor 4..


cara2 nombor 6..


cara2 nombor 7..


light corn syrup..


ranggup uuu..

18 comments:

  1. sedang membakar itu PC dalam oven. adudududu.. yg tgh digaul2 td pun dok ngap2 ni kan plak yg tgh tunggu nk siap.. rugi lak buat sikit..huhuhu.. thanks sebab buat saya ter"jadi" nak buat PC nih..hehehe.. elok je post kat wall fb td tuptup nmpk lak post akakku sudah bikin daaaa.. nt kita tayang ek.. kalau sempat la..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiamboiamboi adikku dah buat dah..nih mesti x tahan tgk PC nih ya ekekkekek..nti dah siap bakar mestiii ranggupppp tauu..

      Delete
  2. Salam, mana nak cari light corn syrup tu ye? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..ade dijual di kedai bhn2 bakery..jenama lain pun ade sis..

      Delete
  3. Macam ni punya terror buat popcorn, boleh ler bawak tengok wayang, takyah abis duit beringgit2, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis zanafahmi..
      haa tu laa..hehehhe..kalu nk beli kat garrett mcm nih mmg pokai la sis hehehe..

      Delete
  4. thanks sis for the resepi .... i share wit my fren gak dlm FB!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur most wlcm sis renaa..share aja yaa..

      Delete
  5. memang banyak manfaat dari blog ini,terimakasih kerana kongsi bersama....kalau sesiapa yang nakkan Tablet pc murah,harga borong....sila la singgah kat blog stor saya ok TABLET PC MURAH

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..Blog yg cantik dan terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.
    Mohd Kamal
    http://www.muslimhomemade@blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..
      terima kasih kembali ya..

      Delete
  7. terliurnye tgk...nk wat jgk la nnt!! tq so much for the resepi :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Sis...sya dh cuba buat tp xrangup la tp rsa mmg sdap...kwan2 yg rsa smua puji mmg sdap..camane nk bg rangup ye..sya bakar dlm 40 minit je sbb buat 1/2 cawan je pop corn...nk kna bkar 1 jam jgk ke..? Tq kongsi resepi ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ooo..mgkn masa bakar kurang kot sis..

      Delete
  9. comelnya cup isi popcorn tu..sis beli dekat mana?☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis..
      Remekin tu i beli di Tott Singapore..

      Delete