Bhn2..
10 biji bwg merah*
5 ulas bwg putih*
1 inci hali*
1 inci lengkuas
2 btg serai*
10 biji cili api*
20 biji cili kering - potong halus - rendam air panas - toskan*
1 sdk belacan*
2 biji buah keras* - *kisar halus
500 ml santan
1 kilo kupang - rendam dgn air asam - cuci bersih - toskan
2 btg serai - hiris halus
1 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit - hiris nipis
Garam, gula n perasa
1 sdb kerisik
Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 * kisar halus shingga naik bau n wangi.
2. Masukkn santan, kacau sebati n masukkan kupang gaul lg.
3. Masukkn serai hiris, asam gelugor n perasakan, biar mereneh dlm 20 mnt.
4. Tambahkan kerisik n daun kunyit, gaul lg, kalu kering tmbhkan sdkt air panas.
5. Biarkan atas api kecil lg 10 mnt, angkat n hidangkan bersama nasi panas.
nak sikit bulehhh
ReplyDeletesuehomebakery..amek la sue tp 1 aje tau hehehhe..
ReplyDelete