mini pavlovaaa..
mmg rangguppp..
yg nih ade blueberry..
jeng jeng jengg...
rangguuuppppp..
Bhn2 meringue..
6 putih telur
1/2 sdk cream of tartar
3/4 cawan gula castor*
1 1/2 sdb tepung jagung* - *satukan n gaul
1 sdk esen vanilla
Bhn2 topping
500 ml RICH whipping cream - pukul shingga bertanduk
6 biji starwberry - hiris tebal
100 gm coklat compound - cairkan secara double boiler
Cara2nya..
1. Dgn kelajuan sederhana, pukul putih telur n cream of tartar shingga berbuih.
2. Masukkn sdkt2 gula castor n tepung jagung yg telah dgaul, kemudian pukul dgn kelajuan tinggi.
3. Tambahkan esen vanilla n trus pukul shingga adunan bertanduk.
4. Lapikkn loyang dgn kertas minyak, gunakan acuan telur goreng n pipekan 'meringue' ke dalam acuan, sapu rata dgn menggunakan spatula n tarik keluar acuan telur.
5. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 120C selama 1 jam atau shingga keperang2an.
dalam oven..
6. Keluarkn pavlova, sejukkn atas 'wire rack'.
7. Masukkn whipping cream dlm piping bag, pipekan atas pavlova, nak letak filling lain seperti blueberry pun bule.
8. Susun dua keping strawberry di atas cream n pipekan coklat compound yg telah dcairkan td.
9. Siap utk hidangan petang.
teringin nak rasa pavlova nih...saya selalu gak singgah umah akak ni..cuma tak tinggal jejak je..hehehhe
ReplyDeleteqqqqq..laaa nape x singgahhh..koling2 akak, len kali kalu lalu singgah yaa..
ReplyDeletemenarik ni.. nanti nak trylah..
ReplyDeletetarabozu..cuba la yaa..
ReplyDeleteakak kalau pki sirap coklat tu je buleh ke ? tak ya cair kan coklat.... atau nk pki koko buleh ke ?
ReplyDeleteinsheerah..bole aje ygg, ape2 coklat bule pipekan, kalu koko ayakkn pun cun gak..
ReplyDeleteoryte, resepi ni akan ke majalah online tu..
ReplyDeleteSalam Shu..apa khabar?
ReplyDeletesedap dan lemak berkrim nampak pavlova tu...menggiurkan jer...
Mekasih krn sudi jengah dapur Rahel dan tinggalkan jejak..pasni kena follow balik la ni..
mizzkechique..oritee sis..
ReplyDeleterahel..wslm wbt sis..alhmdlh sht wlft tm ksh..pavlova nih mmg bole tahan sedapnya sis..same2 kasih sis..
ReplyDeleteSalam kak. Saya dah cuba resepi nie masa lps masak based tu memang rangup but bila saya dah ltkkan whipped cream n biar semalaman based dia jadi lembik lah kak kenapa yea saya guna UHT cream.
ReplyDeletewslm wbt sis..pavlova ni bg pendapat i kalu kite makan br letakkn freshcream n fruits, kalu letak siap2 then simpan dlm fridge mmg dia akan jdi lembik, sbb freshcream tu kan basah, so lame2 dia akan meresap sbb tu jd lembik..u guna freshcream atau buttercream i rasa sama aja..aritu i buat yg letak freshcream cket then bakinya i simpan dlm bekas kedap udara tanpa cream n masih ranggup n tahan 2 hari..
ReplyDeleteassalam...mcm mne nak bg supaya maringue tu xmelekat kat kertas minyak yea?yk kali try asyik melekat jer...kdg tu spi xblh tanggalkan...sedih btl...
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletekertas minyak tu u spray dulu ya..insyaallah x lekat, kalu lekat pun masih lg bule dikikis..
whipping cream nie ok ke ? sy risau la nak guna sbb keluaran dari negara luar walaupun ada cop halal ..
ReplyDeletejika sis yakin bule teruskan..jika sis was2 dinasihatkan jgn guna..
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteooo itu i guna acuan telur goreng aje sis..
Deleteoo..untuk satu bancuhan ni..berapa banyak bole dapat ye ikut acuan yg u buat tu?
Deletekalu x silap dlm 7 8 biji sis..
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekalau tk taruk cream of tartar ok tak?menjadi ke idok?hehe
ReplyDeletebule juga ya sis, insyaallah jadi..
Deletecomelnya jadi bulat2 dan sama size
ReplyDeletemalu i..pavlova pertama kali buat sis kalu x silap..
Delete