memanggg lembuuttttt uuu..
baru kuar dari ovennn..
Bahan2 doh..
100 gm air putih
100 gm susu segar
400 gm tepung protin tinggi - ayakkan*
100 gm tepung whole wheat*
50 gm susu tepung*
50 gm gula castor*
11 gm yis*
5 gm bread improver*
5 gm bread softener* - *bahan2 kering
5 gm garam
1 sdk jus lemon
2 biji telur - pukul sedikit
100 gm butter
Bahan2 inti..
30 gm butter - utk dsapu
30 gm butter - utk dsapu
40 gm gula perang*
1 1/2 sdb ground cinnamon*
1/2 sdk ground nutmeg* - *satukan dan gaul rata
100 gm kismis
7 biji ceri - belah dua
Bahan2 glaze..
150 gm gula aising - ayakkan*
1 sdk esen vanilla*
5 sdb susu segar* - *satukan dan gaul rata - masuk dalam piping bag
Cara2nya..
KAEDAH TANGAN
1. Dalam mixer, masukkan air, susu dan bahan2 kering, pukul sehingga rata.
2. Masukkan garam, jus lemon dan telur, pukul lagi.
3. Masukkan butter dan terus pukul sehingga menjadi doh.
4. Tutup mangkuk mixer dengan tuala dan rehatkan selama 1 jam.
5. Keluarkan doh, letak atas meja, uli doh bagi mengeluarkan angin.
6. Canaikan doh menjadi empat segi tepat yang lebar.
7. Sapukan butter pada doh dan taburkan bahan2 inti, seterusnya taburkan kismis.
8. Dengan perlahan gulungkan doh dan ketatkan doh pada bahagian yang akhir.
9. Potong doh sebesar 2 inci setiap satu dan letak dalam papercup yang sesuai, letak separuh ceri, bule juga di susun dalam loyang yang sesuai. Kalau guna loyang sapukan sedikit butter pada loyang.
10. Biarkan doh naik dalam 1/2 jam.
11. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 25 minit.
12 Keluarkan dari oven, pipe kan glaze di atas doh dan siap di hidangkan.
KAEDAH BREADMAKER
1. Masukkan air dan susu segar di ikuti semua bahan2 doh dalam loyang breadmaker.
2. Tekan 'setting dough' dan tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam.
3. Keluarkan doh dari loyang breadmaker, uli doh bagi mengeluarkan angin.
4. Seterusnya ikuti cara2 KAEDAH TANGAN mulai dengan nombor 6 sehingga selesai.
tepung gandum penuh (whole wheat)..
gula perang, ground cinnamon dan ground nutmeg yang telah di gaul..
doh yang baru di keluarkan dari breadmaker..
no. 6..
no. 7..
no. 7..
no. 8..
no. 8..
no. 9..
no. 9..
dah siapppp..
assalamualaikum... sy sgt suka tgk hasil2 tgn u tau... aje nye handey (kata org perak..) n ada juga resipi2 u yg i dah amik tp belum penah terai lg... anyway, tq for sharing ye, semoga di berkati Allah selalu....
ReplyDeletesis adibah hambali..wslmm wbt sis..atee ngape idak buattt..issshh kome nihh..(org perok gak hahaha)ur most wlcm sis, tersenyum2 i sambil menaip comment nih hehehhe..aminnn..
ReplyDeleteassalam shu,
ReplyDeletebetu kata sisi adibah kat atas ni..hasil tanagn you memang hebat2 belaka..suka akak tengok..
wslm wbt sis..tm ksh sis tp u lg hebat tau..lg nmpk sedap2 kt umah u..
ReplyDeleteuiitttss... Ya Allah... miker pun org peghak ke weh??? aje nye... ater, peghak tang mana?? cer kabo, cer kabo..
ReplyDeletesis Adibah hambali..hehhehe yeee leee..jap2 nak kabo ler nih..kume nih lahir kt perokk, kt umah opah kume kt gopengg..atee bile udah tawen nih kume hijrah ke johor nih..heheheh..kome perokk kat mane??
ReplyDeleteMiss juicy.... ahaks, suka beno teman ngusik miker guna nama ni tau... miss juicy, keme org teluk intan... tp skarang ni netap di ipoh, dekat beno le dgn gopeng tu... sepelaung aje kata org tua2... ater, opah miker tu ada ke lg di situ? esok2 kalo dtg ke gopeng, buleh le lajak sikit ke depan, sampey le ke ipoh... miker telipon le keme ye... ahaks...nanti keme bg no telipon kat emel aje... :-p
ReplyDeletesis adibahhh..hehhehhe syok gak nama miss juicy tu yee..kalu idah opah kume asik panggil 'joringgg' aje..atehh kume idak le kisah nama joring tu kan hahhahaa..kt gopeng tu idak ade lg kampungnya, opah teman dh pindah malim nawar tp skrg nih pun apoah teman dh 95 tahun, idak lee nak kasik opah dok sorg2kann..sedara mmg bersepah lee takat ipoh, telok intan tu, insyaallah mane le tau teman tercampak kt ipoh tu kan, bule le teman koling kann..
ReplyDelete