bihun sup daging..
jom makan..
gambar atas x nampak bihunnya..haaa nih baru nampak..
Bhn2 sup..
1/2 kg daging - potong kecil - rebus dgn 1 liter air
20 biji bebola daging
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 btg derai - dketuk
10 biji bwg merah*
5 ulas bwg putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 btg serai*
3 biji buah keras*
1 sdb lada hitam*
1/2 cwn air* - *satukan n kisar lumat
2 sdb serbuk perencah sup
1 sdb serbuk kurma
1 kiub lembu
250 ml air
2 btg 'fish cake' - hiris halus
10 biji bebola ikan - belah dua
Garam n perasa
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
Cara2nya..
1. Panaskan minyak dlm periuk besar, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih n serai sebentar kemudian tumiskan bahan2 kisar shingga naik bau.
2. Tapis n tuang air rebusan daging bsama daging yg telah drebus, bebola daging, serbuk perencah sup, serbuk kurma, kiub lembu n air, biar shingga mendidih.
3. Masukkn fish cake, bebola ikan, garam n perasa, biar mereneh dgn api yg kecil selama 15 mnt.
4. Masukkn daun sup n daun bawang, tutup api.
5. Bole dhidangkan bsama bahan2 celur n pes cili.
sup yg telah siap..
Bhn2 celur..
1 bungkus bihun*
1 sdb serbuk kunyit* - *satukan rendam bsama air suam, air lebih dari bihun
1 ikat sawi - potong kasar
300 gm taugeh
Bhn pes cili..
4 biji cili merah besar
20 biji cili api
3 ulas bwg putih
200 ml air suam
5 sdb kicap masin
5 sdb kicap manis
1 sdb kicap pekat
Cara2..
1. Kisar hingga lumat sume bhn2 pes cili, siap.
peberet anak gadisku..mmg hantu cili..
cukup la juadah kami sekeluarga pagi nih..
perggghhhh....sdap glerr sis....tber2 terase nk mkn bee hun sup daging le plak...part sambal kicap tuuh yg tk bole tahan..mngancam...
ReplyDeletesis rashidah..peerrgghhh bab kicap tu yg x tahan tu tp aritu i buat kureng pedas la sis..
ReplyDelete