Followers

Tuesday, 16 October 2012

PANDAN SPONGE CAKE

As-salam semuaa..
Pandan sponge cake buat my ustazah tempoh hari, resepi yang amat senang dengan menggunakan tepung optima, kali ini ada ada buat penambahan dalam tepungnya dari 250 gram i jadikan ke 300 gram.

Mohon maaf kepada yang inginkan resepi ini, memang i sibuk sedikit..sedikit aja tak banyak pun hehe, nih pun tak tahu dah nak borak apa, badan tak berapa nak segar, insyaallah dah segar nanti i celoteh panjang-panjang ehh..
Silakanlah jamu apa yang boleh dijamu..daaaaahhhhhh..


Bahan2..
300 gm tepung optima
4 biji telur A
80 gm susu segar*
4 helai daun pandan* - *satukan - kisar halus - tapiskan
1 sdk pewarna hijau
1 sdk perasa pandan
80 gm minyak jagung

Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul tepung optima dan telur dengan kelajuan paling tinggi selama 8 minit.
2. Tuang adunan susu yang dikisar bersama daun pandan, pewarna dan perasa selama 2 minit.
3. Tuang minyak jagung, pukul dengan kelajuan paling perlahan selama 8 saat atau cukup minyak sebati sahaja, jangan lebih.
4. Lenserkan loyang bersaiz 8 inci dan lapik kertas minyak (tepi loyang tak perlu dilenserkan), tuang adunan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan kek, kikis ditepi loyang dan terbalikkan kek diatas redai, sejukkan.
6. Potong kek kepada 3 bahagian dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.


Bahan2 buttercream..
350 krimwell
150 gm shortening
230 gm gula aising - ayakkan
2 sdb susu pekat
1 sdk perasa pandan
2 sdk pewarna hijau

Cara2nya..
1. Pukul krimwell, shortening dan gula aising selama 8 minit dengan kelajuan paling tinggi.
2. Tambahkan susu pekat, perasa pandan dan pewarna hijau, pukul lagi selama 3 minit.
3. Siap untuk digunakan.


dahh siapp..simple decoration..


amaciammm cute x??


i beli kat sini..KIJANG MAS..
makasih buat sis MELLY OCTAVIANA memberi alamat toko bahan kueh ini..


dalam meja kaca tu penuhh dengan 'mende alah' happy birthday tu..


creamless marble & walnut carrot ordered by sree..tqvvvm sis..

7 comments:

  1. Alamak sis...tpung optima tu yg mcm mna ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung optima sama adik beradik dgn tepung sponge..sis beli kat kedai jual bahan bakery ya..

      Delete
  2. Selalu cantik dekor cake nya,kapan yah bisa buat macam ini..hehe
    Eh dah pergi Bandung yah.. kenapa ngga ajak melly ikut sekali..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makaseh melly..yuk mel desember kita pergi lagi yuk..

      Delete
  3. Assallamualaikum Sis..

    Wahhh...cantik2nya stand happy birthday utk atas kek tu.. Kalau kat Malaysian ni, tak banyak yg cam ni.. Terliur ni sis.. Bila pergi bandung lagi nak kirim ye sis..hehehe..

    Sweet kaler hijau kek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      haa tu la kan sis, kat sini mmg elek kan..kl pun rasanya xde mcm nih, insyaallah bulan 12 nti i borong aek heheh..

      Delete
  4. Cantik je jadi chiffon ni.pernah try buat tp tak jadi.😭 harap2 resepi ni menjadi lah ,tqqq😊

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete