FOLLOWERS

Thursday, 11 October 2012

DURIAN MILLE CREPE

AS-SALAM semuaaaa..

Jeng jeng jengggg..haaaa keluar pun akhirnya, i tengok sekarang ini, 'durian crepe' fofular sungguh lahhh..dah ramai yang membuatnya..tidak ketinggalan i juga turut serta membuatnya. 

Dengan menggunakan resepi yang sama dengan CHOCOLATE MILLE CREPE yang pernah i buat dulu, cuma i ubahkan dengan kesesuaian mengikut perasa. Pada i, resepi ini memang bertepatan.

Hari ini i telah membuat dua jenis, satu dalam sebiji kek dan satu lagi dengan balutan seperti ketayap. Kedua-duanya adalah dalam resepi yang sama, cuma berbeza pada gaya. Sahabat-sahabat boleh mencuba mengikut kehendak masing-masing ya. Tepuk dada tanya selera, tiada unsur-unsur paksaan okke. Jom kita tengok.


kepada yang hantu durian pasti suka kedua-dua menu ini..


ini jer yang sempat i 'snap' yang lain semua dah masuk molot hihihi..




dahhh bedahhh..


caaakkkkkkkkkkk..


dah siappp..sila laaa makan..

Bahan2..
500 gm susu segar
6 sdb F&N aiskrim soda
4 sdb gula kastor
4 biji telur
1 sdk esen durian
60 gm butter - cairkan
1 sdk pewarna kuning
270 gm tepung gandum - ayakkan

Cara2nya..
1. Dalam mangkuk, satukan semua bahan2 kecuali tepung gandum, pukul sehingga adunan sebati dan gula larut.


2. Masukkan tepung dan pukul sehingga tepung sebati, nak guna 'blender' juga boleh.

3. Tapiskan adunan dan biarkan adunan berehat selama 30 - 40 minit.


4. Panaskan kuali kalis melekat, sapu minyak sedikit, letak 'ring cake' bersaiz 7 inci dan tuang 1 senduk sederhana ke dalam 'ring cake' tersebut, ratakan. Tidak perlu diterbalikkan. Angkat sesudah masak. Masak sehingga adunan habis.

5. Teruskan dengan pilihan anda, sama ada untuk sebijik kek atau seperti ketayap.
6. Sapu adunan durian cheese (resepi dibawah) pada setiap lapisan 'crepe' (jika untuk sebiji kek). Begitu juga dengan lapisan yang lain diakhiri dengan sapuan durian cheese pada keseluruhan 'crepe'.
7. Sejukkan 'durian mille crepe' sehingga adunan keras baru dihias mengikut kreativiti masing-masing.
8. Letakkan sesudu durian cheese di tengah-tengah 'crepe' dan balut dengan sempurna (jika inginkan 'durian crepe'). Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam dan hidangkan ketika sejuk.

Bahan2 durian cheese..
250 gm cream cheese - suhu bilik
60 gm gula aising - ayakkan
200 gm isi durian - dilenyek
80 gm non-dairy whipping cream - pukul sehingga bertanduk (boleh di abaikan jika tidak mahu)

Cara2nya..
1. Dalam bekas, satukan cream cheese dan gula aising, pukul sehingga adunan sebati.
2. Masukkan isi durian dan pukul sebati lagi.
3. Tambahkan non-dairy whipping cream dan pukul sehingga adunan sebati. Boleh abaikan non-dairy whipping cream jika tidak mahu.

14 comments:

  1. Wah...banyak sedap oo...gue mau makan durian krepe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappp gak sis..mau coba..silaka ya sis hehe..

      Delete
  2. Mau kak.. drolling nih.. nyam..nyam

    ReplyDelete
    Replies
    1. kapan2 kemari mbakk yuu..sluurrpp..

      Delete
  3. puas hati bile buat durian crepe cmni..blapis2 skali ngappp aje ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. puashati membuat sis tp x makan hehehe..

      Delete
  4. wa...sedapnye..cantik je crepe tu, menarik kalerrr dia, rasa durian laagi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlh..insyaallah sedap sis rohah..

      Delete
  5. Assalam sis,
    wah, mille crepe durian ya.. kita ni durian gitu2(fresh) aje kita makan kalau
    dibuat kuih ke cream ke memang tak boleh..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ayu..
      kita pun x berapa suka mkn durian sis..buat cukup syarat aje hihi..kalu makan pun hanya 2 3 ulas bule la..

      Delete
  6. Replies
    1. ambil ambil..jgn malu2 ya heheh..

      Delete
  7. slm sis.. F&N aiskrim soda tu, yg air botol biru kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..iya betul sis..guna susu segar pun bule juga ya..

      Delete