Followers

Friday 10 August 2012

NUTELLA RED VELVET CAKE


As-salam sahabat semua..
Kali ini entry yang hampir i terlupa nak update!!.., tetiba hari ini baru teringat, minta maaf pada sahabat-sahabat yang tertunggu-tunggu ya..
Nutella red velvet permintaan dari PUAN SHARINA buat isteri kepada boss beliau, romantiknyaa suami isteri nih kan, semoga kekal ke syurga, Aminnn..jom kita lihat..senang saja..




1.6kg - RM90.00

Bahan2..
85 gm butter
220 gm gula castor
110 gm biji telur @ 2 biji
25 gm serbuk koko*
1 sdb serbuk nescafe* - *satukan dan ayak
40 gm pewarna merah
240 gm buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sdb cuka + 1 sdb jus lemon - perapkan 20 minit
1 sdk esen vanilla
270 gm tepung superfine - ayakkan
1 sdk baking soda
1 sdb cuka


Cara2nya..


1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga sebati.

2. Tambahkan telur dan terus pukul sehingga berkrim.
3. Dalam mangkuk lain, satukan serbuk koko, nescafe dan pewarna, gaul sehingga menjadi pes pekat.
4. Masukkan adunan koko tadi ke dalam adunan telur dan pukul sebati.


5. Tuang buttermilk dan esen vanilla, pukul lagi biar rata.


6. Masukkan tepung sedikit dan kaupbalikkan adunan.


7. Dalam mangkuk kecil, satukan baking soda dan cuka, kacau sehingga buihnya menghilang dan terus tuang kedalam adunan dan pukul dengan kelajuan perlahan selama beberapa saat.

8. Ambil sedikit adunan dan tuang dalam 2 papercup kecil (untuk hiasan - jika mahu), kemudian tuang bakinya dalam 2 loyang saiz 8 inci yang telah di gris dengan setiap loyang sebanyak 450 gm.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 30 minit atai sehingga masak.
10. Sejukkan kek atas redai.
11. Potong setiap kek kepada 2 lapisan, sapu dengan nutella cream cheese (resepi dibawah) sehingga kek lapisan yang teratas, diikuti dengan sapuan nutella cream cheese pada keseluruhan kek.
12. Hias ikut kreativiti masing-masing dan sejukkan kek dalam peti sejuk.

Bahan2 frosting..
400 gm non-dairy whipping cream
250 gm cream cheese - suhu bilik
250 gm nutella
20 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..
1. Dalam mangkuk, pukul dengan kelajuan tinggi non-dairy whipping cream sehingga bertanduk.
2. Dalam bekas lain, pukul sebati cream cheese, nutella dan gula aising.
3. Satukan adunan cheese bersama adunan non-dairy whipping cream, pukul sehingga semua adunan sebati dan rata. Siap digunakan.


ini pula tempahan dari CIK FIDA buat adik dan datoknya, 
ulangtahunnya hari ini berkonsepkan floorball design..2.6kg RM120.00
kek yang sama juga RED VELVET cuma dalamnya frosting dengan buttercream bersama fondant.
Terima kasih PUAN SHARINA & CIK FIDA sudi menempah..
mohon maaf jika ada kekurangan ya..

6 comments:

  1. cantiknye teruja lah akak tengok kek ni tapi akak tak pandai sngt nak buat cuma pandai makan je heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis..
      i pun masih belajar lg sis..sis pun bule buat tau..x cuba xtau kan..

      Delete
  2. salam.blh guna apa2 jenis cuka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      lebih bagus gunakan cuka epal ya sis..

      Delete