Rasanya macam dah lama jer tak buat kek untuk makan sendiri, selalu asyik buat orang punya jer kan, so hari ini i rasa macam teringin sangat nak makan red velvet..berkali2 buat hari ini dapat makan dengan penuh perasaan..cewaaahhh..heheheh..tapi kat rumah nih anak2 lelaki dan suami memang tak makan kek, yang makan hanya i dan anak gadis i jee, dah tu yang lain siapa nak makan?? kebetulan hari ini ustazah datang rumah ajar anak2 mengaji, i dah makan sikit dan yang bakinya semua i bagi ustazah, abis cerita..tidak la membazir kan..resepi sama jugak dengan resepi yang lepas tapi takpe i salin lagi sekali dengan sukatan gram yaa..
hari ini potongan tak berapa kemas kan..
Bahan2..
85 gm butter220 gm gula castor
110 gm biji telur @ 2 biji
25 gm serbuk koko*
1 sdb serbuk nescafe* - *satukan dan ayak
40 gm pewarna merah
240 gm buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sdb cuka + 1 sdb jus lemon - perapkan 20 minit
1 sdk esen vanilla
270 gm tepung superfine - ayakkan
1 sdk baking soda
1 sdb cuka
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga sebati.
2. Tambahkan telur dan terus pukul sehingga berkrim.
3. Dalam mangkuk lain, satukan serbuk koko, nescafe dan pewarna, gaul sehingga menjadi pes pekat.
4. Masukkan adunan koko tadi ke dalam adunan telur dan pukul sebati.
5. Tuang buttermilk dan esen vanilla, pukul lagi biar rata.
6. Masukkan tepung sedikit dan kaupbalikkan adunan.
7. Dalam mangkuk kecil, satukan baking soda dan cuka, kacau sehingga buihnya menghilang dan terus tuang kedalam adunan dan pukul dengan kelajuan perlahan selama beberapa saat.
8. Ambil sedikit adunan dan tuang dalam 2 papercup kecil (untuk hiasan), kemudian tuang bakinya dalam 2 loyang saiz 8 inci yang telah di gris dengan setiap loyang sebanyak 450 gm.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 30 minit atai sehingga masak.
10. Sejukkan kek atas redai.
11. Potong setiap kek kepada 2 lapisan, sapu dengan cream cheese sehingga kek lapisan yang teratas, diikuti dengan sapuan cream cheese pada keseluruhan kek dan sejukkan kek dalam peti sejuk sehingga cream cheese sedikit mengeras.
12. Hias ikut kreativiti masing2.
Bahan2 cream cheese..
500 gm cream cheese
150 gm butter
200 gm gula aising - ayakkan
1 sdk esen vanilla
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul cream cheese dengan butter sehingga sebati.
2. Masukkan gula aising dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan betul2 sebati.
Yalah kak.. Asyik buat utk orang order je.. Utk Rumah, dah lama x buat.. Tapi kak, anak2 dah muak mkn Kek.. Yg x pernah muak, my youngest boy aje..
ReplyDeletebtol sis..kita mkn pun bukannya byk, cukup 1 potong sudah la..ur youngest boy mesti suka slalu mkn kekkan hehehe..
Deletesalam... dah lama teringin nk buat RV cake ni tapi takut tak jadi terima kasih tunjukkan step by step insyaAllah boleh cuba nanti... weee...
ReplyDeletewslm wbt sis hanis..bule la try nti yaa..insyaallah jd..ikut aje cara2nya ya..
DeleteSalam...nak tanya...kek red velvet nie memang kna salut dengan cream cheese ek...saya x suka cheese..teringin bebenor nak buat kek nie...so cream yang bagaimana sesuai tuk kek nie selain dari cream cheese yer?
ReplyDeletewslm wbt sis damia..
Deletemmg red velvet nih biasanya dgandingkan dgn cream cheese tp kalu sis nk guna frosting yg lain pun bule juga..antaranya freshcream atau buttercream..
salam....rzk ustazah tu....
ReplyDeletetak pernah rasa rvc ni....cam susah jer nk buat...tp kalau org bg nak jer..huhu..
wslm wbt sis cikja..
Deletebetul..rizki ustazah..cuba la buat..
Tinggi nya lapisan kek tu. Lagi banyak lapisan butter cream, lagi lah sedap
ReplyDeletebiasa aje sis azie, xla tinggi sgt, mmg sedap kan kalu byk cream nya..
Deleteassalam...bestnye....suatu hari nant sya pon nak cuba..hehehe
ReplyDeletewslm wbt sis..cuba la yaa..
Deletesalam sis..u guna cuka epal ek wat RVC nih..ader beza tak rase kalu guna antara cuka epal n cuka biase
ReplyDeletewslm wbt sis linda..
Deleteya mmg berbeza kalu pd i..tekstur lebih baldu jika guna cuka epal berbanding cuka biasa..
kak, hiasan atas tu pakai serpihan kek red velvet tu ekk?
ReplyDeletebetol sis shara, bakar sedikit dlm papercup utk hiasan tu ya..
DeleteSis klu x tpg superfine ganti ngan tpg gandum bole jugak ker,perlu letak 1 sdk Baking powder..erm klu x letak jus lemon tp saya ganti dgn oren sunquick bole gak..
ReplyDeletebule2 sis..kalu xde jus lemon pun bule ganti cuka..atau salah satu..sunquik x bule..
DeleteAslmkum sis,saya da buat kek ni tp confuse sikit rasanya mcm ada pahit2 sikit dan kek mcm rupa kukus pula???boleh x kita guna tepung sponge mix???
ReplyDeletewslm wbt..
Deletetpg sponge mix x x bule ya..
Lg satu sis saya lupa nak bgtau..saya bakar guna oven bulat jenis oven dulo2 jd klu boleh dpt la kiranya sis bg panduan sikit ttg cara msk guna oven jenis lama ni..
ReplyDeletemaaf sis..oven tu i xtau ya..
DeleteSalam,sis kek red velvet ni rasa pahit2 ke dan lg part warna cantik tp bila tgk lidah merah mcm warna tu banyak sangat...klu boleh sis bgtau la kek red velvet tu macam mana rasanya...
DeleteSebenarnya sis saya pernah beli tpg red velvet yg dah siap pack tp bila saya adun berat s'mcm betulkah panduan tpg yg tdpt d pack tu???saya betul2 ingin tahu harap sis boleh bantu...
wslm wbt sis..
Deletetekstur red velvet nih gebu, lembut tapi ada kenyal sikit..rasanya x pahit..mgkn u punya jd pahit dsbbkan soda u..wallahu'alam..
rasa red velvet cenderung kpd coklat vanilla..jd bila dh letak pewarna ia jd la merah..warna tu mmg perlu byk agar dpt kontra dgn serbuk koko tp kalu guna koko yg berkuality pewarna tdk perlu byk..