Followers

Wednesday 22 February 2012

ORANGE CHIFFON CAKE

As-salam sahabattt..
Hari isnin i g kl balik malam tadi..sekali dok fikir ape yang kurang yaa..rupe2nya kek nih i lupe buat, jam 11 pagi tadi baru teringat, nasib baik sempat buat lagi tau, kalu x naya i..fikir punya fikir i terus buat 'steam buttercream'.., resepi nih dulu i pernah buat kat SINI tapi i x ingat i cekau mane hehehhe..dah tu tadi i skodeng2 kat aunty gugel jumpe laa kat SINI lebih kurang aje resepinya..ntah2 dulu i amek kat situ gak kan hehehhe, dalam resepi tu i ade buat sedikit penambahan..dah2 jom tengok..


order dari my ustazah untuk suaminya..



Bahan2..
225 gm tepung kek*
1 sdb baking powder* - *satukan dan ayak
6 kuning telur
270 gm gula castor
120 ml minyak jagung
180 ml orange jus
2 sdb parutan kulit oren
1 sdb oren emulco
1 sdk pewarna oren
6 putih telur + 30 gm putih telur
3/4 sdk cream of tartar

Cara2nya..
1. Satukan tepung kek, baking powder, kuning telur, gula castor, minyak jagung, orange jus, parutan kulit orange, oren emulco dan pewarna, pukul 1 minit atau sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama cream of tartar sehingga bertanduk.
3. Gaulkan ke dalam adunan tepung tadi dan sebatikan.
4. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 170C selama 55 minit atau 1 jam.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.

KEPADA SAHABAT2 YANG INGINKAN RESEPI DAN CARA2 UNTUK STEAM BUTTER CREAM AKAN DI KONGSI KEMUDIAN YA..

8 comments:

  1. Assallamualaikum sis..

    Cantik arr..deco tu.. i'm gonna wait for the steam BC recipe ..Cantik jadinya bila pakai steam BC ni..Nampak shining.. Sis, kalau dah ada entry nya jangan lupa roger2 kat fb yer.. Tq sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis Naz..
      tqvvm..i will inform u ya bile i dh updated nti..kalu xde gambar susah nk xplain sis..dah pulak mase buat guna dua2 tangan..anak xde..g skolah so xde org nk tolong amek gambar..tu yg x dpt nk share..tunggu anak cuti br buat skali lg ya sis..

      Delete
  2. Assalamualaikum Shu... kemas & cantik je bunga tu. Bleh x, share resepi buttercream tuk buat ros tu? Lg 1, krim tuk ros tu rasa berpasir tak? Sbb ari tu ada rasa buttercream, terasa sgt pasir gula aising dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt n tq sis..pasti bule nti i updated semua kt sini yaa sis..tungguuuu..krim utk ros tdk berpasir..malah krim pd kek pun x berpasir sis..insyaallah..

      Delete
  3. salam...cam embun kt rose tu guna ape ye

    ReplyDelete
  4. Wslm wbt sis..
    Itu i guna piping jelly..

    ReplyDelete