As-salam..
Entry i yang terakhir untuk malam nih, dua hari dah penat mem'baking'..nih pun mata macam ada gam pulak..esok pepagi nak gerak tengok juicy cafe..dulu i pernah buat kek nih tapi rupenya x semegah langsung, kemudian sehari2 nak buat lagi x berkesempatan, kebetulan 2 hari lepas i dapat gak buat..nih i buat makan2 aje..resepi dari CHEF ALEX GOH..
ringan aje kek nih..saiz 8 inci 1.5kg..
strawberry memang tinggal 3 ketoi aje heheheh..
Bahan2 kek..
150 gm gula aising*
45 gm tepung gandum* - *satukan dan ayak
150 gm badam kisar
4 biji telur A
30 gm butter - cairkan dan sejukkan sebentar
3 biji putih telur
30 gm gula castor
Cara2nya..
1. Dalam bekas, satukan gula aising, tepung gandum dan badam kisar.
2. Masukkan telur sedikit2 dan gaul sehingga adunan sebati.
3. Tambahkan butter dan gaul biar rata.
4. Dalam bekas lain, pukul dengan mixer putih telur bersama gula castor sehingga bertanduk.
5. Masukkan ke dalam adunan butter, gaul dengan spatula sehingga sebati.
6. Lenserkan loyang 8x8 inci dgn butter, lapik kertas minyak dan sapu dengan butter lagi.
7. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 30 minit.
8. Biarkan kek sejuk, kemudian potong kepada 3 bahagian.
9. Letak kek lapisan bawah atas papan kek sudukan dengan coffee syrup.
10. Sapukan coffee buttercream pada semua bahagian kek, di ikuti dengan sapuan ganache.
11. Tindihkan kek lapisan kedua, ulang cara2 nombor 9 dan nombor 10.
12. Akhir sekali, tindihkan kek lapisan ketiga, sudukan dengan coffee syrup, di ikuti sapuan coffee buttercream ke seluruh bahagian kek.
13. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga cream mengeras.
14. Keluarkan kek dari peti sejuk, letak kek atas redai yang di lapik dengan loyang, tuang ganache dari atas, biar ganache meleleh dengan sendiri ke seluruh bahagian kek.
15. Hias ikut kreativiti masing2, sejukkan biar ganache mengeras.
16. Potong sisi kek (jika mahu) seperti gambar.
cara2 nombor 1 dan 2..
nombor 4..
nombor 5..
nombor 6 dan 7..
selepas di bakar..
nombor 9..
nombor 10..
nombor 10..
nombor 12 & 13..
nombor 14..
tepi2 tu nak potong pun bule..xnak potong pun bule yaa..
jom makann..
Bahan2 coffee syrup..
100 gm air panas
30 gm gula castor
1 sdb serbuk kopi segera
Cara2nya..
1. Satukan air panas dengan gula, kacau sehingga gula larut.
2. Tambahkan serbuk kopi segera dan kacau sebati.
Bahan2 coffee buttercream..
300 gm butter
80 gm gula aising - ayakkan
1 1/2 sdb coffee emulco
Cara2nya..
1. Pukul butter dan gula aising sehingga gebu.
2. Tambahkan coffee emulco, pukul lagi sehingga sebati.
Bahan2 ganache..
130 gm uht whipping cream
250 gm coklat compound - sagat halus
20 gm butter
Cara2nya..
1. Buat selepas coffee buttercream mengeras.
2. Panaskan whipping cream atas api kecil sehingga berbuih di tepi2 periuk.
3. Tutup api dan tambahkan coklat dan butter, gaul sehingga adunan semua larut.
Salam Sis,
ReplyDeletemengancam sangat kek opera tu..tergoda i..
wslm wbt sis rahel..auuuwww i yg terancam sis heheh..
DeleteAssalamualaikum... dh lama tingin buat kek ni tp x terbuat2 lg sbb takut tgk..bnyk sgt langkah.. sya ni jenis yg x sabar..hehehe,,,
ReplyDeletewslm wbt sis nuri..nmpk mcm byk step tp sebenarnya x susah sis..cuba laa..
Deletesalam..thnks sharing this recipes..!! :)
ReplyDeletewslm cygg chikadakbiru..hehhe..ur most wlcm yaa..dh buat kasik i cket tau heheh..
Deletenmpk sdp..terliur tgk..
ReplyDeletehr tu try fudge choc..alhamdulillah jd.. dah share dlm blog sy pun resepi tu.. thx yer.. cm bila sukatan gn gram tu agak ssh nk anggarkan.. =)
insyaallah sedap sis..same2 ya sis..beli la 1 penimbang digital..nti mesti lg bersemangat nk membaking heheh..
Deleteas salam juicy cafe,
ReplyDeletemaklang dah try resepi Alex Goh ni....kek opera ni memang sedap giler tp betui ke kek tu agak padat jugakkan texturenya...bukan kategori lembut...adakah juicy dpt camtu jugak ?...tapi kebantatan tu tak rasa sbb dah dipotong berlayer dan sapu bc.....Maklang guna loyang 7 aje memandangkan loyang 8 tu agak besar dan nanti kek lagi nipis nak potong susah sedangkan loyang 7 pun dpt potong 2 (3 layer)...ingat nak potong lebih.
wslm wbt maklang azie..
Deletekek nih tidak bantat cuma ketinggiannya x sampai 3 inci utk loyang saiz 8 inci..lgpun bahan2nya tdk mengguna baking powder kan..teksturnya lembut2 berkacang, kalu ikut resepi asal chef alex goh guna loyang 9 inci tp i dh fikir2 i rase i x bule buat 9 inci so i buat 8 inci..8 inci mmg sedang elok sis (3 layer)..tp kalu 7 inci lg bule potong kepada 4 lapisan..
oooo...kira betuilah maklang buat tu ye...bukan apa, tak pernah buat kek yg guna almond ni jadi nak tau kek ni sebenarnya dpt mcm mana....Mklang rasa nxt time nak buat maklang nak letak skit bp @ guna SRF aje.
ReplyDeletelagi satu nak tanya, guna mixer masa pukul putih telur ajekan...yg step 1-3 tak perlu betui tak!
apa2pun tkasih byk pd juicy sbb share rsp ni....memang maklang dah lama nak buat tp bila tgk kat blog memana sumer cam renyah aje nak buat tp rsp alex goh ni cara nak buat kek tu sempoi ajekan....moga rezeki juicy dimurahkan Allah....
alhmdlhh maklang..kalu nk guna bp@srf pun 1 idea yg bagus maklang..btol guna mixer mase pukul telur putih aje sis..btol3 tu sis resepi nih mudah n insyaallah kena pd selera kite..tm ksh atas doanya ya sis..nti kalu dh buat suapkan i sesudu ya sis hehehhe..
Deletesalam sis... macam mana cara sis potong kek ni yer....masa sis bekukan baru potong atau selepas tuang ganache baru potong sisi kek tu... plz terangkan cara sis
ReplyDeletewslm wbt sis noorayub..
Deleteooo kek tu i masukkan dlm fridge dulu dlm 1/2 jam pastu i rendamkan pisau dlm air panas, lap2kan, br potong kek kat tepi2 tu sis..
salam... nak minta resepi boleh yer... dah lama teringin nak buat kek nie...
ReplyDeletewslm wbt sis..bulee silakn yaa..
Deletesemoga diberi kekuatan untuk saya mencuba kek ni..tq sis share resepi yang maveles nih...
ReplyDeletekalu kena dgn sukatannya pasti jadi sis, i doakan buat u ya..sama2 kembali..
DeleteTq sis kongsi resepi,dila dh cuba kek ni mmg besh.
ReplyDeletesama2 kembali ya sis..
Deleteklu pakai loyang bentuk lain xpe ke
ReplyDeletebule juga sis..
Deletemenarik ni ...u tak buat kelas ke ? kelas-kelas yang ada tu mahal sangat ... by the way u kat mana sebenarnya ?? tq
ReplyDeletei ada buat kelas sis shaty, i di johor..
DeleteSalam sis mintk share resipi er
ReplyDeletewslm wbt sis anitrahkaneshiro..
Deletesilakan ya..
Salam sis klu ganache nya ltk coklat masakan n butter,x letak whipping cream tp ganti fresh milk bole jugak ker?
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebule juga ya..cuma teksturnya agak cair sedikit tp bule juga sejukkan utk mendpt kepekatan yg dikehendakki..
salam perkenalan sis...sangat tertarik tgk kek2 yg sis buat.teruja nak buat jugak...tapi satu hari nanti laaaaa....heheheh.thanx for sharing method kek2 yg akak buat tu...tak termampu nak buat mcm sis buat.hehehhe.thanx jugak share the resepi.tgh try yg durian mille crepe nih...
ReplyDeletesalam perkenalan juga ya sis aeyla..
Deleteowh boleh jugak nak follow me kat my blog ye...tapi dh lama tak hupdate.hehehe http://lollipophoney.blogspot.com
ReplyDeleteok i follow ya..
DeleteThanx akak
Deleteok wlcm aeyla..
Deletesalam sis, sy last year mase besday husband ade try buat kek opera nie sbb hubby suka kek flavour coffee. die memang terharu abis sbb sy yang kira tangan kayu nie, nak susah payah buat kek utk die. tp, sy yg xpuas ati. sy rasa mcm gagal je hasil die. sbb sy makan rasa mcm x lembut sgt,mcm padat. pastu cam kering sket. sis ckp tekstur die lembut kn. confirm mmg kek sy failed kn. hihi. sy mmg xpandai sgt bab2 bako kek nie, attend class pun xpenah. tapi kt resepi sis, lengkap bergambar step2, mcm teringin plak nk try buat lagi.
ReplyDeletesatu lg sis, tekstur rainbow kek tue gebu lembut ke, agak padat? itu pun buat masa besday ank sy pulak. itu pun hubby puji bukan main dah, tp sy yg rasa mcm confuse. sbb sy tgk2 kt blog2, ada ckp lembut, gebu, ada ckp padat. yela, homemade je, nama nk p cari secret recipe nk kaji, xberbaloi plak. hihi. sorry ye sis byk sgt songeh,tanya mcm2. :)
p/s : blog sis mmg byk bg panduan utk org2 mcm sy yg zero bab2 teknik2 semua nie sis. tq sis, hope sis teruskn, isyaallah ada ganjaran, ckp2 org tue, hope xlemahkn smngt sis :)
wslm wbt sis..
Deletekek nih mmg x dinafikan kdg2 kalu ade silap sikit bule jd bantat..teksturnya lembut diantara kek butter dan kek span..mcm kek butter tu padat sgt..kek span pulak sponggy pulak so teksturnya tengah2..x padat dan x spongggy sgt dan lembut..
1 lagi utk adunan nih pd yg x berapa mahir utk memotong 3 lapisan mmg agak susah sikit kecuali kalu ade cake leveler itu senang la..
tekstur utk rainbow pula seperti buttercake, cumanya dsbbkan kek rainbow nih ada 6 lapisan dan dibakar asing2 itu yg kita merasakan kek itu padat..
apa2 pun sis bule cuba lg ya, jgn putus asa, jdkan sebagai 1 pengalaman, utk permulaan nk membaking mmg mcm tu..dulu i juga mcm tu..selalu x jd..tp lama2 alhmdlhh ok sikit2..
hi sis..yg tpg almondnya perlu dipanggang ka sebelum diblender?ni slslu buat sa keliru sis..biasanya klu buat kek yg guna kacang2 ni perlu ka kacangnya dipanggang dlu?
ReplyDeletehi juga sis..
Deletebadam kisar tu selepas kisar bakar sekejap biar kering ya..atau nk beli yg dh siap pun bule..bakar sebentar saja supaya kering..
sis, johor di mana? kalau nak order 1.5 kg berapa RM?
ReplyDeletethaks
i di kulaijaya sis..i jual ikut saiz 8 inci rm80..
DeleteAssalamualaikum..saya dah cuba resepi kek ni..memang sedap & lain dr yg lain..thanks ya sudi share recipenya disini. walaupun kek saya tak secantik kek sis ni tapi cukup puashati dgn rasanya..Izinkan saya link ya.. :))
ReplyDeletewslm wbt sis azlina..
Deletesama2kembali ya silakan share ya..
Assalamualaikum, salam kenal...sis, nak tanye telur yg 4 biji tu sekali dg putihnya ke kuningnya saja...tq atas perkongsian resipi...
ReplyDeleteWslm wbt sis..
DeleteBetul sis 4 biji telur penuh ya..