Errrmmmmm harumnya bau kariii..kat umah nih tiap2 minggu mesti masak kari..x kira la kari ape pun..kami memang peminat tegar karii hehheeh..dah tu pulak ade keloo..alamakkk..memang i suke, kelo nih kat sini susah gak nak jumpe tau..kadang2 aje ade..jom tengok kari i jom..simple aje..tapi selera i kata sedappppp heheheh..
amacam ok x kari ii..
Bahan2..
1 ekor ayam - cuci bersih - potong kecil
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1 biji bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *di tumbuk
2 sdb cili kering kisar
8 sdb serbuk kari ayam - bancuh dengan air
250 ml santan
400 ml air
3 keping asam gelugor
3 tangkai daun kari
Garam secukupnya
2 biji kentang - buang kulit - belah empat
4 batang kelo - buang kulit sikit2 - potong 4
2 sdb kerisik
10 biji baby tomato
Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun kari sehingga naik bau.
2. Tumis pula bahan2 tumbuk sehingga garing dan masukkan cili kering kisar, biar cili masak.
3. Masukkan pes kari dan biarkan garing sebentar.
4. Masukkan ayam, gaul rata kemuadian tuangkan santan, air, asam gelugor, daun kari dan garam, biarkan mengelegak sebentar.
5. Baru masukkan kentang, kelo dan tomato, biar sampai kentang empuk baru masukkan kerisik, biarkan mereneh dalam 10 minit. Siap di hidangkan.
kelo yang i dah hiris kulitnya..
cuba la sis..sedap..
No comments:
Post a Comment