Followers

Wednesday 8 February 2012

KEK BUAH KUKUS

As-salamm..
Dari dulu kan..i memang x suka kek buah nih tau, sekali pun x pernah buat tau..sekali tengah boring2 x buat ape..ntah macamane laa i bule 'terbuat' kek nih..dah siap buat i rase laa..masyaallahh sedapnyaa kek buah nih..tapi x la sedap sampai i makan abis kan hehhehe..i kasik 4/5 bintang..amacam ok x..memang okkk uu..x caya cer try..resepi nih i amek dari buku resepi kolesci chef ALEX GOH..jom tengok nak..


alhamdulillahh jadikkk..buahnya pun x mendap..resepinya pun simple n senang tau..


sedap tau kek buah nihhh..

Bahan2..
150 gm air
100 gm butter
120 gm gula perang
500 gm buah2 kering campuran
3 biji telur - pukul sikit
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sdk double action baking powder*
1/2 sdk baking soda*
1/2 sdk serbuk kulit kayu manis* - *satukan dan ayak
80 gm walnut**
80 gm badam** -**cincangkan - bakar sebentar

Cara2nya..
1. Panaskan periuk kukusan sehingga berasap2, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau kain.
2. Masak air, butter dan gula perang atas api kecil sehingga mendidih.
3. Masukkan buah2 kering, gaul sebati, tutup api dan sejukkan.
4. Masukkan telur dan gaul bagi rata.
5. Tambahkan adunan tepung sedikit2 dan gaul rata.
6. Akhir sekali tambahkan walnut dan badam yg di cincang, gaul sebati.
7. Tuang dalam loyang 7 inci atau 8 inci yang telah di lenser dengan butter, lapik kertas minyak dan sapu butter sedikit lagi.
8. Kukus dalam periuk kukus selama 90 minit dengan api yang besar.


cara2 nombor 2 dan 3..


nombor 4 dan 5..


nombor 7..


selepas di kukus..


i ikut resepi dalam buku nih laa..x rugi beli tauu..sume resepi dari CHEF ALEX GOH..

16 comments:

  1. akak dah lama ada buku ni...tp satu pun tk pernah try. Kena try nnt ni. Kukus pun tak lama. Selalu kek kukus kena kukus 3-4 jam

    ReplyDelete
  2. sis aida hadi..rugi x cube sis..senang n mudah aje kan..

    ReplyDelete
  3. kak buat saya tertarik nak masak kek nih....dan nak beli bukunya sekali...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol q..buku nih akak dh lame simpan..tp br buat heheh..mmg bule tahan sedap..

      Delete
  4. salam juicy.. resepi2 dari chef Alex Goh memang mantopp.. selalu menjadi dan sedap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..yup btol mmg x dnafikan resepi2 dr alex goh mmg mantooppp kan hehehhe..

      Delete
  5. salam,saya dah cuba buat kek ni tapi bila potong hancur la pulak...camana nak potong bagi elok erk?ada pisau khas ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..kek nih sepatutnya x hancur..potong guna pisau yg tajam aja sis..

      Delete
  6. Salam,
    Sis nak tanya almond gan badam tu nak kena bakar dulu ker?..masa masak buah tu klu dah ada gelembung teruskan mati api atau didih lama baru matikan api?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ieda..
      oh yaa, betul sis, maaf tertinggal ayatnya, nti i edit balik ya, bakar dulu lg bagus kan sis..x perlu didih pun xpe ya sis..

      Delete
  7. Yesss i da jumpa. . .x sabor nk mengetry. . .

    ReplyDelete
  8. kalau kurangkan buah tu agak2 boleh tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i x pasti tp rasanya mgkn xde masalah la sis..

      Delete
  9. Salam Sis
    Nak tanya sikit boleh ye, berapa lama kek ni boleh bertahan?

    Many thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      maaf sis i x sempat nk simpan lama..

      Delete