Followers

Saturday 20 August 2011

CRUNCHY ALMOND

Assalamualaikummm freennn..arini ade lg biskut raya i buat heheheh..al maklum la x cbuk arini kan, so i x bule nk dok diamm adee jer bende yg nk dbuatnya..biskut nih i buat guna 2 acuan, 1 acuan butterfly n 1 lg acuan mickey mousse..biar anak yg kecil tu mau makan biskut, akhirnya berjaya pun i, anak kecik i mmg makan tp dia x suka coklat, siap pesan 'mama jgn letak coklat faham'..ambooiii pandai anakku bagi arahan..resepi nih pulak dr PUAN HANITA HASSAN..tima kasih kak ta bagi resepi nih..muuaahhhh..


nasib baik x hangus hehhehe..


kalu u all buat jangan sampai jadik macam ni tau..


ni anak gadis i yg lukis, ade sedih..ade marah..ada yg hepi..mcm2 adaaa..


kenyit mata ckettt hehehhe..

Bhn2..
280 gm butter
70 gm shortening
230 gm gula castor
80 gm serbuk almond
400 gm tepung red rose*
170 gm tepung arrow root @ sagu* - *satukan n ayak
1 biji kuning telur - hiasan
Badam cincang secukupnya - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul butter, shortening n gula hingga berkrim.
2. Masukkn serbuk almond sdkt2 n trus pukul lg.
3. Masuk pula adunan tepung sdkt2 juga n pukul shingga menjadi doh, ulikan doh biar sebati.
4. Canaikan doh n terap mengikut acuan yg dgemari, susun atas loyang pembakar, buat shingga abis.
5. Sapukan telur kuning n tabur badam cincang d atasnya.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 15 mnt ato shingga keperangan.
7. Sejukkn atas redai n simpan dlm bekas kedap udara.


sebelum dbakar..


sebelum dbakar


haaiiiiiiiii..

Friday 19 August 2011

TAT GULUNG EPAL

ASSALAMUALAIKUMM..salam jumaat utk u all sume ya, moga kite trus dberkati dbulan ramadhan ini..arini i free..i cuba la buat tat epal, memandangkan inti nenas ada dlm simpanan n epal hijau pulak byk dlm peti sejuk, jd bole la buat, kalu u all nk guna nenas asli pun bole, atau nk beli inti epal yg 'readymade' pun bole, pilihan di tangan andaa..dohnya pulak i ikut aje adunan doh tat nenas yg biase tu cuma i tambahkan perasa epal n pewarna hijauuu, errrmmmmm i suke warna hijau..jom tgk bwh lg..


ini la rupenya tat epal..


i suke kaler hijauu..ermmm..

Bhn2 doh..
250 gm butter
50 gm gula aising - ayakkn
2 kuning telur
1 sdk perasa epal
Beberapa titik pwarna hijau
Secubit garam
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *satukan n ayak

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula aising hingga berkrim.
2. Masuk kuning telur, perasa epal, pewarna hijau n garam, pukul biar sebati.
3. Masukkn adunan tepung sdkt2, pukul n uli shingga menjadi doh.
4. Masukkn doh dlm acuan tat, pamkan doh n terbalikkn bahagian bunga jalur tat itu ke bahagian bawah, kalu masa nk pam terlalu ketat sgt, tmbhkan butter 1 sudu besar utk melembutkan lg doh n melicin doh ketika mengepam, buat shingga doh menjadi licin ketika mengepam.
5. Letakkn inti jem yg telah dbulat2kan n gulung, potong bahagian yg lebih.
6. Susun tat atas loyang yg telah dlenser dgn sdkt butter, buat shingga abis.
7. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 20 mnt.

Bhn2 inti..
4 biji epal hijau - buang kulit - parutkn
1 cwn air
1 cwn gula
200 gm inti nenas

Cara2nya..
1. Masukkn epal, air n gula dlm kuali, pnskan n biar mdidih.
2. Masukkn inti nenas, gaul rata n sebati, kacau inti dgn kerap shingga btol2 kering.
3. Angkat inti n sejukkn sblm dguna.
4. Ambil sdkt inti, kepal2kan menjadi bulat2 kecil, ini utk menyenangkan supaya tangan tdk melekit n bole trus dletak d ats doh.

Bhn2 hiasan..
100 gm coklat putih
1 sdk hyfat

Cara2nya..
1. Cairkan coklat n hyfat secara double boiler.
2. Masukkn dlm piping bag n bole zigzag kan atas tat epal sebagai hiasan.


inti nenas yg telah siap dmasak bsama epal..


tat sebelum dbakar..


sesudah dbakar n zig zag dgn coklat..


Thursday 18 August 2011

PARU GORENG CILI

Assalamualaikum n slelamat petang sumee..arini u all masak menu ape tuk berbuke?? i masak simple2 aje, daging masak ros, pasru nih haa dgn sayur dhhh..menu nih mmg sesuai utk yg suke makan pedas2..mmg berasappp uu..br ummpphh..tp jgn la makan sampai ke "bank buat pelaburan"  pulak yeerr hehhehe..kang haruuu pulak hehhehe..jom tgk resepi yg amat simple nih..


Bhn2..
1/2 kg paru - cuci bersih - rebus - potong kecil - goreng
2 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia* - *dtumbuk kasar
15 bj cili**
1 inci belacan** - **kisar kasar
1 sdk asam jawa
1/2 cwn air
Garam n gula secukupnya

Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bahan2 tumbuk sampai naik bau.
2. Masuk bahan2 kisar n tumis lg sampai garing.
3. Tuang air, asam jawa, garam n gula secukupnya.
4. Masukkn paru yg telah siap dgoreng, gaul biar sebati, biarkan dlm 5 mnt, siap dmasak.



FRAMBOZEN CANARY 2 akhirrrnyaaaa..

Assalamualaikummm freennn..dh 5 hari i x updated ape2 kt blog kan..mmg rindu sgt..arini i buat frambozen canary lg..akhirnyaaa jadi jugakkk..kepada sahabat2 yg telah buat frambozen sebelum nih ikut resepi yg lepas..u all lupekan la resepi tu..ikut resepi ni..insyaallah ok..alhamdulillah..tips membakar i dpt dr blog MASAM MANIS..tq sis sudi share tips..jom kite tgk mcmane..


tadaaaa..mmg rapuhh..


ok la kan frennn..


biskut yg glemerr..

Bhn2 doh..
500 gm butter
110 gm gula castor
700 gm tepung gandum - ayakkn

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga sebati.
2. Masukkn tepung sdkt2, uli shingga menjadi doh.
3. Sediakn loyang berukuran 16x12x1 inci, sapu sdkt butter, lapikkn kertas minyak, biar kertas minyak lebih dr loyang n sapu sdkt lg butter.
4. Canaikan doh dlm loyang n bagi sama rata ketinggiannya.
5. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 160C selama 40 mnt.
6. Keluarkan n sejukkn sebentar.

Bhn2 jem..
200 gm rasberry frozen*
1/2 cwn air* - *satukan n kisar halus
5 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Panaskn sume bhn2 jem dlm kuali dgn api yg kecil.
2. Masak shingga kering, angkat n sejukkn.

Bhn2 meringue..
60 gm putih telur
150 gm gula castor
2 sdb tepung jagung

Cara2nya..
1. Pukul putih telur hingga berbuih.
2. Masukkn gula sdkt2 n trus pukul.
3. Masuk pula tepung jagung n pukul lg shingga adunan bertanduk.

Bhn2 hiasan..
200 gm hirisan badam - bakar 5 mnt

Cara2 frambozen canary..
1. Sapu jem dgn rata ats doh yg sudah siap dbakar.
2. Kemudian sapu sederhana nipis adunan meringue ats jem td n taburkan hirisan badam.
3. Bakar semula adunan dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 100C selama 1 1/2 jam, pastikan meringue btol2 kering, bile dsentuh tdk melekat djari.
4. Sejukkan frambozen dlm oven selama 1 1/2 jam lg.
5. Keluarkan n potong dgn pisau mgikut kesukaan anda, hati2 biskut ini rapuh.


seeddaapppp..

Friday 12 August 2011

CHOCOLATE OATMEAL COOKIES

Assalamualaikumm n salam sejahtera sumee..i br pas buat biskut nih, tgk rupe bole tahan tp rase x sure lg, kena tunggu lepas buka nanti la kan..resepi i amek kt "TheBakingPan.com"..jom tgk..


siap dahhh..


harap2 sedapp laa..


jangan jatuhh yaaa..

Dough..
1 cup unsalted butter - room temperature
1 cup granulated sugar
1 large egg
¼ cup milk
1 tspn vanilla extract
1¼ cups all-purpose flour
1/3 cup Dutch processed cocoa powder
½ tspn baking soda
½ tspn salt
3 cups old-fashioned oats
1 cup semi-sweet chocolate chips

Directions..
1. Preheat oven to 170C. Baking sheets may be ungreased, lined with parchment paper, or lined with a non-stick baking mat.
2. In a large bowl of an electric mixer, combine butter and sugar; cream together until mixture appears light and fluffy. Scrape down the sides and bottom of the bowl with a rubber spatula so the mixture blends evenly.
3. Add egg, beat until thoroughly mixed.
4. Stir in milk and vanilla. Add flour, cocoa powder, baking soda, and salt; stir until mixed.
5. Add oats and chocolate chips; stir to mix.
6. Spoon batter by 1/2 tbsp, circle round the batter n press, then arrange in baking dish burner.
7. Bake 15 minutes or until cookies are set.
8. Remove from oven and let cookies cool on baking sheet three minutes.
9. Remove cookies from baking sheets with ametal spatula and place on a wire cooling rack to cool. 


sebelum di bakar..


selepas di bakar..


Thursday 11 August 2011

KETAM LADA HITAM

Assalamualaikumm..uuiihhh arini i masak kepiting@ketamm uu..td beli ketam nih kt tempat biasa, harga dh naik..mahaiiii..siap ade package lg..package 1, sekilo rm42..package 2, sekilo rm53..package 3 pulak sekilo rm63..mak oiii rabakkk poket ii..tp dsebabkan lame dh x makan ketam nih so i beli gak laa..beli yg murah punya..tu pun i beli 4 ekor rm60..xpe la skali skala ok kan prennn..so pikir punyer pikir i masak lada hitam, hubby suh masak lemak tp ank2 xnk pulak, hubby kata ketam dh beli mahal2 masak mesti sedap2 kalu x rugi aje, betoi gak kan, xpe la i cube yg terbaaaeekkk..jom tgk bawah lg..


nampak cam sedapp..sedapp kerrrr..


sblm masak td hubby dh ketuk2 pakai lesung batu..amekk koo ketam..


terliuk lentuk jari2 ketam nih..

Bhn2..
4 ekor ketam nipah - potong - ketuk2kan - cuci bersih - rebus
2 sdb butter
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
2 inci halia* - *dtumbuk
15 bj cili kering - hiris kecil - rendam air panas - toskan
2 tangkai daun kari
3 sdb lada hitam - dtumbuk kasar
5 sdb sos lada hitam
1 sdb sos worcestershire
1 sdb sos pekat
1 sdb sos cair
1 cwn air panas
Garam, gula n perasa secukupnya
1 bj bwg merah besar - hiris bulat

Cara2nya..
1. Panaskan butter shingga cair, tumis bhn2 tumbuk shingga naik bau.


2. Masukkn cili kering, daun kari n goreng garing.
3. Masukkn lada hitam, sos lada hitam, sos pekat, sos cair n air panas, gaul biar rata n mdidih.
4. Perasakan dgn garam, gula n masukkn bwg hiris, gaul lg bg rata.
5. Masukkn ketam, gaul biar sume bhn2 sebati, siap dhidangkan utk berbuka.


tengok la isi ketamnya..errmmm sedappp..


ketam nipah yg masih hidup..


ni la sos worcestershire yg i gunakan..lea & perrins..


Wednesday 10 August 2011

CONGO BARS


Assalamualaikumm freennnn..posa x?? issshhh mesti la posa kan..arini dh masuk ari yg ke 10 bulan ramadhan..dh selesai 1/3 kan..ehh u all buat biskut x arini..i arini buat tp nk kata biskut pun tdk nk kata kek pun tdk..kalu panggil "biskek" ok x?? hahhaha..ntah ape2 ntah kan..ni org omputeh panggil congo bars..bole tahan rasenya congo bars nih, anak2 suke, mr hubby pun kata sedap, hubby susah nk cakap sedap..n satu lg, menu nih sesuai utk dhidangkan pd tetamu mase hari raya nti tau..jom tgk resepi yg i dpt dr internet..kebanyakan resepinya lebih kurang same jerr..jom tengok..


Bhn2..
150 gm butter
250 gm gula perang
3 biji telur A
1 sdk esen vanilla
315 gm tepung gandum*
2 1/2 sdk baking powder*
1/2 sdk garam* - *satukan n ayak
1 cwn coklat cip
1 cwn kacang pecan - bakar - hancurkan
1 cwn kelapa kering
50 gm coklat masakan - cairkan secara double boiler - hiasan


i guna coklat cip twin kaler..


yg nih kelapa kering kasar..

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula perang hingga berkrim.
2. Masukkn telur satu persatu n esen vanilla, pukul lg biar sebati.
3. Masuk pula adunan tepung sdkt2 n gaul rata dgn mgunakn spatula.
4. Akhir skali br masukkn coklat cip, kacang n kelapa, gaul rata.
5. Griskan loyang 14x10x1 inci dgn sdkt butter n lapik kertas minyak, sapukan butter sdkt lg n tuang adunan kemudian ratakan adunan biar sama tinggi.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan terlebih dahulu dgn suhu 170C selama 30 mnt ato shingga masak.
7. Keluarkan dr oven n potong kecil2 ketika panas, sejukkn sebentar br dkeluarkan n letak ats redai.
8. Masukkn coklat masakan yg telah dcairkan ke dlm piping bag n zig zag kan ke atas congo bar, hias mgikut kreativiti msg2. bole dhidangkan.


sebelum dbakar..


dh siap bakar..


potong semasa panas2 ya, sejukkn sekejap baru kuarkan n letak atas redai..


buat decoration menggunakan coklat yg telah dcairkan td n candy love d atasnya ya..dh siap..


dh siapppp..


Tuesday 9 August 2011

CHEESE DELIGHT


Assalamualaikumm freennnn..haaaa arini kan i buat biskut rayaa..eeeeee mmg x sabar nk raya, lagi pun pejam celik pejam celik dh puasa ke 9 kan..cepatnya masa berlalu kan..ok berbalik pada biskut i nih..resepi nih i dpt dari PUAN HANITA HASSAN @ KAK TA..tp yang menyalinkan resepi ni pulak ialah PUAN NORAZANIAH MAMAT..tenkiu lalinkkk..tp lalink i tu kan amek bahan2 aje cara2 elekk pocik..ek elehhh..tp xpe la, masih bole buat lg..tp nk kan kepastian i kol lerr 'kak ta' tanyer..alhmdlhh cara2nya btol seperti yg i fikirkan..tm kasih byk2 kak ta..x kedekut ilmu..walaupun kak ta berniaga tp x kisah pun bagi sahabat2 resepi..moga kak ta dpermudahkan segala urusan d dunia n akhirat, x lupa juga semoga kak ta terus dmurahkan rizki dariNya aminnn..terima kasih jugak pada lalink iii..i luv u lalinkkkk..muuuaahhh..x sabar nk jumpe u nanti n dug dag dug dug i tau hahahha..ok la dh abis citer dh..jom kite tgk resepi..


Bhn2 A..
260 gm butter
130 gm gula perang
1 sdk esen vanilla

Bhn2 B..
60 gm biskut cheese - hancurkan - kisar halus*
50 gm gajus - bakar - kisar halus*
40 gm susu tepung*
40 gm cheddar cheese - dsagat halus* - *satukan n gaul bsama


cheddar cheese yg i gunakan..


ni pulak biskut cheese yg i guna..

Bhn2 C..
250 gm tepung red rose*
100 gm tepung arrow root@tepung sagu*
50 gm tepung kastard*
1 sdb tepung kentang*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak bsama

Bhn2 D..
1 kuning telur*
1/2 sdk esen vanilla* - satukan - gaul rata
50 gm cheddar cheese - dsagat halus

Cara2nya..
1. Pukul bhn2 A sehingga berkrim.
2. Masukkn bhn2 B sdkt2 n pukul lg biar rata.
3. Masuk pula bhn2 C sdkt2 n gaul shingga adunan mjadi doh, bahagikan kepada 3 bahagian.
4. Ambil satu bahagian, letak atas lapisan plastik bersih, taburkan sdkt2 tepung red rose agar adunan x melekat di tangan, lapikkn satu lg plastik bersih atas doh, kemudian canaikan dlm 1 cm ketebalannya.
5. Terapkan doh dgn mgunakan acuan yg dsukai, letak atas dulang yg sudah dlenserkan dgn sdkt butter, buat shingga abis.
6. Sapukan biskut dgn kuning telur yg telah dcampur dgn esen vanilla, kemudian taburkan cheddar cheese d atasnya, buat shingga abis.


sebelum dbakar..

7. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 150C selama 30 mnt. Sejukkan atas redai n simpan dlm bekas kedap udara. Bole dhidangkan utk hari raya.


selepas dbakar..


JUS AMRA @ KEDONDONG

Assalamualaikumm sumee..errmmm ni la jus amra ato kata lainnyer kedongdong, smlm g pasar so nmpk buah ni, alaaa cenonettt aje, xde bijik pulak tu so i terbayangkan buat jus, hubby pun fikir buat jus, jd kitaorg pun beli la sekilo jerr..nk test power tengokk sedap ke tidak kan..ni permintaan dr mr. hubby buat bersahur pagi td..sakit perut xtau yaa hehehe..dh buat errmmm mmg sedapp..nk buatnya simple aje, u all kalu buat mesti siap pejam mata hehehehhe..


Bhn2..
20 biji buah amra - buang kulit - belah dua
5 sdb gula
3 cwn air

Cara2nya..
1. Kisar sume bhn2 d atas shingga btol2 lumat.
2. Tapiskan ambil jusnya, isikan air batu, siap utk dminum.


ni laa buah amra @ kedongdong..


Sunday 7 August 2011

AYAM MASAK MERAH

Assalamualaikumm sume..haa td dh updated dalca n nasi tomato..so skrg turn utk ayam masak merah pulak yaa..mmg kena sgt la hidangan arini..jom tgk resepi..


Bhn2..
1 ekor ayam - potong kecil - cuci bersih - lumur dgn kunyit n garam - goreng separuh masak
1/2 cwn tomato puri
1/2 cwn tomato sos
1/2 cwn cili sos
2 cwn air panas
Garam n perasa secukupnya
3 sdb gula
1 sdk kerisik
1 bj bwg merah besar - potong bulat
Hirisan daun sup - hiasan

Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 bj buah pelaga

Bhn2 kisar..
1 bj bwg merah besar
5 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 btg serai
15 bj cili kisar - potong - rendam air pns - toskan


Cara2nya..
1. Pnskan minyak, masuk bhn2 tumis n tumis shingga naik bau.
2. Masukkn bhn2 kisar, tumis lg shingga cili btol2 masak.
3. Tuangkan tomato puri, tomato sos, cili sos n air pns, biarkan shingga mdidih.
4. Perasakn dgn garam n gula secukupnya, br masukkn kerisik, gaul rata lg.
5. Masukkn ayam yg telah dgoreng td bsama bwg potong, gaul lg shingga sebati, tmbh air lg jika perlu.
6. Biarkan atas api yg kecil selama 10 mnt lg, siap dhidangkan.

NASI TOMATO

Assalamualaikumm sumeee..arini dh masak ramadhan yg ke 7 kan frenn..eee cepatnya mase berlalu..rase mcm nk patah balik pulak..apa hidangan u all arini..i lauk dh nk abis, peti sejuk pun esok dh kosong, arini masak lauk2 yg ada aje..nk abiskan segala stok2 yg ada kt peti ais nih, biar sume clear br beli stok yg baru kan..so salah satu menu arini ialah nasi tomato..haaa jom tgk..resepi nih amek kt dapur cmg..tenkiu cmg share resepi..


Bhn2..
5 cwn beras "moghul"
4 helai daun pandan
1 bj tomato - buang biji - potong dadu
3 sdb sos tomato
1 cwn susu cair
5 cwn air
1 kiub ayam
Garam secukupnya
Hirisan bwg goreng - hiasan
Bawang goreng - hiasan

Bhn2 tumis..
2 sdb minyak sapi
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia* - *potong dadu


Cara2nya..
1. Cairkan minyak sapi, tumis semua bhn2 tumis shingga naik bau, seperti gambar d atas.
2. Masukkn 2 helai daun pandan, tomato n sos tomato, gaul rata n masak shingga bhn2 semua layu.
3. Masukkn beras n goreng dlm 2 mnt.
4. Alihkn beras dlm periuk elektrik, tuang susu cair, air, kiub ayam, garam n baki daun pandan, kacau rata n masak nasi sprti biasa.
5. Bile nasi masak, tabur kismis d atasnya,
6. Hidangkan dgn hirisin daun bwg n bwg goreng.


nasi tomato...