Followers

Wednesday, 10 August 2011

CONGO BARS


Assalamualaikumm freennnn..posa x?? issshhh mesti la posa kan..arini dh masuk ari yg ke 10 bulan ramadhan..dh selesai 1/3 kan..ehh u all buat biskut x arini..i arini buat tp nk kata biskut pun tdk nk kata kek pun tdk..kalu panggil "biskek" ok x?? hahhaha..ntah ape2 ntah kan..ni org omputeh panggil congo bars..bole tahan rasenya congo bars nih, anak2 suke, mr hubby pun kata sedap, hubby susah nk cakap sedap..n satu lg, menu nih sesuai utk dhidangkan pd tetamu mase hari raya nti tau..jom tgk resepi yg i dpt dr internet..kebanyakan resepinya lebih kurang same jerr..jom tengok..


Bhn2..
150 gm butter
250 gm gula perang
3 biji telur A
1 sdk esen vanilla
315 gm tepung gandum*
2 1/2 sdk baking powder*
1/2 sdk garam* - *satukan n ayak
1 cwn coklat cip
1 cwn kacang pecan - bakar - hancurkan
1 cwn kelapa kering
50 gm coklat masakan - cairkan secara double boiler - hiasan


i guna coklat cip twin kaler..


yg nih kelapa kering kasar..

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula perang hingga berkrim.
2. Masukkn telur satu persatu n esen vanilla, pukul lg biar sebati.
3. Masuk pula adunan tepung sdkt2 n gaul rata dgn mgunakn spatula.
4. Akhir skali br masukkn coklat cip, kacang n kelapa, gaul rata.
5. Griskan loyang 14x10x1 inci dgn sdkt butter n lapik kertas minyak, sapukan butter sdkt lg n tuang adunan kemudian ratakan adunan biar sama tinggi.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan terlebih dahulu dgn suhu 170C selama 30 mnt ato shingga masak.
7. Keluarkan dr oven n potong kecil2 ketika panas, sejukkn sebentar br dkeluarkan n letak ats redai.
8. Masukkn coklat masakan yg telah dcairkan ke dlm piping bag n zig zag kan ke atas congo bar, hias mgikut kreativiti msg2. bole dhidangkan.


sebelum dbakar..


dh siap bakar..


potong semasa panas2 ya, sejukkn sekejap baru kuarkan n letak atas redai..


buat decoration menggunakan coklat yg telah dcairkan td n candy love d atasnya ya..dh siap..


dh siapppp..


8 comments:

  1. new idea.. insyallah leh wat tuk raya ni..

    ReplyDelete
  2. mayangsayang..btol3 bole buat utk raya kan..

    ReplyDelete
  3. alaaa ghaya lmbt lagi lahhh u antar ler kt ai posa2 ni xkan xleh kot, tingin gak nak ghasa congo ni hehehe..ai posa2 ske mkn semekut ghaya masa ghaya ske mkn juadah brbuka, u rasa2 ai ok x? hahaha

    ReplyDelete
  4. puan kay..hahhahaha..i rase u kdg2 ok tp kdg2 k.o..bile k.o tu yg nyampah+mencikk tuuu..tp ai paham..xpe laa..i hormat walau u tgh k.o hehehhe..okok i gelenti i post kt "puan kay ah"..

    ReplyDelete
  5. alahhh i k.o. tu nak upkan mood nyampah u sbb ada x sesapa kasitau, u kalau mrh + nyampah comey tau! hahaha...biasalah asyik o.k. jer slalu hidup xder cabaran huahuahuahua...alahai dok rasa congo ni kt ujung2 lidah dah puan jue uwaaa...!!!

    ReplyDelete
  6. hehhehe..btol3..nti b4 20hb i pos kt u aekk..skrg ni u jilat2 la lidah tu hehehhe..

    ReplyDelete
  7. salam..bukan kene potong mase sejuk ke..? tak perlu guna mixer ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule juga kalu mahu..

      Delete