Assalamualaikumm sumee..petang2 nih jom kite buat roti coklat, resepinya sama macam yang lepas2 cumanya inti aje yang berlainan..anak2 memang sukakan coklat, kalu makan roti aje mungkin kurang tp kalu ada coklat mesti dorg suka kan..jom kite tgk..
Bahan2 doh..
100 gm air
250 gm tepung protin tinggi*
25 gm susu tepung* - *satukan dan ayak
50 gm gula castor
11 gm yis
5 gm bread softener
5 gm bread improver
1 biji telur
50 gm butter
Bahan2 inti..
Coklat secukupnya
2 putih telur - sapuan
Gula aising secukupnya
Coklat compound - cairkan secara double boiler - drizzle
Cara2nya..
1. Satukan bahan2 mengikut turutan dari air sehingga bahan2 yang terakhir.
2. Tekan setting doh pada breadmaker masing2 dan tunggu siap selama 1 1/2 jam.
3. Keluarkan doh dari loyang breadmaker, tumbuk2kan bagi mengeluarkan angin.
4. Ambil doh sebanyak 40 gm, bulat2kan dan masukkan inti coklat, bulat2kan semula dan susun atas loyang yang telah di sapu sedikit butter, buat sehingga selesai.
5. Biarkan doh naik sekali ganda selama setengah jam dan sapukan telur putih di atas roti.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 20 minit.
7. Keluarkan roti susun atas redai, biarkan sejuk, ayakkan gula aising dan drizzle dengan coklat.
8. Siap untik hidangan petang.
Waw..sedapnye ada bun coklat kat sini..bole wat utk hidangan petang..
ReplyDeletesis rahel..bole tahan sedapnya sis..
ReplyDeletewahhh jue...cantekk ...gebuuu.....
ReplyDeletetq suehomebakery..
ReplyDeletekak shu nak tanya saya buat roti selalu uli ngan tangan aje.. tp bila bako mesti yg bawah tu macam basah dan saya assume x masak.. nape ekk kak shu... tau tak?
ReplyDeletesis mayangsayang..kalu uli guna tangan mgkn teksturnya berbeza, akka x pernah uli guna tangan jadi mintak maaf byk2 ya sis..
ReplyDeletekak kalo guna mixer camne lak urutan nye sama ngan guna breadmaker ke?
ReplyDeletediya, kalu guna mixer pukul semua bahan2 selama 15 mnt pastu br masuk butter n pukul lg 15 mnt ya..
Delete