Followers

Wednesday, 14 September 2011

KEK COKLAT MOIST

Assalamualaikumm sumeee..semalam pagi2 i dh kuar g juicy cafe kt kl dlm masa yg same ade meeting dgn org PLUS..so sebelum tu i sempat buat 2 biji kek coklat moist, 1 biji utk staff PLUS n 1 biji lg utk jiran lame i masa i duk kt kl dulu KAK SALLY..resepi nih i mmg x ingat i cedok dr mane, dh lame i print tp x buat2, so kelmarin dok fikir nk buat kek ape ya utk buah tangan rakan2 di kl, so i cek2 tgk ade resepi nih so i trus buat, bile lihat resepinya mcm sedap tu yg i cuba n hasilnya alhamdulillah sedap cume kurang moist la frennn..kalu u all ade lg kek yg lebih moist mari la share2 dgn i..so ok jom kite tgk bawah..


Bahan2..
2 cwn gula
1 cwn air panas
1 cwn yogurt
1 sdk esen vanilla
1/2 sdk garam
2 biji telur A
2 cwn tepung gandum*
3/4 cwn serbuk koko*
1 sdk baking powder*
1 sdk soda bikabonat* - *satukn n ayak
1 cwn minyak jagung
Non-dairy chocolate whipping cream - pukul shingga bertanduk
250 gm coklat compound - potong kecil
100 ml UHT whipping cream

Cara2nya..
1. Dlm bekas besar, satukn gula, air pns, yogurt, esen vnla, garam n telur, kacau shingga sume bhn2 larut n sbati.
2. Masukkn adunan kering yg telah d ayak sdkt2 ke dlm adunan basah bergilir2 dgn minyak jagung.
3. Griskn loyang berukuran 8 ato 9 inci, alas dgn kertas minyak n gris skali lg, kemudian tuang adunan.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 40 mnt ato shingga masak.
5. Kuarkan kek dr oven n sejukkn ats redai.
6. Letak kek ats papan kek, potong kek kpd 2 ato 3 lapis, sapu non-dairy chocolate whipping cream yg telah dpukul bertanduk pd stiap lapisan kek n sapu juga pd keseluruhan kek, sejukkn dlm peti sejuk shingga keras.
7. Masak UHT whipping cream shingga berbuih, tutup api n angkat.
8. Masukkn coklat compound yg telah dpotong kecil n kacau shingga coklat sebati n cair.
9. Keluarkan kek dr peti sejuk, letak kek ats redai n lapik redai dgn loyang, tuang sdkt2 coklat ats kek shingga kena pd keseluruhan kek.
10. Amek sdkt coklat masukkn dlm piping bag n pipekan pd bahagian sisi kek, agar sume rata.
11. Gunakn spatula utk meratakan coklat pd setiap bahagian kek n bole la deco mgikut kreativiti msg2.


non-dairy chocolate whipping cream..


UHT whipping cream..


kek yg nih utk kak sally..


kek ni nih pulak i bg pd staff PLUS..simple aje kan..


pandangan dr atas..


dr sisi..fondant i guna yg readymade aje sbb nk senang hehehe..u all pun mmg bole buat sesgt, beli..bwk balik..pastu u all canaikan n deco ikut suke..haaa senang kan..cuba laa..


22 comments:

  1. ni ke resepi kek coklat yg akak stori aritu? berpinau mata nengok topping tu weh..sedaap.. :)

    ReplyDelete
  2. ell joella..nih antara resepi2 kek coklat moist laa, ade lg yg lain jugak..

    ReplyDelete
  3. akak apasal kek coklat kukus says cam bantat je look alike bingka sedangkan saya ikut step by step atau cara says mengadun salah..tlg Bantu ya kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buleh tahu sis guna sukatan cawan apa??

      Delete
  4. hai kak, nak tanya la..kenapa saya buat topping coklat, coklat jadi pekat sangat dahn berwarna coklat cair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis..
      bule tahu sis ikut resepi yg mana?

      Delete
  5. saya pernah buat resepi ni sebelum jumpa resepi akak..

    100g coklat masakan
    50ml uht


    whipping cream tu panaskan & lepas tu letak coklat.. bila letak je coklat gaulkan dia jadi pekat sangat sampai tak boleh buat topping..

    macam mana ye nak buat coklat cair letak atas cupcake?

    lagi satu kalau guna serbuk koko + susu pekat + minyak = tu coklat ganache ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..cara mcm tu mmg sellau jd masalah lg2 kalu ade tercampur dgn air wpun hanya setitik..utk lebih selamat sis gunakan resepi ini ya..

      Delete
    2. oo ok nnti saya try resepi ni.. masak terus atas apieh whipping cream tu ke guna double boil?

      Delete
    3. atas api bule guna api kecil..double boiler pun bule ya..

      Delete
  6. dah jadi :) ..
    kalau buat cupcake kan,
    cupcake tu kena letak peti ais ke? sy letak peti ais die jd keras sikit x cair.. mmg mcm tu eh?

    ke boleh simpan luar topping coklat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdlh..ganache tu kalu letak dlm peti mmg akan keras..kalu xnak keras gunakan chocolate converture ya..

      Delete
  7. alamak chocolate converture coklat ape ek.. xpnh dengar lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis bule cari di kedal bhn bakery ya..

      Delete
  8. oo ade yg dh siap eh.. tp dengar harga mahal kn. biasa org buat kek coklat memang pakai coklat tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat converture tu rupanya sama seperti coklat compound..tp kandungan kokonya berbeza..kalu sis nk coklat yg x keras sis bule gunakan converture..kalu sis nk coklat yg bule keras sis bule beli jenis compound..

      Delete
  9. oo kalo guna topping koko + susu pekat coklat cair x?

    ReplyDelete
  10. oo yeke.. xpe la gitu..
    time kasih sbb berkongsi resepi :) ..

    ReplyDelete
  11. Anitrah kaneshiro12 March 2013 at 13:45

    Salam sis,mo tanya klu yg whipping cream yg topping coklt,utk sebiji kek klu belah 2@3 byk mana yer sis..perlu guna berapa cawan?sb sy bru nak belajar ni sis..tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule guna dlm 250 gm ya sis..

      Delete