FOLLOWERS

Monday, 12 September 2011

BLUEBERRY CHEESE BROWNIES



Assalamualaikumm sumee..errmmm lame gak kan i x muncul, u all masih mood raye lg?? i dh abis raye dh hehehhe..esok dh start keje balik tp arini masih berkesempatan buat kek sendiri, minggu lepas my sis HARFA ABDUL KARIM datang beraya, my sis bawak skali buah blueberry nih, tima kasihhh byk2 sis, mmg my sis kalu dtg umah i mesti bawak mcm2, fikir2 ape nk buat yaa..pas dh skodeng2 resepi kt intenet nih i jumpa laa resepi brownies nih di sini http://zanazman.blogspot.com/2009/02/blueberry-cheese-brownies.html tima kasih sis sudi share resepi, resepi asalnya menggunakan rasberry, tp i tuka kan jd blueberry hehehhehe, u all bule ikut resepi asal atau resepi di bawah yaa..i belasah jer..alhamdulillah jadikkk..pastu kan adunan cheese i buat 'double' sbb ape i rase kalu buat 1 adunan cheese nya nipis..tp kalu u all nk buat 1 adunan pun bole juga yaa..jom tgk..


Bhn2 brownies..
315 gm butter
125 gm serbuk coklat
270 gm gula castor
300 gm jem blueberry
5 biji telur - pukul sedikit
2 sdk esen vanilla
230 gm tepung gandum*
1/4 sdk baking soda* - *satukan n ayak

Cara2nya..
1. Cairkan butter dlm periuk dg menggunakan api kecil, masuk serbuk coklat n biarkan sedikit berbuih.
2. Padamkan api n angkat. Masukkn gula n jem blueberry, gaul rata.
3. Masukkn telur n esen vanilla n gaul rata lg.
4. Masukkn adunan tepung sedikit2 n kaup balikkn bagi rata.
5. Sapu sedikit butter pada loyang berukuran 12x12x1 inci, lapik kertas minyak, biar kertas minyak lebih dr loyang seperti gambar bawah n sapu lg sedikit butter.
6. Tuang adunan brownies dlm loyang n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 175C selama 20 mnt.


sebelum di bakar..

Bhn2 cheese..
500 gm cream cheese
100 gm gula castor
2 biji telur
1 sdk esen vanilla
300 gm blueberry segar

Cara2nya..
1. Pukul cream cheese sehingga rata n masukkn gula, pukul lg shingga berkrim.
2. Masukkn telur n esen vanilla, pukul lg biar sume sebati.
3. Masuk blueberry segar n gaulkan bg rata.
4. Tuang adunan cheese atas adunan brownies n ratakan pd sume tempat.
5. Bakar lagi selama 30 minit atau sehingga masak.


selepas di bakar..


bole tahan sedappp..


6 comments:

  1. dh meleleh ayaq lioq dh tgk ni sis!!!

    ReplyDelete
  2. waduh2 sis beh tahan,mcm nak terbang je makan

    ReplyDelete
  3. mdm comey..i dh lap dh air liuq u sis hehhe..cuba la buat sis..

    ReplyDelete
  4. chik mimi..waduh2 sis meh2 terbang cni sis..

    ReplyDelete
  5. Salam sis yg adunan cheese nk bakar guna api bawah jak?Perlukah d simpan rak yg paling bawah guna api bawah jugak @ letak rak yg atas guna api yg atas x terbakar ka..guna darjah berapa,?tlg sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      i hanya gunakan di rak tgh2 n api atas bwh juga kalu x silap ya..suhu juga sama..

      Delete