Assalamualaikum..
Nak ceritalah sikit. Sepatutnya kek nih i nak buat Chocolate Indulgence tetapi disebabkan atas beberapa sebab ianya gagal diteruskan.
Terfikir-fikir apa yang patut i buat. Akhirnya macam biasa idea datang dari Awinnn jugakk yang membantu hehehe..makasih Awin..boleh jugak buat entry..yer tak..
Awin pelawa i makan..i menolak..tapi bila dah rasa ehh! tak boleh berhenti pulak..hihihi..
Bahan-bahan kek..
150 gm tepung sponge coklat2 biji telur A
40 gm susu segar*
80 gm minyak jagung
Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk sederhana, pukul tepung optima dan telur dengan kelajuan paling tinggi selama 8 minit.
2. Tuang adunan susu dan pukul lagi selama 2 minit.
3. Tuang minyak jagung, pukul dengan kelajuan paling perlahan selama 8 saat atau cukup minyak sebati sahaja, jangan lebih.
4. Oleskan loyang bersaiz 8 inci dan lapik kertas minyak (tepi loyang tak perlu dilenserkan), tuang adunan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan kek, kikis ditepi loyang dan terbalikkan kek diatas redai, sejukkan.
6. Potong kek kepada 8 bahagian, ambil satu bahagian kek dan letak di piring yang sesuai.
7. Skopkan aiskrim keatas kek, 'drizzle dengan coklat dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.
8 skop aiskrim oreo
16 biji raspberry segar
Coklat ganache - drizzle
aiskrim dan coklat untuk drizzle yang i gunakan..
simple dan sedap ni makan..best!
ReplyDeletebetul sis..
Delete