Followers

Friday 22 July 2011

PULUT MANGGA



Assalamualaikumm..haaaa yg ni pulakkk pulut mangga..siap makan dgn sosnya lg, anak gadisku mmg suka menu nih..jom tgk bwh lg..


Bhn2..
350 gm beras pulut - rendam 6 jam - toskan
350 ml santan pekat
1/2 sdk garam
Beberapa helai daun pisang


Cara2nya..
1. Pnskan periuk kukusan, lapik periuk kukusan dgn daun pisang, tuangkan beras pulut atas daun pisang n kukus selama 15 mnt.
2. Sambil itu panaskan santan pekat n garam, jgn sampai mdidih cukup setakat panaskan sahaja.
3. Angkat pulut, masukkn dlm bekas, tuang separuh drpd santan masak td sdkt2 n gaul hingga sebati.
4. Masukkn semula dlm periuk kukusan n masak lg selama 30 mnt. Angkat n isikan dlm bekas.
5. Tuangkan baki santan masak td n gaul sebati. Siap.
6. Bole dimakan bersama mangga n sosnya.




Bhn2 sos..
80 gm tepung beras
80 gm gula
250 ml air
250 ml santan
2 helai daun pandan
1 sdk garam


Cara2nya..
1. Satukan semua bhn2 sos n masak atas api kecil shingga likat, iaitu x cair n x pekat.
2. Kalu berketul2 adunannya, masukkan dlm pengisar, tambah sdkt air n kisarkan shingga halus.

No comments:

Post a Comment