Followers

Friday 22 July 2011

DAGING MASAK HITAM


Assalamualaikumm..arini mood ade kurang baik cket..tp bukan la sbb tu daging nih jd itam legam hahhahaha..mood kurang baik sebab ade "orang2" yg cuba nk buat sesuatu tp tidak memikirkan perkara yg bakal berlaku pd diri sendiri..nape la otak letak kt lutut oooiii..lain kali kalu nk buat sesuatu pikir la, skrg kan org dh tau sikap2 x elok yg ada pd diri korg tu, malu ajee, nk kata muda x la muda..i lg muda..dh besar panjang pn x bole berfikir..kan dh kantoiii!! ooooo agaknya x plan btol2 aek..hahhaha..arrrgghhh lantak laa "orang2 itu"..xmo pikir lg dh..yg lepas biarkan berlalu..yg penting i dh tau sikap org2 yg sebegini..ni sume petunjuk dr Allah utk i lebih mengenali seseorg n dlm mase yg same i trus muhasabahkan diri..aminnn..ok citer pasal daging ni kan..resepi ni amek kt umah cmg..tp cmg tulis resepi ni "daging masak negro" hahahhaha..kelako la pulak kann..yg i nih pulak x sampai ati nk taip nama resepi tu..so jd la daging masak hitamm..heheheh..alaa dh dekat la tu kan gelap2 jugak..hahhahaha..jom tgk resepi cmg..tenkiu cmg share resepi..

Bhn2..
400 gm daging batang pinang - hiris nipis - cuci - toskan
1 inci halia*
3 ulas bwg putih*
5 bj cili api* - *kisar halus
1/2 sdb rempah kari daging + 5 sdb air - sebatikan
1 btg kulit kayu manis**
3 kuntum bunga lawang**
3 kuntum bunga cengkih**
5 bj buah pelaga** - **4 sekawan
1 cwn air
4 sdb kicap pekat manis
1 sdb kicap cair
1 bj bwg merah besar - hiris bulat
2 bj cili merah besar - hiris tebal
Hirisin daun bawang - hiasan

Cara2nya..
1. Satukan daging n bhn2 kisar n perapkan selama 1 jam, ketepikan.
2.Pnskan minyak, tumis 4 sekawan hingga naik bau n masukkn pes kari, biar masak garing.
3. Masukkn daging yg dperap td n biarkan ats api kecil hingga daging mengecut.
4. Tuang air, kicap pekat, kicap cair n masak hingga pekat n daging empuk.
5. masukkn bawang hiris n cili merah hiris, kacau rata n biarkan dlm 10 mnt.
6. Rasekan, kalu ok tutup api n hiaskan dgn hirisin daun bwg.

No comments:

Post a Comment