Bhn2..
2 ekor ikan bawal - saiz besar
6 btg bendi - potong pangkal n hujung
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 cm halia* - *dtumbuk
2 sdb cili kisar
4 sdb serbuk kari ikan - dbancuh bersama air
200 ml santan kotak
1 cwn air
Segengam daun kari
2 keping asam gelugor
Garam secukupnya
Cara2nya..
1. Pnskn minyak tumis bhn2 dtumbuk n separuh drpd daun kari.
2. Masukkn cili kisar n biar cili masak n garing.
3. Masukkn pes kari n biar lg shingga naik minyak.
4. Masukkn air n santan, biar btol2 mdidih.
5. Masukkn ikan, bendi, baki daun kari, asam gelugor n perasakan, biarkan masak dgn api kecil selama 15 mnt, kalu ok rasenya bole la dhdgkan bsama nasi panas..
No comments:
Post a Comment