Followers

Thursday 28 July 2011

NASI JAGUNG

Assalamualaikummm..arini kan ade tetamu dtg umahh so i mmg plan nk buat nasi jagung, tgh2 posa ni buat menu sedap2, fullamak mmg mencabarr sehhh..masa masak tu, bauuunyaaaaa alamak wangi giler kooo..mmg x tahan dbuatnya, menu ni dh dekat 3 tahun nk cuba buat tp x pernah laaa sampai seru nk buat, arini macamana bole sampai seru nntahh..mmg x menyesal hidangkan tetamu menu nih..mmg sedapp..jom tgk resepi dr cmg..tq cmg share resepi..


Bhn2..
800 gm beras basmathi moghul - cuci bersih - rendam 20 mnt - toskan
4 sdb minyak sapi
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
5 bj buah pelaga* - *4 sekawan
2 bj bwg merah besar - potong dadu
4 ulas bwg putih - dketuk
2 inci halia - dhiris
2 helai daun pandan - potong panjang2
1 batang serai - dketuk
1 tin besar jagung - toskan - simpan airnya
1 kiub ayam - hancurkan
1 sdk garam
200 ml susu cair
1400 ml air - campurkan air jagung yg dtos td ke dlm campur air ini
2 helai daun pandan - dsimpul
1 mangkuk hirisin daun sup
1 mangkuk hirisin daun bawang
1 mangkuk bawang goreng


mase tumis nih mmg wangii uuu..

Cara2nya..
1. Cairkan minyak sapi, tumis bhn2 *4 sekawan sbntr, kemudian masukkn bwg merah, bwg putih, halia, daun pandan, n serai shingga btol2 wangi.
2. Masukkn jagung yg telah dtoskan airnya gaul sebentar, kemudian masuk pula nasi yg telah dtoskan airnya juga, kacau biar rata n goreng dlm 2 mnt. Tutup api.
3. Masukkn bhn2 yg dgoreng td ke dalam "rice cooker", masukkn kiub ayam, garam, susu cair, air biasa bsama campuran air jagung td n daun pandan, gaul rata n biar nasi masak seperti biasa.
4. Bila siap masak, bole taburkan daun sup, daun bwg n bwg goreng n hidangkan bsama lauk pilihan.


bukan nk naik lift n tekan sdiri tp mmg sedap uuu..cuba laa..

No comments:

Post a Comment