Followers

Friday, 1 May 2015

RED VELVET BROWNIES

Assalamualaikum..
Selamat bercuti kalian. I tak jadi pergi KL hari ini atas sebab-sebab kesihatan. Semalam tiba-tiba sakit pinggang bahagian belakang sebelah dan pagi nih baru ada kurang sikit. Walau macam mana sakit hati tetap nak baking..kali ini dengan bantuan Awin sepenuhnya hehehe..terima kasih sayanggg. 

Dalam masa yang sama pula ada tetamu bakal tiba petang nanti. Insyaallah, katanya sudah dalam perjalanan dari Kl tapi jalam macet sangat-sangat sekarang nih, mungkin sampai lewat petang la tu kan..

Selalu kita tengok di FB sekarang nih memang viral baker-baker bikin Chocolate Brownies..tapi kita buat la Red Velvet kan..chocolate brownies dah selalu buat hehehe..ok tak mahu celoteh panjang-panjang..jomlah kita lihat..







merahnyerrrr mak ngahhhh!!!


RED VELVET BROWNIES

Bahan-bahan..
120 gm coklat kompound - sagat kasar*
200 gm mentega* - *satukan dan cairkan secara 'double boiler'
450 gm gula kastor
3 sdb pewarna merah
2 sdk perasa vanilla
2 sdk cuka epal
4 biji telur A
300 gm tepung gandum*
1 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk 'stainless steel', satukan coklat kompound dan mentega, panaskan secara 'double boiler' sehingga adunan mencair.
2. Tambahkan gula dan kacau sehingga gula sedikit larut.
3. Masuk pula pewarna merah, perasa vanila dan cuka epal, gaul sebati. Angkat dan sejukkan 10 minit.
4. Tambahkan telur sebiji demi sebiji, kacau sehingga sebati.
5. Tuang adunan tepung 3 bahagian dan gaul sehingga adunan kesemuanya rata dan sebati.
6. Sediakan loyang bersaiz 10 inci yang telah dilapik kertas minyak dan pastikan kertas minyak melebihi ketinggian loyang supaya senang untuk dikeluarkan. Semburkan sedikit 'spray cooking'.
7. Tuang adunan dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 - 40 minit.
8. Keluarkan dari loyang dan sejukkan sebentar atas redai.
9. Potong brownies mengikut saiz yang dikehendaki.



No comments:

Post a Comment