Followers

Sunday, 15 March 2015

BEEF PIES WITH MUSHROOM

Assalamualaikum..
Dah mengantuk nih..gagah juga nak update, sebabnya kalau tak buat malam nih memang akan lupalah apa bahan-bahan yang digunakan. I memang tak suka makan kismis sebab tu jadi pelupa hihihi.

OK..nak tido dah, mata pun dah nak katup..ok bai..






Bahan-bahan..
500 gm daging - potong kecil - rebus sampai empuk - ambil daging - simpan air rebusan
1 biji bawang holland*
2 ulas bawang putih* - hiriskan
1 1/2 sdk serbuk jintan putih
1 sdk serbuk paprika
1 sdk serbuk lada hitam
500 gm air rebusan daging
3 sdb kicap manis
1 sdb kicap pekat
1 helai daun bay
200 gm cendawan butang - hiris tebal
500 gm air rebusan daging**
4 sdb tepung jagung** - **satukan dan gaul sebati
1 sdk garam dan perasa
1 bungkus puff pastry PAMPAS
150 gm cheddar - sagat halus
1 kuning telur***
1 sdb susu segar*** - ***gaul rata

Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan hiris sehingga naik bau.
2. Masukkan daging yang telah direbus empuk dan gaul sebati.
3. Masuk pula serbuk jintan putih, serbuk paprika dan serbuk lada hitam, gaul sebati.
4. Tuang bahagian pertama air rebusan daging, kicap manis, kicap pekat dan daun bay, renehkan sehingga separuh kering.
5. Masuk cendawan butang dan gaul.
6. Tambah pula air rebusan daging yang telah digaul bersama tepung jagung, garam dan perasakan. Renehkan sehingga pekat.
7. Tutup api dan sediakan pastry.


8. Sediakan 6 biji remekins atau bekas casserol yang sesuai. Susun pastry di dasar dan di tepi remekin seperti gambar. Sediakan penutup pastry sekali.




9. Sudukan 3/4 penuh inti daging, taburkan cheddar, tutup dengan pastry, rapatkan penutup pastry dengan pastry ditepi remekin dan tekan sedikit dengan garfu disekelilingnya.


10. Berus rata permukaan pastry dengan adunan telur kuning.

11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 30-40 minit.


12. Keluarkan dari oven dan hidangkan.

2 comments: