Followers

Tuesday 14 October 2014

PUYUH GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum..
Hidangan 3 hari yang lepas buat keluarga. Hari ini baru berkesempatan updated. Seumur hidup memang tak pernah masak puyuh. Selalunya i lihat puyuh di Mydin tapi macam dah lebammmm jer..dan minggu lepas i ke Bandar Baru Uda dan lihat ada kedai produk-produk dan buatan Muslim, singgah masuk dan nampak puyuh sejuk beku terus beli kerana ingin mencuba.

Balik rumah tak tahu nak buat apa. Google punya google..ternampak puyuh yang menyelerakan di rumah SIS AYU kita tuuu..hehehe..makasih sis..izinkan i kongsi disini pula yaa..muuaahhh..memang terangkat seyyy!!!



6 ekor burung puyuh - buang isi-isi perut - cuci bersih - toskan
6 ulas bawang putih*
1 biji bawang merah besar*
2 inci halia*
2 batang serai* - *kisar halus
3 sdb cili kisar
2 sdb serbuk kari ayam
1/2 sdk serbuk ketumbar
1/2 sdk serbuk jintan manis
1/2 sdk serbuk jintan putih
1/2 sdk rempah 5 rasa
Garam dan perasa
2 tangkai daun kari

Cara-caranya..
1. Dalam bekas besar satukan kesemua bahan-bahan kecuali daun kari dan gaul rata. Perapkan dalam tempoh 1 jam.
2. Panaskan minyak yang penuh dan goreng burung puyuh.
3. Bila sudah separuh masak, taburkan daun kari.
4. Goreng sehingga masak dan toskan.
5. Hidangkan ketika panas.



No comments:

Post a Comment