Followers

Tuesday, 4 September 2012

NUTTY CHOCOLATE CUPCAKES

Assalamualaikum semuaa..
Haaaaachhhuuummmmmm..adooiiii..berhabuk dah rumah i..lama sungguh tak masuk, berdebu2..berhabuk siap ada spiderman lagi, tu yang sampai terbersin tu kehkehkeh..

Sahabat2 semua apa khabar? sihat ke? Harap2 semuanya sihat walafiat ya, i macam biasalah terlebih sihat, gebu, lagi2 raya nih kan penuh ketul-ketul rendang kikiki, walau bagaimanapun Alhamdulillah syukur atas rizkiNya..

Setelah habis bulan Ramadhan dan setelah beraya bersama keluarga..sekarang musim orang buat 'open house'..banyak sungguh jemputannya kan, ada yang sampai tak terpergi..al-maklumlah banyak sangat jemputannya.

Dalam pada sibuk, sempat juga i dengan adik sepupu i yang bertandang tidur bermalam dirumah i membuat cupcake nih..resepinya i ambil dalam buku terbaru CHEF ALEX GOH..jom kita semak..




Bahan2 ganache..
300 gm dark compound chocolate - sagat halus
200 gm UHT whipping cream
50 gm butter

Cara2nya..
1. Dalam periuk kecil, panaskan uht whipping cream sehingga panas dan berbuih ditepi2 periuk.
2. Tuang whipping cream dalam mangkuk berisi coklat bersama butter dan gaul sehingga adunan larut.
3. Sejukkan ganache dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga coklat pekat.

Bahan2 cupcake..
200 gm air panas
35 gm serbuk koko - ayak
250 gm gula kastor
1/2 sdk garam
3 biji telur A
120 gm minyak jagung
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sdk baking powder*
1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
80 gm kekacang campuran (walnut & almond) - cincang kasar - bakar


Cara2nya..
1. Sediakan ganache terdahulu.
2. Dalam mangkuk, satukan air panas bersama serbuk koko, pukul dengan whisk sehingga sebati.


3. Tambahkan gula dan garam, gaul lagi sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.


4. Masukkan telur dan minyak jagung, pukul sebati dengan mixer dengan kelajuan perlahan.


5. Akhir sekali masukkan sedikit-sedikit adunan yang diayak, gaul dengan spatula sehingga sebati keseluruhannya, jika nampak berbintil guna mixer dengan kelajuan paling perlahan selama 10 saat.


6. Tuang 3/4 penuh adunan dalam papercup bersaiz M dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan atas redai
.
7. Sapukan ganache dengan spatula kecil pada atas cupcakes dan taburkan kekacang yang telah dibakar.
8. 1 adunan mendapat lebih kurang 16 biji.




sebahagian dari cupcake nih i letakkan rasberry..


resepi asal dari buku ini..

6 comments:

  1. alahai..terliurnya nampak kek ni..resepi nak buatnya pun nmpk senang... mintak resepi yer tuan rumah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan sis..senang gayanya..cuba ya sis..

      Delete
  2. salam sis...
    yang nutty kat atas kek tu memang menggoda banget...nampak sedap sangat la cc ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis rahel..
      benar sis..krup krap bunyi nutty tu sis hehe..

      Delete
  3. wah sgt mngoda betul cc ni...nmpk sgt sedap tu...leh cuba jugak la nti...

    ReplyDelete