Followers

Thursday 18 September 2014

PORTUGUESE EGG TARTS

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semuaaa..
Dahulu memang tak suka dan langsung tak teringin pun nak buat Egg Tarts nih. Dok fikir..eee tak hanyir ke dengan telur tu? Dan kemudian, i cuba beli..bila makan..Ya Ampunn..Enak banget sihhh!!!

Dan kemudian..
Masih juga tidak mahu membuat sebab masih belum sampai seru. Dan kini Awin request..ermmm asyik dia jer yang request..yerla uuu..dah dia jer yang kuat makan hahhaha..

Makanya..Awin pun mencari-cari resepi dan akhirnya rujuk DISINI. Terima kasih kepada Blogger yang berkenaan. Cuma disini i ada buat penambahan dan pertukaran antara bahan-bahannya.









Bahan-bahan..
1 bungkus Puff Pastry jenama KAWAN
100 gm UHT whipping cream
150 gm susu segar
60 gm gula kastor
3 kuning telur*
2 telur penuh* - *satukan dan pukul sedikit
1 sdk esen vanilla
1/2 sdk spekuk @ serbuk kulit kayu manis

Cara-caranya..
1. Masak uht whipping cream bersama susu segar dalam pan sehingga panas. Cukup sekadar panas bukan mendidih.
2. Masukkan gula kastor dan kacau sehingga gula larut.
3. Tambah kedua-dua bahagian telur yang telah dipukul sedikit dan kacau sehingga sebati.
4. Akhor sekali masukkan esen vanilla dan spekuk, gaul rata dan sebati.
5. Tutup api, ketepikan dan biarkan sejuk sebentar.


masih menggunakan loyang mini muffin ini..
i love dis loyang!


6. Sediakan loyang mini muffin dan semburkan dengan 'spray cooking'.
7. Ambil sekeping pastri jenama KAWAN, nipiskan pastri dengan pengelek, tekap dengan acuan bulat mengikut saiz loyang yang digunakan dan susun di dalam lubang muffin. Lebihan pastri yang ditekap boleh digunakan lagi bersama lebihan pastri yang lain. Uli bersama semula dan gelekkan.
8. Cucukkan dengan garfu kulit pastry.


9. Tuangkan penuh adunan telur kedalam puff pastry.

10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 40 minit atau sehingga masak.
11. Kleuarkan dari oven dan sejukkan atas redai.




puff pastry yang i gunakan..

2 comments: