Followers

Friday 28 November 2014

PAU SAMBAL @ BURGER MALAYSIA

Assalamualaikum..
Pau Sambal atau Burger Malaysia?
Ada yang panggil pau sambal dan ada yang panggil burger malaysia. Bagi i mana-mana pun ok kan. Sepatutnya Pau Sambal ini i bawa ke Kuala Lumpur bekalan untuk anak bujang disana tetapi meeting telah dibatalkan dan pemergian ke Kuala Lumpur juga i batalkan. 

Lebihan pau yang ada kita sedekahkanlah yaa. Itulah dia..kita mampu merancang dan Allah yang menentukan segala-galanya. Pasti ada hikamh disebaliknya.






Bahan-bahan..
200 gm air suam
500 gm tepung gandum
100 gm mentega
100 gm gula kastor
11 gm yis kering

1 biji telur
1 sdk bread improver
Timun secukupnya - hiris halus
Daun salad secukupnya

Sambal ikan bilis

Cara-caranya..
KAEDAH BREADMAKER
1. Dalam mangkuk breadmaker, tuang air suam diikuti bahan-bahan lain.
2. Tekan 'setting dough' selama 1 1/2 jam atau boleh juga setting dough masa 15 minit dan tunggu sehingga selesai.

3. Keluarkan doh, uli dan tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin, ambil doh sebanyak 50 gram, uli menjadi bulat, susun atas loyang yang ditabur sedikit tepung dan biarkan doh naik sekali ganda lagi, buat sehingga selesai. Dapat 15 biji untuk 50 gram.
5. Panaskan minyak penuh dalam kuali, goreng pau dengan api sederhana sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
6. Belah pau dengan pisau bergigi, jangan sampai putus, isikan hirisan timun bersama sambal dan salad.
7. Siap dihidangkan.

Bahan-bahan sambal tumis..
1 mangkuk ikan bilis halus - cuci - toskan - goreng
2 biji bawang merah besar*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia* - *tumbuk lumat
30 tangkai cili kering - rendam air panas - toskan - kisar halus
5 sdb gula
1 sdk garam (tambah jika kurang)
1 sdk perasa
1 sdk asam jawa ADABI

1/2 cawan air

Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering yang telah dikisar, kacau sehingga masak.
3. Tambahkan gula, garam, perasa dan asam jawa, gaul lagi biar sebati.
4. Tuang air dan terus kacau sehingga mendidih.

5. masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul lagi sehingga kering.



4 comments:

  1. sedapnya..memang suka sangat pau sambal ni..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kak..minta cikit sbb nk buat malas..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah sedap cheq da..tapi maaf la dah habis hehehe..

      Delete