Followers

Monday, 17 June 2013

BANANA MUFFIN

Assalamualaikum..
Haaa muffin lagik..sejak sejak dah mengenali "saspek utama" nih..asyik buat muffiiiinnnnn aje kan.., iyaa memang benar, lagi pulak buat muffin nih kan senang aja, tidak memerlukan mixer..guna tangan sahaja uuuu..

Tambahan pula adik minta muffin pisang dan  adik besar i Hney Machal pun suruh i buat untuk rujukan beliau, memang tidak dinafikan muffin pisang ini sangat gebu..
Jom kita lihat resepi asal DISINI tetapi i telah menukarkan dari baking powder ke double acting baking powder.




nampak macam keras tapi rupenya lembutttt..


Bahan-bahan..
280 gm tepung gandum*
1 sdk double action baking powder*
1/2 sdk baking soda*
1/2 sdk garam halus* - *satukan dan ayak
250 gm pisang - lecekkan
120 gm gula kastor
1 biji telur - pukul sedikit
90 gm susu segar
90 gm minyak jagung

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan pisang yang telah dilecek bersama gula kastor, telur, susu segar dan minyak, gaul sebati.
2. Masukkan adunan kering yang telah diayak dan gaul rata, JANGAN TERLEBIH GAUL.
3. Sediakan loyang muffin bersama papercup dan tuangkan sepenuhnya adunan dalam papercup.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Sedia untuk hidangan petang.




nampak tak dalam lubang muffin tu ada air..
haaa..
itu tips dari SIS AYU..katanya supaya muffin naik lebih gebu..
terima kasih sis atas tips ini..



12 comments:

  1. Salam kak shu..comei boncitnya mafin itew!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis ummi..hihihi mmg boncit kan..

      Delete
  2. salam kak..

    banana mufin memang sedap..suka sangat makan..apapun, maufin tu nampak cantik dan gebu sangat..

    ReplyDelete
  3. As salam. Nnt blh cuba juga

    ReplyDelete
  4. salam..mmg npk gebu..kejadian pun cantik naiknye...sdp tu

    ReplyDelete
  5. Slm dear..nnt akk pn nk try..nmpk gebu btl..sukaa..:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualikum...alahai montok2 muffinnnya....nnti bole saya cuba

    ReplyDelete