Followers

Tuesday 7 June 2011

MARKISA POUND CAKE

Assalamualaikumm..arini lmbt cket laa mem'baking'..dh mlm br nk updated..xpe la kan..aritu mase g kl n on d way blek..singgah la kt 'black water'..alaaa ayer itam hahhaha..beli buah mcm2 jenis buah..salah satunya i mmg suke beli markisa..sbbnyer suke buat mousse, buat juss..sedappp masam2 manis gitu..selain buat mousse i buat la pound cake ni haa..td godek2 ler resepi kt intenet..jumpe la resepi ni haa..ermmm bole laa tp xla sedap sgtt..biase2 ajeee..yg bestnya cume ade rase masam2 manis..tu ajee..jom kite tgk resepinya..i x guna loyang 8 inci tp guna loyang yg kecikkk2 tuuuee..


Bhn2..
100 gm butter - suhu bilik
120 gm gula castor
2 bj telur A
4 bj buah markisa - ambil isinya - kisarkn - tapis
1/2 cup sour cream
1 3/4 cup tepung superfine*
1/2 sdk baking powder* - *satukn n ayak

Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 180C n spraykn loyang 8 inci dgn 'spray cooking' n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Pukul butter n gula shingga gebu, masukkn telur sdkt2 n pukul lg.
3. Masukkn pati markisa n pukul sampai sbati.
4. Masuk pula sour cream n pukul lg.
5. Masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn dgn spatula shingga sume rata.
6. Tuang adunan dlm loyang n bakar selama 40 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.

No comments:

Post a Comment