Followers

Wednesday 8 August 2012

BEEF BURGER

Assalamualaikum sahabat semua..
Ramadhan hari ke 18, Alhamdulillah kita masih lagi diberi kesempatan dalam meneruskan bulan Ramadhan yang mulia ini. Aminn..
Diam tak diam tak lama lagi dah sampai ke penghujung Ramadhan, MasyaAllah cepatnya masa berlalu. Rasanya macam baru saja Ramadhan bermula.
Sahabat semua sihat ke?? I disini terlebih sihat, mana tidaknya bulan Ramadhan nih memanjang menu ala-ala barat. Bukan apa, masa bulan biasa, nafsu nafsi barat tak menyinggah di dapur i hehhe, tetiba bulan Ramadhan nih macam-macam menu barat datang..apa-apa pun syukur di atas segala rizeki yang diberiNya.




Bahan2 daging..
800 gm daging kisar RAMLY
100 gm bawang holland - potong dadu
50 gm serbuk roti
1 biji telur - pukul sedikit
2 sdb worcestershire lea & perins
1/2 sdk lada sulah
1/2 sdk lada hitam
2 genggam daun ketumbar
1 sdk garam halus

Cara2nya..


1. Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan-bahan dan gaul rata sehingga adunan sebati.


2. Ambil 100 gm adunan, bulat-bulatkan dan leperkan sehingga menjadi setebal lebih kurang 2 cm, susun dalam dulang yang ditaburkan sedikit tepung, buat sehingga selesai.

3. Sejukkan daging dalam peti sejuk selama 1 jam supaya daging mengeras sedikit.


4. Keluarkan daging, sapu daging dengan sedikit minyak zaitun.





5. Panaskan pan, masak daging sehingga kedua-dua bahagian masak. Angkat.

6. Ambil roti burger bahagian bawah, susun salad, kobis putih dan ungu, pipe kan cili sos dan mayonis.
7. Letakkan sekeping daging yang telah siap dimasak, kemudian letak pula kepingan cheese, susun hirisan tomato dan timun, pipe kan cili sos dan mayonis sekali lagi baru ditindihkan roti burger bahagian atas.
8. Buat sehingga semuanya selesai dan hidangkan.

Bahan2 lain..
9 biji roti burger - belah dua - sapu sedikit butter - panaskan dalam pan sebentar
50 gm kobis putih*
50 gm kobis ungu* - *hiris halus
2 biji tomato - hiris bulat
1 biji timun - hiris halus
9 keping cheese
Salad secukupnya
Sos cili
Mayonis


i buat daging burger 6 keping sahaja, bakinya i jadikan meatball buat adik untuk spaghetti nya nanti..
setiap 1 biji sebanyak 10 gram..
i goreng separuh masak kemudian i frozenkan..

2 comments:

  1. bestnye homemade daging beger....nampak juicy je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis..mmg juicy sbb i x tekan2 daging tu masa masak..

      Delete