memang sedappp fren..x rugi cuba..
Assalamualaikumm sumeee..alahaiiiii mmg sedap cheesecake nih sis..bukan nk puji tp serius mmg sedap, tu yg x abis keras i dh x sabar2 nk potong, bagi penggemar2 cheese di luar sana, u all bule la cube, dgn rasa masam2 pada rasberrynya, manis pada coklatnya, aduhaiii.., jarang jugak i nk puji kek yg i buat sendiri, kalu kureng rasenya i akan bgtau, kalu 'bole tahan' tu macam perumpamaan x la sedap sangat, tp yg nih kalu ikut tekak n selera i mmg sedap, kalu u all cube mmg x rugi laa, kt cni pulak mmg xde rasberry ni kalu ade pun yg frozen aje, itupun kejap ade kejap xde, nih pun my sis yg bagi, tp mana la tau u all ade terjumpe rasberry nih bule la cube buat ciskek nih kan..ok jom kite tgk..
walaupun rupamu hodoh tp rasamu sedappp hehhe..
wajah biskut digestive..
hancurkan sampai mcm nih yaa pastu gaul dgn butter..
lepas dh susun rasberry mcm ni pastu tuangkn jelly mcm nih yaa..tuang cket2 tau..kalu u all xnk letak jelly pun bule gak..bole deco ikut kreativiti masing2 yaa..
nih la terlebih serbuk agar2 dh jd cenggini, tp xpe i dh kurangkan sukatannya ya..
dh potonggg..
blom pun keras btol i dh potong dh..x sabaarrr..
300 gm digestive biskut - kisar hancur
100 gm butter - cairkn
200 ml whipping cream
250 gm cream cheese
60 gm gula castor
200 gm coklat masakan warna pink - cairkn scara double boiler
2 sdb gelatin*
1/2 cwn air panas* - *satukan dlm 5 mnt kemudian cairkn scara double boiler
200 gm rasberry segar - kisar hancur
1 sdk pewarna merah pekat
150 gm rasberry segar
150 gm rasberry segar - belah dua utk hiasan
Bhn2 jelly..
1 sdk serbuk agar2
2 sdb gula castor
350 ml air
Cara2nya..
1. Satukn biskut digestive yg telah dhancurkan bsama butter yg dcairkn td, gaul sebati, tuang dlm loyang springfoam 8 inci, tekan2kan bagi rata pada seluruh loyang n sejukkn dlm peti sejuk dlm 30 mnt.
2. Pukul whipping cream shingga gebu n ketepikan sebentar.
3. Pukul cream cheese bsama gula shingga berkrim.
4. Tuang coklat pink yg dcairkn td, masukkn juga campuran gelatin bsama air td n pukul lg shingga rata.
5. Tuangkan rasberry kisar n pewarna merah, pukul lg shingga semua adunan sebati br dgaulkn bsama whipping cream yg dpukul td.
6. Keluarkan loyang biskut yg dsejukkn td kemudian tuang adunan dlm loyang n ratakan.
7. Masukkn rasberry segar dlm adunan cheese n sejukkn dlm peti sejuk semalaman.
8. Keluarkan loyang kek, susun rasberry yg dbelah dua td pd seluruh bahagian atas kek.
9. Panaskn bhn2 jelly dlm periuk shingga larut, sejukkn sebentar n tuang dgn sudu perlahan2 shingga kena rata pd semua buah hiasan, biar jelly lebih tinggi sdkt dr buah.
10. Sejukkn semula dlm peti sejuk selama 2 jam, kemudian bole la dhdgkn.
salam..kecur liur tgk...sedapnya cheese cake
ReplyDeleteSis melelel ayaq liuq cheq tau posa2 ni haih
ReplyDeletememang sungguh sedap nmpknyer..cuma yg buat i sush ati sket bab gelatin tuuh..sush nk crik yg halalnyer..kalo u ade stok bnyk2 gelatin halal bole le jual kt i sket..by post..i terguggat gak nk buat cheese cake niih gak..tk perlu bakar n cpt jek pnyediaanyer..
ReplyDeletesis nonierahman..wslm sis, ermmm sedapp, ni pun tgh makan hehhehe..wahh breakfast with cheesecake, abis laaa..
ReplyDeletesis chik mimi..i dh lap dh airliuq u sis hehehe..
ReplyDeletesis rashidah..info i dh bgtau kt fb td kan, so g mandi2 cepat2 g giant cari halalgel..bukan jalal tau hehhehe..mmg mudah x perlu bakar..
ReplyDeleteAssallamualaikum SS..
ReplyDeleteSelamat berkenalan. Tq for dropping by my blog yg tak seberapa tu. Nak link blog yg best ni ke blog I yer.. Harap izinkan.. Tergoda tgk kek2 di sini..
wslm wbt sis..n ur most wlcm, yerla i pun tirguda dgn puding taut u tu hehehe..ni dh dpt izin nk buat la nti sis..n i izinkan link blog i ke blog u ya sis, n once again tqvvvvmmm..
ReplyDelete