Assalamualaikummmmm sumee..jumpe gak kite arini kan wpn dh lewat mlm, bukan ape, siang td dok menyiapkn kek ni haa, ank dara kt umah ni agaknya dh 3 minggu mintak, arini br berkesempatan mbuatnya..kek ni mmg sedap bukan nk naik lift tekan sdiri tp mmg ikhlas sedap n bole tahan laaa, bole la bg 4/5 bintang..resepi mcm biase korek2 kt tenet tp ni i dh byk sgt tuka resepinya..nasib baik jd koooo..kalu x naya ajee..jom skodeng resepinyaa..
Bhn2..
330 gm tepung gandum*
2 sdk soda bikarbonat*
1 sdk baking powder*
60 gm serbuk koko* - satukan n ayak
165 gm butter
100 gm gula castor
100 gm gula perang
4 biji telur A
2 sdk esen vanilla
250 gm sourcream
300 ml susu segar
Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 170C, lenserkn loyang 9 inci dgn butter n lapikkn dgn kertas minyak n lenserkn lg.
2. Pukul butter n kedua2 gula shingga berkrim n kembang.
3. Masukkn telur sebiji2 n pukul biar sbati.
4. Masukkn esen vanilla n sourcream, pukul lg bg rata.
5. Masukkn bhn2 ayak berselang seli dgn susu. Gaul adunan dgn spatula, gaul biar rata.
6. Tuang adunan dlm loyang n bakar selama 50 mnt ato shingga masak mgikut oven msg.
Cream cheese frosting..
500 gm cream cheese
250 gm butter
200 gm gula aising - ayakkn
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
Cara2nya..
1. Pukul cream cheese n butter shingga berkrim.
2. Masukkn gula aising sdkt2, pukul lg biar rata.
3. Masuk pula esen vanilla n jus lemon, pukul shingga sbati.
Chocolate ganache..
200 ml whipping cream
400 gm coklat masakan - cincang halus
1 sdb hyfat/butter
Cara2nya..
1. Pnskn whipping cream scara double boiler, jgn sampai mengelegak.
2. Masukkn coklat masakan. Angkat n letak tepi, biar sejuk sbntr.
AMERICAN CHOCOLATE CAKE..
1. Potong kek pd 3 keping, letak lapisan bwh d ats papan kek.
2. Sapukn cream cheese pd seluruh kek kemudian letak pula kek lapisan yg ke dua, sapu cream cheese lg n buat utk kek yg seterusnya kemudian sapu cream cheese pd keseluruhan kek. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 1 jam.
3. Tuang sedikit2 n perlahan2 chocolate ganache ats kek dgn mgunakn senduk, biar ganache meleleh dgn sdiri.
4. Masukkn 2 senduk ganache ke dlm piping bag n pipekn d tepi2 sisi kek biar rata keseluruhannya. Sejukkn dlm peti ais dlm 30 mnt.
5. Tuang ganache utk lapisan kedua, ikut seperti cara nombor 3 n 4. Ambil spatula, ratakn ganache dtepi sisi kek dgn hati2 n skali sapu. Bersihkn dtepi2 papan kek n deco ikut citarasa msg2. Sejukkn dlm peti sejuk dlm 30 mnt lg.
Wednesday, 29 June 2011
Tuesday, 28 June 2011
CHEESE PINEAPPLE TARTS
Assalamualaikummmmmmmm..ptg ni mmg free cket x buat ape..so fikir punyer fikir buat la biskut nih..resepi amek kt buku terbitan SEASHORE COLLECTION..tp dlm resepi ni i ade tmbh2 cket bhn2 yg ade, bile dh rse biskut nih, ok laa mmg sedap..tp x la sedap giler..biase2 ajee..selera ikut msg2, x bole la i nk naik lif tekan sendiri yer x..biarla org tekankan hahhahaha..x baik tau hehhe..so jom la kite kaji selidik resepinya ya puan puan..
Bhn2..
110 gm butter
50 gm gula castor
2 kuning telur
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
80 gm keju parmesan
Beberapa titik pewarna kuning
160 gm tepung gandum*
40 gm susu tepung*
40 gm tepung jagung* - *satukan n ayak
Inti nenas secukupnya
1 kuning telur
Keju parmesan secukupnya
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga gebu.
2. Masukkn kuning telur, esen vanilla, jus lemon, keju parmesan n pewarna kuning, pukul lg shingga sbati.
3. Masukkn campuran tepung, gaul shingga menjadi doh.
4. Ambil doh dlm 6 gm, leperkn kemudian isikn dgn inti nenas, bulat2kn mjadi sprt guli n susun ats loyang, buat shingga abis.
5. Sapukn kuning telur ke ats adunan n taburkn keju parmesan d atsnya.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 180C selama 20 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.
Monday, 27 June 2011
SUP GEAR BOX
Bhn2..
1 kilo tulang
2 liter air
1 bt serai - dketuk*
1 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
5 bj buah pelaga*
1 sdb serbuk ketumbar**
1 sdb serbuk lada hitam**
Garam secukupnya**
1 bunjut sup**
1 kuib lembu**
10 bj cili api - dbelah dua**
2 keping daun limau purut**
1 sdb jus limau**
1 mangkuk daun bwg - potong kasar***
1 mangkuk daun sup - potong kasar***
Bawang goreng - hiasan
Bhn2 tumbuk..
1 bj bwg merah besar
3 ulan bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara2nya..
1. Rebus tulang bsama air selama 1 jam, kalu kurang airnya tambahkn lg.
2. Masukkn bhn2 yg bertanda * n bhn2 tumbuk, kacau biar rata.
3. Masukkn bhn2 yg bertanda **, kacau lg n biarkn mereneh dlm 1 jam.
4. Masukkn bhn2 bertanda ***, gaul rata n bole dhdgkn bsama sambal cili kicap n bhn hiasan.
Friday, 24 June 2011
HOMEMADE CHOCOLATE
Assalamualaikummmm..coklat ni i buat ahad lepas, buat same2 dgn sis nik latifah..coklat ni senang aje nk buat n resepi pn x byk..jom tgk jom..
Bhn2..
500 gm coklat putih compound Tulip - cincang halus
1 sdb hyfat
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara2nya..
1. Pnskn coklat putih secara 'double boiler' bsama hyfat n biar sume cair n gaul sbati.
2. Ambil 2 sdb adunan coklat n gaul rata bsama pewarna hijau.
3. Ambil acuan epal n beruskn adunan coklat hijau n sapukan pd daun acuan td, biar kering sbntr.
4. Adunan yg lebih td warnakn dgn pewarna merah, masukkn dlm piping bag n pipekn dlm acuan epal td shingga penuh, sejukkn dlm peti sejuk dlm 3 jam.
5. Bole kuarkn coklat dr acuan. Siap.
Bhn2..
500 gm coklat putih compound Tulip - cincang halus
1 sdb hyfat
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara2nya..
1. Pnskn coklat putih secara 'double boiler' bsama hyfat n biar sume cair n gaul sbati.
2. Ambil 2 sdb adunan coklat n gaul rata bsama pewarna hijau.
3. Ambil acuan epal n beruskn adunan coklat hijau n sapukan pd daun acuan td, biar kering sbntr.
4. Adunan yg lebih td warnakn dgn pewarna merah, masukkn dlm piping bag n pipekn dlm acuan epal td shingga penuh, sejukkn dlm peti sejuk dlm 3 jam.
5. Bole kuarkn coklat dr acuan. Siap.
MACAM MACAM ADAAAAAAAA....
Assalamualaikummm sumee...eeeeeeeeeee dh seminggu x jumpe kan..dan dh seminggu tu laa x updated ape2 pongg..ni br la rse segar n free nk jenguk blog..almklum laa ade capek cket..ari selasa lepas g kl ada kerje yg perlu dselesaikan..sambil2 tu ade la buat oder cket2 tuk teman2 dlembah klang sana nun n sblm tu jugak ade laa buat mkn2, alaa mcm2 laa..jom la kite tgk amendenyer..
cotton japanese cheese cake..ade rasberry filling n fresh resberry..maceemmmm buahnyaaa..yg ni utk mkn2 dgn kwn2 yg ade..sekejap aje abiss..
homemade chocolate..
macarons..manis gilerr!!
oreo butter cake order dr ms. teo..
cotton japanese cheese cake..ade rasberry filling n fresh resberry..maceemmmm buahnyaaa..yg ni utk mkn2 dgn kwn2 yg ade..sekejap aje abiss..
macarons..manis gilerr!!
oreo butter cake order dr ms. teo..
cheese tart pn ms. teo order..mcm2 filling antaranya blueberry, kiwi n lemon..
potato bread order dr ms. teo jugak..roti roti rotiiiiiiiiii..
yg ni pulak roti gandum penuh..order dr ms. teo jugak..
yg ni pulak biskut mazola..order dr pn rashidah..
biskut kelapa..order dr pn rashidah jugak..
almond slice..order dr pn rashidah..
cucur badak frozen..order dr pn rashidah lg..tq puann..
yg ni pulak kak nik latifah buatkn utk ii..sambil2 borak sambil mkn..namanya puding srikandi..
yg ni pulak kak nik latifah buatkn utk ii..sambil2 borak sambil mkn..namanya puding srikandi..
Friday, 17 June 2011
APAM YOGURT
Assalamualaikummm..apam yogurt buat minum petang ni..errmmmm sedappp..resepi ni i mintak free kt PUAN NOORAZNIAH MAMAT..td g la giant nk beli yogurt, pastu i beli yogurt strawberry n blueberry..resepi ni menggunakan 1 cawan yogurt..so x cukup la 1 yogurt aje..kurang2 pn kena la beli 2..errmm apa lg..i cmprkn aje laa dgn yogurt blueberry tu hahahha..dh xtau rase sbnrnya hahahha..tp bole la yaa..masuk molot gak heheheh..jom tgk resepinya..
Bhn2..
1 1/2 cwn gula castor
1 sdk ovallete
2 cwn tepung gandum*
1/2 sdk double action baking powder* - *satukan n ayak
1 cwn yogurt strawberry
2 bj telur A
1 sdk perasa strawberry
1/2 sdk pwrna merah
Inti strawberry
Cara2nya..
1. Satukan gula, ovallete, tepung gandum, double action baking powder, yogurt strawberry n telur, pukul shingga likat slama 15 mnt dgn kelajuan yg tinggi.
2. Ambil 1 senduk adunan campurkn dgn perasa strawberry n pwrna gaul sbati, masukkn dlm piping bag n letak tepi sbntr.
3. Masukkn adunan putih dlm piping bag n pipekn dlm papercup dlm separuh cup, kemudian pipekn inti strawberry n tutup semula dgn adunan putih td, isi shingga penuh n buat shingga abis.
4. Pipekn adunan merah td scara zigzag d ats adunan yg telah d isi penuh td.
5. Kukus dgn api yg kuat selama 15 mnt, pastikn kukusan btol2 panas.
Thursday, 16 June 2011
FRUIT TART
As-salam sumee..arini x baking sgt pnn..buat nih haa aje..tu pn kulitnya beli kt BAGUS masa g kl aritu..saje jer laa belii nk cube try testt..ermmm x sedap laa..buat sdiri lg sedappp..x pn suh org buat kan beli aje..kite tinggal buat aje 'filling' nya kann..lg senang..xyh nk susah2 nk tekan2 dohh..eeeeeee nape laaa aku x sukeee sgt buat kulit tat nih..jom layannn..
Bhn2 kastard..
200 ml susu segar
1/2 sdk esen vanilla
1 bj telur
3 sdb gula castor
3 sdb tepung castard
Hiasan..
Strawberry
Mangga
Cara2nya..
1. Pnskn susu n esen vnla dlm periuk dgn api sdrhana.
2. Dlm bekas lain, pukul telur bsama gula shingga kembang n masukkn tepung kastard n pukul sbati.
3. Tuan separuh susu panas td ke dlm adunan kastard n gaul sebati, kemudian tuang semula ke dlm periuk lebihan susu panas td n gaul adunan kastard n masak lg shingga kastard mjd kental n pekat.
4. Angkat, sejukkn sbntr, masukkn kastard dlm piping bag bsama nozel bintang yg besar, pipekn ke dlm pastry tat n hiaskn bsama buah2. Siap dhdgkn.
Wednesday, 15 June 2011
BISKUT KELAPA
Assalamualaikummmmmmmm..amboiii panjanggnyerr heheh..sape d dlmm saye d luarrr hehhehe...amboii gelakk aje tau..ok jom kite citer2 cket..ni la td buat leerr besekutt..errmmm sedapp gak biskut kelapa nih, dlm2 tgh nyusun biskut nih..sedar x sedar abis 5 6 ketol haaaaa..raya nti bole ler buattt, n pd sape2 yg x sempat nk buat bole lerr koling2 i yerrr..nti i buatkn u all bayar ajee heheh..jom jln2 kt bwh lg jomm..
Bhn2..
80 gm kelapa kering
30 gm serbuk badam
225 gm tepung jagung*
150 gm tepung gandum*
1/2 sdk baking powder* - *satukn n ayak
1 bj telur A
130 gm gula aising - ayakkn
1/2 sdk esen vanilla
155 gm butter
Hiasan..
1 kuning telur
Ceri merah
Ceri hijau
Kelapa kering
Cara2nya..
1. Satukn kelapa kering, serbuk badam, tepung jagung, tepung gandum n baking powder, gaul biar sbati n ketepikn.
2. Pukul telur, gula aising n esen vanilla hingga berkrim n masukkn adunan tepung td sdkt2 hingga abis, saat ini adunan akn mjd sprti serbuk roti.
3. Masukkn butter sdkt2 n gaul shinnga adunan mjd doh yg lembut, bulat2kn kpd beberapa bahagian.
4. Ambil satu bahagian n canaikn d antara dua helai plastik mgunakn alat penggelek setebal 1/2 cm, terapkn mgikut acuan yg dgemari n buat sampai abis.
5. Sapu kuning telur pd dasar biskut, letakkn ceri merah n hijau, kemudian taburkn kelapa kering d atsnya.
6. Bakar dl oven yg telah dpnskn pd suhu 160C selama 15-20 mnt, mgikut oven msg2.
Saturday, 11 June 2011
PANDAN LAYERD CAKE 2
Assalamualaikumm..sampai aje umah mlm td dr kl trus buat 3 biji kek pandan ni tuk puan hasnah yg buat kenduri doa selamat masuk umah baru..tm kasihh kak hasnahh sudi oder kek ni..kali ni utk kek ni i mgunakn kek span..cepat, mudah n lg cantik kalu nk layer kan..jom lihat resepinya..
Bhn2..
250 gm tepung optima
4 bj telur A
50 ml susu segar
80 gm butter - cairkn
Cara2..
1. Pukul tepung n telur shingga sbati.
2. Masukkn air, pukul lg biar rata.
3. Tuangkn butter yg telah dcairkn n gaul biar sbati.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C dlm loyang 8 inci selama 35 mnt ato shingga masak.
5. Bila masak keluarkn kek dr oven n sejukkn. Kecilkn sdkt kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga mjd 7 x 7 inci. Kemudian potong mdatar sbnyk 3 keping.
Bhn2..
250 gm tepung optima
4 bj telur A
50 ml susu segar
80 gm butter - cairkn
Cara2..
1. Pukul tepung n telur shingga sbati.
2. Masukkn air, pukul lg biar rata.
3. Tuangkn butter yg telah dcairkn n gaul biar sbati.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C dlm loyang 8 inci selama 35 mnt ato shingga masak.
5. Bila masak keluarkn kek dr oven n sejukkn. Kecilkn sdkt kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga mjd 7 x 7 inci. Kemudian potong mdatar sbnyk 3 keping.
Bhn2 kastard..
1050 ml santan
200 gm gula castor
10 gm serbuk jelly
1 sdk perasa pandan
100 gm tepung Hoen Kwee - warna hijau
75 ml jus pandan - kisar 4 helai daun pandan + 75 ml air - tapiskn
Secubit garam
Utk kastard..
1. Satukn semua bhn2 utk kastard dlm bekas tahan pns.
2. Masak atas air mdidih scara double boiler, gunakan wisk, kacau hingga pekat n berkilat.
3. Matikn api n biar suam sdkt sblm dlapis dgn kek.
Utk mbuat lapis pandan..
1. Gunakan tin berukuran 8 x 8 x 3 inci. Tuang 1/3 adunan kastard n ratakn. Lapiskn dgn sekeping kek, tekan sdkt.
2. Tuang lagi 1/3 kastad n lapiskn dgn sekeping lagi kek. Ratakn biar memenuhi bhgn yg kosong.
3. Lapiskn lg dgn sekeping kek n kemudian kastard n d akhiri dgn kek.
4. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
5. Kemudian masukkn dlm peti sejuk skurang2nya 1 jam.
6. Keluarkn kek dr acuan, kalu x bule keluarkn sejukkn semula dlm 1 jam lg n salut dgn kelapa kering.
7. Bahagian yg berkastard d atas n kek dbwh. Ini bmakna kek dmulai dgn bhgn kastard n akhir dgn kek.
8. Gunakn tin utk mbakar kek td, cuci tp x payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, kemudian keringkn, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin masih ada n ini memudahkan kek yg telah dlapis dgn kastard utk dkeluarkn.
ANAK SEDARA & BLACK WATER..
Assalamualaikumm...haaaa..slalu asikkk citer psl kek kan..kali ni lain pulakk..mase g kl minggu lepas x sempat nk jumpe ank sedara br ni..tp kelmarin g kl lg, dpt laa jumpe..tp kejap aje sbb kesuntukkn mase kan..comelllnyerrr diaa..namanya FARHAH ARISSA umurnya 3 bulan 15 hrr genap arinii..pipinyaa gebuuuu n labuhh hahahha..bila la dpt jumpe lg kan..ingt2 kt dia n ank2 sedara yg lain tu..tu jer la yg i ade huhuu..jom la layann..
Slalunya..kalu p kl n on d way nk blek umah mesti singgah kt ayer itam ato black water hahahha..kasik la glemer cket nama tempat dia kan hehehe..kt sana i suke beli buahh yg mcm2 adaaaaaa..kalu beli sampai rambang mata nengoknya..buah2..kerepek2..periuk belangaa..tp i suke borong buah2 aje..yg lain tolak tepi x minat hahhaha..tgk lerr buah2an nyerr segarrkannnn..jomm layann buah lakk..
Nenas adalah buah nombor satu yg i akan beli..sbb kt umah encik suami tersayangku mmg minum jus nenas ajee..nenas maduu sarawakkk..mmg manisss koooo..gilerrr btoll tgk buah2 kt cni..
X lupe gak pd sang mangga..jambu..durian belandaa..markisaa yg mabeles macemm2 sedappp..
Kerepek2 ni i beli 1 2 ajeee..slalunya beli kerepek pisang..kegemaran encik suami n ank2..i x sukee sgtt..
BUTTER CAKE
Assalamualaikumm sumeee...errrmmmmmmm penattnyerrr arinii..kelmarin p kl ade hal cket, pegi pn tergesa2 nk blek pn tergesa sbb nk siapkn order, smlm sampai umah aje trus start mem'baking'..alhmdlhhh arini sblm tghr td sume dpt dsiap mgikut perancangan, bersyukur ats rizki yg dberi aminn..ni pun dok mamai lg sambil meng'update' blog ni hehhehe..adoiiihaii..tp nk buat camno kann..dh keje kena la ulang alik..g kl pn keje..baking pn keje..trima dgn lapang dada..aminnn..berbalik2 pd citer kek ni haa..ni kek butter ajeee..tp anknya nk frosting coklat..hepi besday adikk fatinn..smoga pnjg umr n mrh rizki yaa..so jom la kite tgk resepinya..
Bhn2..
1 ½ cwn butter
1 ½ cwn gula halus
5 bj telur A
1 sdk esen vnla
½ cwn susu cair
2 ½ cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *satukn n ayak
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula smpai kembang.
2. Masukn telur satu persatu n pukul lg smpai kembang.
3. Masukkn esen vnla, susu cair n gaul hingga sebati n masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn adunan shingga sbati.
4. Griskn loyang 8 inci n bakar lebih kurang 50 mnt dgn suhu 170 Degree ato mengikut oven masing2.
5. Sejukkn kek, sapukn buttercream pd keseluruhan kek n sejukkn dlm peti ais selama 1 jam.
6. Siapkan ganache, biarkn sejuk sbntr, bahagikn pd 2 bahagian n perlahan2 tuangkn satu bahagian ganache ats kek, sejukkn dlm peti ais dlm 1 jam lg.
7. Tuangkn baki satu bahagian ganache pd kek, masukkn adunan ganache dlm piping bag n pipekn dtepi2 kek n buat shingga rata, kemudian dgn mgunakn spatula sapu dgn cepat bahagian tepi n ats kek biar nmpk licin n rata.
8. Bole la dhias mgikut kreativiti msg2.
Bhn2 buttercream..
80 gm gula aising*
10 gm air putih* - *satukn n gaul sbati
165 gm krimwell
Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi pukul sume bhn2 shingga sbati n putih.
Bhn2 ganache..
200 gm dark coklat - potong kecil
Bhn2..
1 ½ cwn butter
1 ½ cwn gula halus
5 bj telur A
1 sdk esen vnla
½ cwn susu cair
2 ½ cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *satukn n ayak
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula smpai kembang.
2. Masukn telur satu persatu n pukul lg smpai kembang.
3. Masukkn esen vnla, susu cair n gaul hingga sebati n masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn adunan shingga sbati.
4. Griskn loyang 8 inci n bakar lebih kurang 50 mnt dgn suhu 170 Degree ato mengikut oven masing2.
5. Sejukkn kek, sapukn buttercream pd keseluruhan kek n sejukkn dlm peti ais selama 1 jam.
6. Siapkan ganache, biarkn sejuk sbntr, bahagikn pd 2 bahagian n perlahan2 tuangkn satu bahagian ganache ats kek, sejukkn dlm peti ais dlm 1 jam lg.
7. Tuangkn baki satu bahagian ganache pd kek, masukkn adunan ganache dlm piping bag n pipekn dtepi2 kek n buat shingga rata, kemudian dgn mgunakn spatula sapu dgn cepat bahagian tepi n ats kek biar nmpk licin n rata.
8. Bole la dhias mgikut kreativiti msg2.
Bhn2 buttercream..
80 gm gula aising*
10 gm air putih* - *satukn n gaul sbati
165 gm krimwell
Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi pukul sume bhn2 shingga sbati n putih.
Bhn2 ganache..
200 gm dark coklat - potong kecil
200 ml anchor whipping cream
1 sdb butter
Cara2..
Cara2..
1. Pnskn whipping cream dgn cara 'double boiler', x perlu smpi mdidih.
2. Masukkn coklat yg dpotong kecil, gaul sbati.
3. Masuk pula butter n kacau biar rata. Angkat n sejukkn sbntr.
Thursday, 9 June 2011
OREO BUTTER CAKE
Assalamualaikummm n slmt pg2 butee hehehhehe..errrmmmm kul 2 pagi dh kann, i x tdo2 lg huhu..td kul 11 dh nk tdo, pejam2 mata jenuh x bule..td ngantok sgt, bile masuk tdo terbeliak biji mataku hahhaha, so i pn bangun n deco laa kek ni..kek ni d order oleh jiran dlm kawasan umah i nih jugak laa..besday utk ank dara dia..slmt panjang umur ya dikkk fatinn..dia nk sgt gambar princess ni..so ini la hasilnya ya dikk..dulu ade gak buat kek ni..tp bajunya guna fondant..xpe i sertakn resepi skali lg yaa..jom tgk..
Ingredients..
250 gm butter
190 gm sugar
5 egg yolks
5 egg whites
250 gm self raising flour
2 tsp vnla essence
6 tbs fresh milk
200 gm oreo cookies - clear d cream - crush coursely
Cream from d cookies
Method..
1. Heat oven to 185 degrees Celcius. Grease n line a 9 inch cake tin.
2. Beat butter n cream from d cookies till pale n creamy.
3. Add egg yolk one at a time n milk, alternately, making sure eggs n milk are blended in well aftr evry addition.
4. Add vnla essence n flour. Mix well.
5. In anthr mixing bowl, whisk egg white n sugar till stiff. Fold into d butter mixture in two addition.
6. Add crushed cookies n fold well.
7. Pour into d baking tin n bake for 40-45 minutes.
kek yg blom dsapu krim
Wednesday, 8 June 2011
CRISPY ALMOND SLICE
Assalamualaikumm..mata dh ngantokkkkkkk!!!!..mcm ade gammm pulak kt kelopak mata ni huhuhu..tp sempat gak nk update blog..arini buah bende alah ni haa..byk sgt telur putih x terbuat2..pastu tghr td g kedai jual bahan kek, dok ler borak2 dgn shirley (toke kedai kek tu lerr), tnyer dia ape nk buat dgn telur putih yg berlambak kt umah tuu..so dia bg lerr resepi ni haa..tp i dh tuka la cket bhn2nya..shirley pn suh buat, katanya dulu dia pernah buat tp x jd..so dia suh i buattt pulak..saspen gak kalu x jd..nasib baikk jd uuuu..dulu i slalu mkn bende alah ni kt 'famous amos'..alaaa yg ni pn ala ala 'pemes amos' jugak laaa kan hahhaha..jom kite tgkk resepinya..
Bhn2..
3 bj putih telur
50 gm butter - dcairkn - sejukkn
120 gm gula aising*
40 gm tepung superfine* - satukn n ayak
150 gm kepingan badam
Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 170C, lapikkn loyang berukuran 16 x 12 x 1 inci dgn kertas 'non-stick' n spraykn dgn cooking oil, letak tepi.
2. Satukn telur, butter, gula aising n tepung, pukul shingga sbati.
3. Masukkn kepingan badam n gaul dgn spatula.
4. Tuang dlm loyang, ratakn supaya rata pd sume loyang dgn sapuan yg nipis, pastikn kepingan badam tdk bertindih antara satu sama lain.
5. Bakar adunan selama 25 mnt ato shinnga bwrna keperang2an gelap.
6. Biarkn sejuk sbntr n potong dgn mgunakn pisau pizza ato bole dpatah2kn begitu sahaja. Siap.
Note : Jika masih kurang ranggup, bakar lg dlm 10 mnt.
Tuesday, 7 June 2011
MARKISA POUND CAKE
Assalamualaikumm..arini lmbt cket laa mem'baking'..dh mlm br nk updated..xpe la kan..aritu mase g kl n on d way blek..singgah la kt 'black water'..alaaa ayer itam hahhaha..beli buah mcm2 jenis buah..salah satunya i mmg suke beli markisa..sbbnyer suke buat mousse, buat juss..sedappp masam2 manis gitu..selain buat mousse i buat la pound cake ni haa..td godek2 ler resepi kt intenet..jumpe la resepi ni haa..ermmm bole laa tp xla sedap sgtt..biase2 ajeee..yg bestnya cume ade rase masam2 manis..tu ajee..jom kite tgk resepinya..i x guna loyang 8 inci tp guna loyang yg kecikkk2 tuuuee..
Bhn2..
100 gm butter - suhu bilik
120 gm gula castor
2 bj telur A
4 bj buah markisa - ambil isinya - kisarkn - tapis
1/2 cup sour cream
1 3/4 cup tepung superfine*
1/2 sdk baking powder* - *satukn n ayak
Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 180C n spraykn loyang 8 inci dgn 'spray cooking' n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Pukul butter n gula shingga gebu, masukkn telur sdkt2 n pukul lg.
3. Masukkn pati markisa n pukul sampai sbati.
4. Masuk pula sour cream n pukul lg.
5. Masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn dgn spatula shingga sume rata.
6. Tuang adunan dlm loyang n bakar selama 40 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.
Bhn2..
100 gm butter - suhu bilik
120 gm gula castor
2 bj telur A
4 bj buah markisa - ambil isinya - kisarkn - tapis
1/2 cup sour cream
1 3/4 cup tepung superfine*
1/2 sdk baking powder* - *satukn n ayak
Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 180C n spraykn loyang 8 inci dgn 'spray cooking' n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Pukul butter n gula shingga gebu, masukkn telur sdkt2 n pukul lg.
3. Masukkn pati markisa n pukul sampai sbati.
4. Masuk pula sour cream n pukul lg.
5. Masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn dgn spatula shingga sume rata.
6. Tuang adunan dlm loyang n bakar selama 40 mnt ato shingga masak mgikut oven msg2.
Monday, 6 June 2011
MINI CHICKEN FLOSS
Assalamualaikummm skali lggg..lepas dh buat biskut td..sempat lg meroti yerrr..resepi yg ni same jugak mcm mini bun aritu tu cumenya i tuka jer la inti atsnya tu jd chicken floss n buh dlmnya sosej, errmmm sedappp uuu..bukan ape..roti ni mmg gebu, lembut, sedappp tauuu..kalu u all nk buh inti lain pn bole aje..cuba laaa..kalu dh mkn 1 mmg x cukup..mesti nk 2 3 4 hahahha..nk resepi sila klik dcni yaa.. SINI yaa..
BISKUT MAKMUR KE BISKUT ARAB??
Assalamualaikumm sumee..arini buat lg biskut..biskut paling senang n x byk bhn2..u all lg laaa bule buatt tauu..biskut makmur ke biskut arabb??? eerrmmm xtau laa..xpe la mane2 pn okey ajeee janjii masuk molot n makann hehhe..jom kite tgk ape bhn2nyaa..
Bhn2nya..
300 gm tepung gandum - dbakar sebentar - biar sejuk - ayakkn
50 gm gula castor
125 gm minyak sapi - dcairkn - sejukkn
Kacang tanah - intinya - goreng - kisar kasar
Gula aising secukupnya
Cara2nya..
1. Campurkn tepung gandum n gula, gaul rata.
2. Tuangkn minyak sapi, gaul n uli sebati.
3. Ambil sbyk 10 gm, bulat2kn, leperkn n isikn sdkt kacang tanah, bulat2kn semula n susun ats loyang pembakar, buat sampai abis.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 15-20 mnt. Sejukkn dahulu.
5. Golek2kan biskut ats gula aising n letakkn ats papercup, buat shinnga abis, siap dhdgkn.
Bhn2nya..
300 gm tepung gandum - dbakar sebentar - biar sejuk - ayakkn
50 gm gula castor
125 gm minyak sapi - dcairkn - sejukkn
Kacang tanah - intinya - goreng - kisar kasar
Gula aising secukupnya
Cara2nya..
1. Campurkn tepung gandum n gula, gaul rata.
2. Tuangkn minyak sapi, gaul n uli sebati.
3. Ambil sbyk 10 gm, bulat2kn, leperkn n isikn sdkt kacang tanah, bulat2kn semula n susun ats loyang pembakar, buat sampai abis.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 15-20 mnt. Sejukkn dahulu.
5. Golek2kan biskut ats gula aising n letakkn ats papercup, buat shinnga abis, siap dhdgkn.