Wednesday, 15 June 2011

BISKUT KELAPA



Assalamualaikummmmmmmm..amboiii panjanggnyerr heheh..sape d dlmm saye d luarrr hehhehe...amboii gelakk aje tau..ok jom kite citer2 cket..ni la td buat leerr besekutt..errmmm sedapp gak biskut kelapa nih, dlm2 tgh nyusun biskut nih..sedar x sedar abis 5 6 ketol haaaaa..raya nti bole ler buattt, n pd sape2 yg x sempat nk buat bole lerr koling2 i yerrr..nti i buatkn u all bayar ajee heheh..jom jln2 kt bwh lg jomm..

Bhn2..
80 gm kelapa kering
30 gm serbuk badam
225 gm tepung jagung*
150 gm tepung gandum*
1/2 sdk baking powder* - *satukn n ayak
1 bj telur A
130 gm gula aising - ayakkn
1/2 sdk esen vanilla
155 gm butter


Hiasan..
1 kuning telur
Ceri merah
Ceri hijau
Kelapa kering

Cara2nya..
1. Satukn kelapa kering, serbuk badam, tepung jagung, tepung gandum n baking powder, gaul biar sbati n ketepikn.
2. Pukul telur, gula aising n esen vanilla hingga berkrim n masukkn adunan tepung td sdkt2 hingga abis, saat ini adunan akn mjd sprti serbuk roti.
3. Masukkn butter sdkt2 n gaul shinnga adunan mjd doh yg lembut, bulat2kn kpd beberapa bahagian.
4. Ambil satu bahagian n canaikn d antara dua helai plastik mgunakn alat penggelek setebal 1/2 cm, terapkn mgikut acuan yg dgemari n buat sampai abis.
5. Sapu kuning telur pd dasar biskut, letakkn ceri merah n hijau, kemudian taburkn kelapa kering d atsnya.
6. Bakar dl oven yg telah dpnskn pd suhu 160C selama 15-20 mnt, mgikut oven msg2.

6 comments:

  1. wah..ini test untuk raya nye sekut ker...kita ingat pun nak cuba wat sekut..dah bertahun x wat sekut sendiri..order jer...

    ReplyDelete
  2. nazrah bakery..hehhehe utk sample raye pn iyer..utk kite mkn2 pn iyer heheh..jom buat jom sis..

    ReplyDelete
  3. wah2 dah glamer dgn koie raye...

    ReplyDelete
  4. norliee..wah2 ehhhehe..jom kite wat koie raye pulak..

    ReplyDelete
  5. nak share ye,boleh?...tq

    ReplyDelete