Saturday, 11 June 2011

BUTTER CAKE

Assalamualaikumm sumeee...errrmmmmmmm penattnyerrr arinii..kelmarin p kl ade hal cket, pegi pn tergesa2 nk blek pn tergesa sbb nk siapkn order, smlm sampai umah aje trus start mem'baking'..alhmdlhhh arini sblm tghr td sume dpt dsiap mgikut perancangan, bersyukur ats rizki yg dberi aminn..ni pun dok mamai lg sambil meng'update' blog ni hehhehe..adoiiihaii..tp nk buat camno kann..dh keje kena la ulang alik..g kl pn keje..baking pn keje..trima dgn lapang dada..aminnn..berbalik2 pd citer kek ni haa..ni kek butter ajeee..tp anknya nk frosting coklat..hepi besday adikk fatinn..smoga pnjg umr n mrh rizki yaa..so jom la kite tgk resepinya..


Bhn2..
1 ½ cwn butter
1 ½ cwn gula halus
5 bj telur A
1 sdk esen vnla
½ cwn susu cair
½ cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *satukn n ayak


Cara2nya..
1. Pukul butter n gula smpai kembang.
2. Masukn telur satu persatu n pukul lg smpai kembang.
3. Masukkn esen vnla, susu cair n gaul hingga sebati n masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn adunan shingga sbati.
4. Griskn loyang 8 inci n bakar lebih kurang 50 mnt dgn suhu 170 Degree ato mengikut oven masing2.
5. Sejukkn kek, sapukn buttercream pd keseluruhan kek n sejukkn dlm peti ais selama 1 jam.
6. Siapkan ganache, biarkn sejuk sbntr, bahagikn pd 2 bahagian n perlahan2 tuangkn satu bahagian ganache ats kek, sejukkn dlm peti ais dlm 1 jam lg.
7. Tuangkn baki satu bahagian ganache pd kek, masukkn adunan ganache dlm piping bag n pipekn dtepi2 kek n buat shingga rata, kemudian dgn mgunakn spatula sapu dgn cepat bahagian tepi n ats kek biar nmpk licin n rata.
8. Bole la dhias mgikut kreativiti msg2.


Bhn2 buttercream..
80 gm gula aising*
10 gm air putih* - *satukn n gaul sbati
165 gm krimwell


Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi pukul sume bhn2 shingga sbati n putih.


Bhn2 ganache..
200 gm dark coklat - potong kecil
200 ml anchor whipping cream
1 sdb butter


Cara2..
1. Pnskn whipping cream dgn cara 'double boiler', x perlu smpi mdidih.
2. Masukkn coklat yg dpotong kecil, gaul sbati.
3. Masuk pula butter n kacau biar rata. Angkat n sejukkn sbntr. 




2 comments:

  1. boleh tak.. yg cara2 buat choc ganache tu... perincikan berapa byk nak letak bahan2 nya..
    terima kasih

    ReplyDelete
  2. najla..cara2 ganache tu sume dh jelas kt ats tu..bile u dh siapkan ganache tu..u bahagikn dua..pastu u amek la cket aje msk dlm piping bag utk rata2kn tepi kek itu aje..xde sukatan..u agak2 la..mane yg x rata u ratakn..

    ReplyDelete