Thursday, 4 July 2013

IKAN MERAH MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum..
Menu kelmarin yang tidak sempat update. Antara menu kami sekeluarga untuk juadah berbuka kelmarin, Alhamdulillah semuanya rizki dariNya, Aminn..


Bahan-bahan..
1 ekor ikan merah sederhana - potong keping - cuci - toskan
10 biji cili padi hijau*
8 biji cili padi merah*
1 inci halia*
1 1/2 inci kunyit hidup*
1 cm lengkuas*
1 sdk belacan - bakar sebentar*
2 biji buah keras* - *kisar halus
1 batang serai - diketuk
1 keping daun limau purut
400 ml santan kotak
100 ml air panas
2 keping asam gelugor
8 biji baby tomato
1 helai daun kunyit - hiris halus
Garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya..
1. Tuang bahan-bahan kisar di dalam periuk bersama serai dan daun limau purut, santan dan air panas dan biarkan mendidih.
2. Masukan ikan, asam gelugor dan biarkan ikan masak dengan sempurna.
3. Masuk pula tomato, daun kunyit, garam, gula dan perasakan.
4. Biarkan mendidih dengan api yg kecil selamat 8 minit. Siap dimasak.

2 comments:

  1. salam
    ikan masak apepun tetap sedap..
    especially ikan merah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      iya la kan sis, apa2 ikan pun sedap kan..

      Delete