Assalamualaikumm sumee sahabat2..waahhh arini kan i buat lagi cinnamon rolls nih..tapi aritu i buat i x dapat makan..rasa pun x dapat sebab nak kasik org kan..kawan2 lak tanya resepi sampai i lupe nak updated so arini baru berkesempatan nak updated..tapi kali nih i cedok idea dari sini..
http://www.myrecipes.com/recipe/whole-wheat-cinnamon-rolls-10000001622511/ yang menggunakan tepung gandum penuh..dan juga i telah mencampurkan adunan nih dengan bahan2 yang i rase bule jadi lagi lembuuttt cewahhhh..hasilnya memang lembutt gilerrrr uuuu..x caya u all teraii laaa jom tengok..
memanggg lembuuttttt uuu..
baru kuar dari ovennn..
Bahan2 doh..
100 gm air putih
100 gm susu segar
400 gm tepung protin tinggi - ayakkan*
100 gm tepung whole wheat*
50 gm susu tepung*
50 gm gula castor*
11 gm yis*
5 gm bread improver*
5 gm bread softener* - *bahan2 kering
5 gm garam
1 sdk jus lemon
2 biji telur - pukul sedikit
100 gm butter
Bahan2 inti..
30 gm butter - utk dsapu
40 gm gula perang*
1 1/2 sdb ground cinnamon*
1/2 sdk ground nutmeg* - *satukan dan gaul rata
100 gm kismis
7 biji ceri - belah dua
Bahan2 glaze..
150 gm gula aising - ayakkan*
1 sdk esen vanilla*
5 sdb susu segar* - *satukan dan gaul rata - masuk dalam piping bag
Cara2nya..
KAEDAH TANGAN
1. Dalam mixer, masukkan air, susu dan bahan2 kering, pukul sehingga rata.
2. Masukkan garam, jus lemon dan telur, pukul lagi.
3. Masukkan butter dan terus pukul sehingga menjadi doh.
4. Tutup mangkuk mixer dengan tuala dan rehatkan selama 1 jam.
5. Keluarkan doh, letak atas meja, uli doh bagi mengeluarkan angin.
6. Canaikan doh menjadi empat segi tepat yang lebar.
7. Sapukan butter pada doh dan taburkan bahan2 inti, seterusnya taburkan kismis.
8. Dengan perlahan gulungkan doh dan ketatkan doh pada bahagian yang akhir.
9. Potong doh sebesar 2 inci setiap satu dan letak dalam papercup yang sesuai, letak separuh ceri, bule juga di susun dalam loyang yang sesuai. Kalau guna loyang sapukan sedikit butter pada loyang.
10. Biarkan doh naik dalam 1/2 jam.
11. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 25 minit.
12 Keluarkan dari oven, pipe kan glaze di atas doh dan siap di hidangkan.
KAEDAH BREADMAKER
1. Masukkan air dan susu segar di ikuti semua bahan2 doh dalam loyang breadmaker.
2. Tekan 'setting dough' dan tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam.
3. Keluarkan doh dari loyang breadmaker, uli doh bagi mengeluarkan angin.
4. Seterusnya ikuti cara2 KAEDAH TANGAN mulai dengan nombor 6 sehingga selesai.
tepung gandum penuh (whole wheat)..
gula perang, ground cinnamon dan ground nutmeg yang telah di gaul..
doh yang baru di keluarkan dari breadmaker..
no. 6..
no. 7..
no. 7..
no. 8..
no. 8..
no. 9..
no. 9..
dah siapppp..